20 aprilie 2024
ActualitateUn doctor are in grija mii de oameni / Satele sufera de...

Un doctor are in grija mii de oameni / Satele sufera de lipsa medicilor

Populatia de la sate este cea mai oropsita in privinta asistentei medicale. Un doctor are in “parohie&#8221 intre o mie si cinci mii de oameni. Medicii de familie sunt, majoritatea, navetisti, asa ca au program doar cateva ore pe zi, de luni pana vineri. Noaptea si in week-end, bolnavii sunt ai nimanui. In cel mai bun caz, asistenta locuieste in comuna si da consultatii la domiciliu.

Autoritatile sanitare considera o mare reusita acoperirea cu medici a tuturor localitatile din judet. Dar ce inseamna aceasta? Ca in aproape toate comunele judetului este incadrat un medic, iar in restul se asigura asistenta medicala doua sau trei zile pe saptamana prin deplasarea unui doctor de la oras sau dintr-o comuna invecinata. In ultimul caz, consultatiile se dau in mare graba, caci toti bolnavii dau buluc la cabinet in ziua in care vine medicul. Nici in localitatile cu medic &#8222propriu&#8221 bolnavii nu sunt mai favorizati. Cand localitatea are peste 5.000 de locuitori, un medic este prea putin, caci populatia din mediul rural este imbatranita si macinata de boala.

Un medic la mii de bolnavi



La Balcani, doi medici au in grija 8.059 de locuitori. La Blagesti (comuna-problema sub aspect medical si social), sunt doi medici pentru 7.256 de oameni. Unul singur acorda asistenta celor 5.322 de locuitori din Livezi. Comuna Magiresti are 4534 de locuitori si un singur doctor. La Orbeni, este un medic la 4.139 de oameni. La Poduri, sunt doi medici, dar peste 8.000 de locuitori. Si exemplele ar putea continua. Un medic de familie trebuie sa acorde servicii medicale profilactice (supravegherea gravidei, controlul medical anual, imunizari), servicii medicale curative, servicii de urgenta si de suport (eliberare de adeverinte si certificate). In mediul rural isi desfasoara activitatea 139 medici de familie, la un numar de 290.488 de asigurati. La cifra asiguratilor trebuie insa adaugata cea a locuitorilor de la sate care nu au aceasta calitate, dar care au dreptul la pachetul minimal de servicii medicale.

Un coleg inseamna bani mai putini

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor si Directia de Sanatate Publica au stabilit prin protocol ca numarul maxim de asigurati pentru un medic de familie din rural trebuie sa fie 2.000. Zeci de medici au peste 3.000 de asigurati pe lista. Exista chiar si liste de 4 sau 5 mii de oameni. La Motoseni, comuna cu peste 4.000 de locuitori, este medic de familie de peste 5 ani dr. Anne Marie David. “Comuna are vreo 18 catune, ne-a declarat dr. David. In zilele linistite am cam 25 de pacienti. Joia, cand vine farmacia pe la noi, dau cate 50 de consultatii. Norocul meu ca am inceput sa-i cunosc pe oameni. Ca si munca, as avea nevoie de un coleg. Daca este sa impart venitul, nu. Eu sunt platita la numar de asigurati, adica pentru 2.000 de oameni. Ar fi o solutie sa fim stimulati financiar si sa mai pot angaja cel putin o asistenta&#8221. DSP a scos la concurs doua posturi de medic, la Gaiceana si Rachitoasa. Pentru Gaiceana exista un candidat, din Iasi. Pentru Rachitoasa, nu.

Medicii de familie fug de cabinetele de la sate. Venitul mediu brut pe cabinet este de 38 de milioane de lei. Daca se scad impozitul, cheltuielile cu intretinerea cabinetului, salariile angajatilor si costul navetei, medicul nu ramane cu mare lucru. Asa ca tinerii medici prefera sa devina agenti de vanzari pentru firmele de medicamente.Scris de Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri