Etapă finală în competiția M.I.N.D.S. Academy, de dezbateri pe echipe a elevilor de gimnaziu. Un concurs organizat de două instituții partenere, Colegiul Național „Ferdinand I” (coordonator prof. Nicoleta Zărnescu) și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” (coordonator prof. Iuliana Botezatu). Au participat 120 de elevi, de la 10 școli și colegii băcăuane. Un proiect ce a prins viață în urma interesului pe care elevii l-au arătat în orele de Istorie și de Educație socială, pentru organizarea unor dezbateri între echipe, pe o anumită idee (moțiune), după modelul celor de la liceu.

„Dar cum formatul dezbaterilor academice WS e oarecum mai elaborat, am apelat la un alt model, Karl Popper, dar adaptat particularităților de vârstă. Acesta a presupus întrecerea în argumente, idei, soluții, întrebări și răspunsuri între echipaje de câte 3 elevi – Afirmatorii (cei care susțin moțiunea) și Negatorii (cei care combat moțiunea).

Fiecare membru are un rol specific. Primii 2 vorbitori prezintă argumentele, fac o contraargumentare și reconstruiesc cazul, iar vorbitorul 3 face pedoaria finală, balanța celor 2 cazuri și prezintă ariile de conflict (domeniile în care s-au încrucișat ideile)”, a explicat prof. Nicoleta Zărnescu, organizatorul turneului. Tot acest demers presupune însă și multă muncă din partea copiilor și a antrenorului: documentare, argumente relevante, studiu, gândire critică, discurs, prezență de spirit și mult curaj să vorbești în fața unui juriu.

A fost o zi maraton (sâmbătă, la Colegiul „Ferdinand”), cu surprize și satisfacții atât printre elevi, cât și între profesori. Discursuri foarte bine organizate, muncite, echilibrate și foarte tonice. Și pentru că entuziasmul a fost atât de mare, organizatorii vor încerca să extindă această idee premieră la nivelul județului și chiar la nivel interjudețean sau național.PUBLICITATE