„Urme în cetate” semnalate de revista „Context”

Pentru al treilea număr al revistei „Context”, editată de Filiala Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), care a văzut în aceste zile lumina tiparului, redactorii și colaboratorii lor și-au propus, nici mai mult, nici mai puțin, să caute „Urme în cetate”.

Astfel, tema aleasă, generoasă și provocatoare, s-a dovedit – vorba unui coleg de breaslă – „un proiect jurnalistic unicat, care cu siguranță nu trebuie să lipsească din lecturile nimănui”. Rezultatul este un substanțial volum de articole, de interviuri și reportaje, cu aproape 40 de titluri în 145 de pagini, sub care, ca și în primele două numere ale publicației, se regăsesc semnături prestigioase, cunoscute și în presa băcăuană, dar și în presa națională.

Scrisă și tipărită în preajma Zilei Mondiale a Libertății Presei, revista se deschide, firesc, cu opiniile la acest subiect ale președintelui UZPR, Doru-Dinu Glăvan, în condițiile în care – spune autorul – „în România libertatea presei este asediată din exterior, de instituțiile care ar trebui să o apere (Parlamentul și Guvernul) și subminată din interior de (pseudo)jurnaliști […]”. Demersul este continuat, pe aceeași temă, de președintele Filialei Bacău a UZPR, Cornel Cepariu, în postura autoremarcată de „detectiv al clipei prezente” și din care militează pentru responsabilitatea și responsabilizarea actului jurnalistic.



Urme ale realității de astăzi sau de ieri „din cetate” sunt semnalate în acest număr al revistei „Context” de Ștefan Mitroi, de Firiță Carp, de prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, de scriitori și cercetători ale urmelor de istorie de mai multe feluri – precum Gheorghe Iorga, Adrian Jicu, Ovidiu Bufnilă, Carmen Mihalache, Vilică Munteanu, Constantin Gherasim, Mihai Ceucă, Ioan Dănilă, Doru Ciucescu, Dorel Bălăiță și Alin Sebastian Popa. Dar și de nume cunoscute ale jurnalismului băcăuan, precum Mihai Buznea (care ni-l readuce în memorie pe acum octogenarul realizator de emisiuni radio Ioan Vulcan-Agniteanul), Eugen Verman, Marius Manta și de altele încă prezente zilnic în paginile puținelor publicații care mai apar în Bacău.

Numărul al treilea al revistei, lucrat sub egida Editurii Smart Academic, condusă de Răzvan Pesa-Moza, este ilustrat de caricaturistul Victor Eugen Mihai-VEM.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"