2014 nu va fi usor pentru România si nu neaparat pentru ca este un an electoral, ci pentru ca 2013 s-a incheiat fara a fi rezolvate niste chestiuni. In primul rând, problema diferentelor dintre agenda politica si agenda publica.

Politicienii au stabilit prioritati diferite de cele ale cetatenilor si asta se observa foarte usor. Exploatarea resurselor, ecologia, finantarea bisericii de catre stat, drepturile cetatenesti sunt doar câteva probleme de pe agenda publica si care sunt tratate cu aroganta si chiar neglijate de politicienii care considera ori ca stiu mai bine ori ca isi pot permite sa le ignore.

Or, istoria se incapatâneaza sa ne tot demonstreze ca problemele neglijate sau ignorate de fortele conducatoare vor fi folosite ca pretext de alte forte pentru a câstiga controlul.

Nu spun ca protestele fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana sau fata de gazele de sist sunt bune sau rele. Ci doar ca nemultumirea celor care protesteaza va fi speculata politic. Iar anul acesta avem alegeri europarlamentare si prezidentiale. Ceea ce complica lucrurile.