Aflati in trecere prin Bogata-Dofteana, am vrut sa stim cât e de vechi satul si de unde ii vine numele. Am descoperit ca povestile locului s-au topit incet, asa cum se topesc batrânii, sau au fost umbrite de incarcatura istorica a localitatilor invecinate.

“Dofteana este atestata documentar la 1436, dar satul Bogata nu facea parte din aceasta comuna, la vremea aceea. Bogata a apartinut de orasul Tg. Ocna, fiind alipita la Dofteana dupa 1800”, ne-a explicat primarul Ioan Bujor. O monografie a comunei arata ca satul, situat pe partea dreapta a Trotusului, la circa 4 km sud-est de Dofteana, are origine comuna cu Poieni si Mosoare, doua cartiere din Tg.Ocna.

Numele comunei Dofteana (Dohtana) vine de la o unsoare numita dohot, preparata din coaja mestecenilor si folosita de oameni la ungerea osiilor carutelor, apoi a cizmelor de piele. Si numele satului Bogata are legatura cu locuitorii lui, mai exact cu starea materiala a acestora.

PUBLICITATE

Bogata - Ion Ciobanu 2

“La biserica asa vorbesc cei mai in vârsta, ca denumirea vine de la faptul ca locuitorii erau bogati, arata Ioan Bujor. Si acum e un sat de oameni gospodari, seriosi, jumatate catolici, jumatate ortodocsi. Are 850 de locuitori, dar e la acelasi nivel cu celelalte si tratat la fel de autoritati. Am construit o casa parohiala noua ortodocsilor, am reabilitat casa parohiala a catolicilor, am renovat in intregime Biserica Romano-Catolica, iar acum reparam acoperisul Bisericii Ortodoxe.”

Ion Ciobanu, 62 de ani, nu stie precis de unde vine denumirea satului Bogata, dar crede, ca toata lumea, ca trebuie sa aiba legatura cu prosperitatea stramosilor. “Este si un pârâu numit Bogata, si dealul Bogata, iar mai sus e vârful Ciresoaia, unde s-au dat lupte aprige in Primul Razboi Mondial, si «Masa Reginei», o poiana in care a venit Regina Maria sa-i vada pe soldati si a mâncat impreuna cu ei”, ne-a povestit Ion Ciobanu, mai mândru de istoria locului decât de prosperitatea locuitorilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Dar cine a spuns ca trebuie sa iti fie frica de Dumnezeu? Preotii la biserica? Daca au spus asta atunci nu isi cunosc menirea si vor sa va tina sub papuc.
  In alta ordine de idei, termenul “bogati” nu insemana doar acumulare de bunuri materiale.”
  Bag de seama ca esti si cam mandru, iar mandria este un pacat. Desigur, tu stii asta.

 2. Am vrea sa stim cate ceva si despre personalitatile zonei, realizarile intelectuale ale acestor oameni.
  Casele si bisericile, prezentate ca adevarate realizari, nu pot fi o bogatie.

 3. Știu că unii cetățeni nu sunt mulțumiți că s-a asfaltat drumul,s-au consolidat malurile pârâului Bogata,deoarece impozitul pe autovehicule este mai mare decat in municipiu și orașe….

 4. Frica de Dumnezeu, inseamna altceva in mentiunea asta.
  E vb de respect ptr Dumnezeu, adica sa nu faci rele, sa te comporti civilizat, sa respecti valorile familiei, etc etc,etc.
  Daca nu esti din Bucuresti, si nu ai posibilitatile celor de acolo, nu inseamna ca te tine biserica sub papuc.
  Gresita ideea despre case ca s-au construct cu bani din occident.
  Case frumoase au fost mereu in zona.
  Daca totusi au venit niste bani din occident, au venit prin munca, Nu le-a dat nimeni bani degeaba.
  Dar hai sa o luam de la Comanesti spre Adjud.
  In Comanesti a disparut mina, CIL -ul, Schela de Foraj Comanesti.
  In Darmanesti, a disparut BAT-ul, Rafinaria, Statia de Apa sa privatizat, ori e pe Cale de….
  In Tg Ocna a disparut Organizatia,Fabrica de mobila,Foserco,acum aud ca se privatizeaza mina de sare, ca de ….
  La Onesti Platforma Chimica.
  Sa pus ceva in loc?
  Si atunci de ce criticam un primar si pe locuitori care fac ceva din putinul pe care il au?
  Comparativ cu Orasul vecin Darmanesti, unde pot spune ca nu s-a facut mare lucru,s-au apucat de o statie de epurare,si canalizare,Dar s-au oprit lucrarile ca nu mai sunt bani????

LĂSAȚI UN MESAJ