25 aprilie 2024
ActualitateUE are pretentii mari de la dentisti / Abces in asistenta stomatologica

UE are pretentii mari de la dentisti / Abces in asistenta stomatologica

Majoritatea cabinetelor stomatologice trebuie sa sufere transformari radicale pentru a functiona si dupa aderarea tarii noastre la UE. Conducerea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania considera ca doar 30 la suta din cabinetele stomatologice indeplinesc toate conditiile solicitate de UE. Restul ar urma sa fie inchise in cazul in care nu se vor face investitii in modernizare. In unele cabinete nu exista nici acum apa curenta, iar deseurile se ard in curtea din spate.

La aceasta ora, foarte multi medici nici macar nu stiu care sunt cerintele UE. Cateva dintre acestea ar fi obligativitatea ca unitatile medicale sa foloseasca, separat, cate o sala pentru tratamente, una pentru sterilizare, una pentru scris retete, alta pentru spalarea instrumentarului medical, o sala de asteptare, precum si doua grupuri sanitare si doua iesiri. De asemenea, dupa aderarea la UE, stomatologii nu-si vor mai putea practica meseria in incaperi care masoara mai putin de 14 metri patrati. Daca acum oricine isi poate deschide un SRL si sa angajeze un stomatolog, dupa aderare, doar medicii dentisti vor avea posibilitatea de a deschide cabinete. Cat despre pacienti, mai intai vor plati serviciile acordate de stomatolog, urmand sa se socoteasca ulterior cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru decontarea cheltuielilor.

Stomatologii spera la o perioada de gratie



Medicii au aflat cate ceva despre cerintele UE, dar nu totul. Ii sperie conditiile impuse, dar spera sa li se acorde perioade de tranzitie, nu sa li se ceara alinierea in scurt timp sau sa li se puna lacatul pe usa. Dr. Sergiu Bruma a facut recent o investitie de peste 100 milioane lei intr-un spatiu concesionat de la Consiliul Judetean. &#8222Cabinetul are 15 metri patrati, iar suma aceasta am cheltuit-o doar pentru renovare, nu si pentru aparatura. E o suma modesta fata de ce au investit alti colegi. Stiu ca UE impune niste conditii speciale, zeci de compartimentari, dar este imposibil sa le respectam in aceasta cladire veche de 40 de ani. Ar urma sa se inchida toate cabinetele. Nici cele deschise intr-un spatiu nou nu au atatea camere, pentru fiecare operatiune. Am auzit si eu ca nu se mai accepta gresia, ci un material special, dar nu pot sa cred ca ma va obliga sa o schimb&#8221. De aceeasi parere este si secretarul Colegiului Medicilor Dentisti Bacau. &#8222Noi lucram

deocamdata dupa Ordonanta 124/1998, care prevede conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca orice cabinet medical, ne-a declarat dr. Mina Bustuc. UE vine cu solicitari de aparatura si amenajari care nu se pot indeplini peste noapte. Cred ca va exista o perioada de gratie pentru toata lumea. Nu ma poate obliga nimeni sa schimb acum gresia pe care am pus-o cu mare efort cu linoleumul pentru trafic greu, care am auzit ca este agreat. Acum, in judetul Bacau, sunt cabinete care arata foarte bine, dar si unele care nu au apa curenta&#8221.

Cabinete fara apa si cu incinerator in fundul curtii

In judetul Bacau sunt deschise 200 de cabinete stomatologice. &#8222Deschise&#8221 nu inseamna ca si functioneaza. In mediul rural, inspectorii Directiei de Sanatate Publica ii gasesc rar pe medici la program, iar atunci cand cabinetul este descuiat ies la iveala toate deficientele. La ultimul control pe tema sterilizarii s-a constatat ca unele cabinete lucreaza fara sa respecte nici cele mai elementare norme pentru siguranta pacientului si chiar a medicului. Controlul s-a soldat cu amenzi de sute de milioane si cu cabinete inchise, atat la tara, cat si in mediul urban. Foarte multi medici nu respecta regulile de dezinfectie a spatiilor si sterilizare a instrumentarului medical. Nu toti folosesc recipiente speciale pentru reziduurile periculoase, nu au contract pentru incinerarea acestora. Unii chiar le ard in spatele cabinetului, ca in urma cu 20 de ani. Aparatura este chiar mai veche de atat in cabinetele din rural. In multe, apa curenta nu exista, iar despre camere separate de sterilizare si doua grupuri sanitare nici nu poate fi vorba. Mai sunt medici care nu sunt mai mult decat felcerii de altadata, iar pentru acestia UE este undeva departe ca spatiu si timp.Scris de Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri