16 mai 2024
EvenimentTupeu maxim în sala de clasă. Profesorii pierd bătălia cu nesimțirea elevilor

Sistemul de Educație în România, în pragul colapsului

Tupeu maxim în sala de clasă. Profesorii pierd bătălia cu nesimțirea elevilor

Postarea recentă a unui profesor de pe grupul “Colegiul Cadrelor Didactice” a dezvăluit o problemă presantă din sistemul de învățământ românesc. După o carieră de două decenii, profesorul a povestit cum a fost nevoit să părăsească sala de clasă pentru a-și păstra stăpânirea de sine, într-un incident în care elevii au atins un nivel de nesimțire și tupeu greu de imaginat.

Profesorul a mărturisit că în clasa a VII-a la care predă, au avut loc situații de indisciplină și lipsă de respect în trecut, dar incidentul recent l-a făcut să atingă un prag critic. Un elev și-a deschis telefonul și a început să filmeze în timpul orei, dând impresia că făcea live pe TikTok. I-a cerut să închidă și să îi dea telefonul. Intenția sa era să îl pună pe catedră pentru a-și putea continua ora. Elevul în cauză și colegii au sărit cu gura că nu are voie să le ia lucrurile personale, o fată aproape că tipa că de ce atinge elevul, că nu are voie să pună mâna pe el, în condițiile în care nu a atins copilul nici măcar cu un deget.

S-a întors spre domnișoara respectivă și a atenționat-o cu calm să își coboare tonul vocii și să fie mai atentă la ce afirmații face și să nu distorsioneze lucrurile, pentru că lucrurile neadevărate, indiferent de natura lor, pot afecta un om. Știți ce i-a răspuns? “Pe mine mă vor crede, pe mine și pe colegii mei, pentru că toți vom spune că l-ați atins.”



Această poveste nu este un caz izolat. Incidente de acest gen au devenit din ce în ce mai frecvente în școlile din România, iar profesorii se simt din ce în ce mai neputincioși. Problemele de comportament, tupeu și lipsă de respect în școli nu afectează doar profesorii, ci și pe ceilalți elevi, care sunt în pericol să-și piardă șansele de a primi o educație de calitate.

Poliția a fost chemată de câteva ori la școală în urma unor incidente, dar a rămas la stadiul de constatare.

“Dacă nu se va face ceva curând în școli, unde gradul de violență, tupeu, nesimțire a atins cote maxime, dacă vom continua să tolerăm asemenea derapaje și să acceptăm la nesfârșit toate tâmpeniile debitate de diverse ONG-uri, că noi nu știm să educăm, că școala e despre jocuri și fericire, că trebuie să educăm cu blândețe, ne ducem naibii cu toții,” a mai spus cadrul didactic.

Problema cu care se confruntă acest profesor este una pe care mulți alți dascăli o resimt în prezent. Ei se simt singuri în fața unei realități dure, fără susținere și fără resurse adecvate pentru a face față comportamentului problemă al elevilor.

“Am făcut o facultate, am învățat atât de mult ca să mă duc la un loc de muncă unde un copil de 13-14 ani își bate joc de mine și eu nu pot să îi fac nimic? Asta e balamuc, nu școală!!! Intru în școală zâmbind, relaxat și plec cu capul bubuind și cu teama că îmi pocnește inima? Chiar nu se mai poate !!! Vreau să mă duc la școală să îmi fac orele în liniște, să am liniște la ore și îmi dau și sufletul pentru ei. Susținere??? Nu ai de la nimeni. Ești lăsat singur în cușca cu lei. Pe ușă scrie ȘCOALĂ. Ar trebui să scrie BALAMUC pentru că asta nu e o școală din Uniunea Europeană,” a încheiat relatarea profesorul.

Incidente precum cel descris de profesorul din această postare ridică întrebări serioase cu privire la sistemul de educație românesc și la modul în care este gestionată disciplina în școli.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri