Trusa de stins focul

3

Dacă Facebookul a fost folosit cu succes pentru a determina zeci de mii de oameni sa iasă în stradă pentru a critica o ordonanță pe care nu o citiseră, de ce rețeaua socială nu ar putea fi folosită și în operațiuni de marketing comercial la scara largă?

Nici nu mai contează cine a fost cu ideea, poate proprietarul unui lanț de magazine care risca să se înregistreze cu pierderi deoarece îi expirau stingătoarele auto, poate un gestionar rămas pe cap cu sute de truse de prim-ajutor… Cert este că într-un timp foarte scurt s-a creat panică: polițiștii controlează mașinile dacă sunt echipate cu stingător, trusă auto, tringhiuri și veste reflectorizante și cu schița mașinii care trebuie pusă, frumos, la parasolar. Nu contează că schița aia nu e obligatorie sau că vesta reflectorizantă este impusă pentru mașinile de peste 3,5 tone; zeci de “experți” s-au pronunțat că sunt obligatorii, ba chiar ca trebuie câte o vesta pentru fiecare loc din mașină!

Într-un interval extrem de scurt magazinele s-au golit; au dispărut trusele medicale și stingatoarele auto, semn ca atunci când e vorba de banii lor, românii reacționează rapid. Păi, și-au făcut socoteala, decât sa dea 1400 de lei pe amendă (cât s-a vehiculat ca ar fi sancțiunea), nu mai degraba scoate din buzunar doar 100 pentru stingător plus trusa?! E drept, în mod normal, toți proprietarii de autoturisme ar fi trebuit să aiba extinctorul și trusa de prim ajutor deja cumpărate. Însa, nu trebuie să uităm că suntem în țara lui “merge și-așa”.

E drept, au fost câteva voci care au încercat să calmeze spiritele, să explice ca nu e nici o tematica de control pe care o au polițiștii, că e vorba doar de un zvon, că unii vor sa facă vânzare. Și nici măcar nu e o idee originală, înainte de 1989, de exemplu, când lumea se învățase cu spray-ul, lăsând pe rafturi săpunul de ras, șefii din comerț nu au mai aprovizionat o vreme magazinele. Panica a determinat oamenii să facă rezerve de săpun de ras, de frica să nu dispară și acesta.

Revenind la subiect, să mai precizăm doar că din 7350 de amenzi date în primele doua luni ale acestui an, doar 29 au vizat lipsa extinctoarelor sau a trusei medicale, adică 0,39% din total.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. Isteria a fost creata plecand de la un fapt real….aceste controale chiar au fost facute. Si e bine ca au fost facute. Sunt curios daca cei de la IJP vor prezentate cifrele si pe luna Martie. Mai grav este ca am vazut cu totii ca lumea NU respecta legislatia in vigoare chiar si la acest capitol. Nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar intampla in cazul unor controale tehnice a sange în trafic ale vehiculelor. Ce fel de isterii s-ar crea?

  RB nu pot sa nu remarc paralela cu orodonanta. Ca sa intram in politic, as putea spune ca aceste amenzi sunt pentru a acoperi o parte din promisiunile electorale facute de conducatorii nostri iubiti.

 2. Dom’le, eu fakebuk din ăsta n-am. Da’ m-am procopsit cu vreo patru sute de chile de conopidă. Niște veri de-mi datorau niște bani au zis că bani n-au da’ dacă vreau conopidă, au ei și mi-o dau mie. În loc de bani. Că cică e aur alb, se vinde ca pâinea caldă.
  Pe naiba, nu mi-o cumpără nimeni… Normal, că dacă se vindea, o vindeau ei. Cine prost ca mine-o fi, ca mine o păți…
  Ș-acu de-asta vreau să vă rog, cine are fakebuk de ăsta de care cică ascultă lumea de el ca de popă, să puneți acolo pe pereți la voi un anunț important:
  „Un grup de cercetători suedezi (merge și britanici sau americani, da’-i musai din occident, că de ăștia ascultă lumea) a dat recent publicității un studiu șocant: consumul de conopidă de trei ori pe zi sporește vizibil gradul de inteligență și gradul de rezistență la manipulare. Dintr-un eșantion de opt mii de subiecți pe care s-a efectuat experimentul, peste 98% au arătat semne vizibile de recuperare.”
  Înainte de cura cu conopidă, toți subiecții credeau că tot ce zboară se mănâncă sau e avion american venit să ne salveze.
  După trei săptămâni de cură cu conopidă proaspătă de trei ori pe zi în loc de fiecare masă, li s-a prezentat știrea care spunea că un terorist beat mangă a comis un atentat în numele islamului, fiind, adicătelea, radicalizat. Și taman la Bruxelles. Rezultatul a fost că în loc să înghită știrea pe nemestecate, 98,4% au întrebat: „Bre, păi stați puțin, cum adică islamist radical abțiguit? Noi știam că musulmanilor practicanți le e interis consumul de alcool… E ca și cum ai spune că Remus Cernea a comis un atentat în numele IPS Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Ceva miroase aici, și nu e tămâie…”
  Liberté, égalité, credeți-né!

  • Ozarmes bine le zici! Cum s-ar putea umple fakebuk-ul cu acest comentariu, deoarece cred ca si din cei manipulati s-ar mai trezi unii din utopia in care traiesc si neuronii lor s-ar mai dezmorti.

LĂSAȚI UN MESAJ