În ultima perioadă, pe o Facebook au apărut mai multe postări prin care conducătorii auto erau avertizaţi că Poliţia Rutieră Bacău verifică dacă maşinile sunt dotate cu kit-ul de siguranţă obligatoriu, care cuprinde: trusa medicală de prim-ajutor, extinctor şi două triunghiuri reflectorizante, omologate.

Încă de la primul anunţ s-a creat o adevărată isterie printre şoferi, care au luat cu asalt marile magazine şi pe cele de profil pentru a-şi procura kit-ul, doar că mulţi dintre ei s-au plâns că au găsit rafturile goale.

Dar aceeaşi situaţie s-a semnalat şi în Vrancea, Brăila, dar şi în alte judeţe din ţară.

PUBLICITATE

La coadă, ca pe vremea lui Ceaușescu

În urma isteriei create de faptul că polițiștii de la „rutieră” fac controale în trafic la trusa medicală, triunghiuri reflectorizante și la instinctoare, iar lipsa acestora sau ieșirea din termenul de garanție atrag după sine amenzi consistente, șoferii au luat cu asalt magazinele specializate. Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Degeaba există voință, dacă nu ai … de unde. Luând la pas mai multe magazine de piese auto sau alte unități comerciale care ar trebui să comercializeze aceste produse, veți constata, așa cum am pățit și noi, că marfa lipsește de pe rafturi. Am luat la rând magazinele din zona Gară, str. Energiei și Mihai Eminescu, dar și câteva hypermarket-uri. Situația era asemănătoare peste tot. Marfă…ioc, iar șoferii în trafic se plâng că n-au de unde să-și procure ce le trebuie și să scape de coșmarul că ar putea încasa o amendă. Vânzătorii dau din umeri și spun că nu este marfă în depozite. Ei dau comenzi, dar… Ca fiecare român, încerci să faci pe dracu’n patru să-ți rezolvi problema. Mai glumești cu vânzătorul, îl mai perii câte un pic și-l faci să creadă că e cel mai important om din lume în momentul de față.

Dacă reușești să faci asta, poate faci și un schimb de numere de telefon. Între timp tu mai suni, sau dacă apare ceva mai devreme, te sună el. Un fel de programare. Undeva pe la orele prânzului, într-unul din magazinele vizitate de dimineață se primește marfă. Un magazin de pe strada Ștefan cel Mare. Au primit truse medicale la 39,5 lei bucata. S-au dat ca pâinea caldă. În altă parte, au sosit stingătoare auto. Buluceală maximă. Marfa se dă direct din saci și colete. Dacă ai reușit să prinzi un extinctor, te-ai scos. Preț rotund, 40 de lei.

Abia când ajungi cu el la mașină te uiți mai bine pe ce ai dat banii. Produs în martie 2017 și are valabilitatea de un an. Asta e. Ai luat, ai luat. Te mai uiți și după veste reflectorizante, că cică și astea se cer la control. Vestele costă doar 12 lei. Prețurile astea le trecem așa…, că ce mai contează câți bani dai ca să eviți amenda, care, după cum spun unii, poate ajunge și la 1200 de lei. Cât despre triunghiurile reflectorizante…poți să tragi cu tunul că tot nu găsești. În asemenea condiții, oamenii povestesc tot felul de întâmplări.

De pildă, un domn la vreo 35-40 de ani, care a dorit să rămână anonim, a spus că în ultima perioadă, pe fondul cererii foarte mari a acestor produse, dar și pe lipsa lor, cică ar fi înflorit furturile din mașini. Spunea că a auzit el nu știu câte cazuri. O altă doamnă, a încercat să dea totul pe politică, afirmând că cine știe ce politician are vreo firmă de stingătoare și truse medicale și că trebuie să le vândă. Evident, și doamna a preferat anonimatul. Asta e. Gura lumii slobodă. Dar ce ne facem că nu găsim produsele de care avem nevoie, pentru a evita încasarea unei amenzi?

Polițiștii nu sunt chitiți pe trusă și stingător

Oficialii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău spun că nu există un plan de acţiune pentru verificarea trusei medicale auto sau a stingătorului din maşină, în primele două lunii fiind aplicate mai puțin de 30 de amenzi şoferilor care nu le aveau.

„La nivelul judeţului Bacău, în perioada 1.01- 28.02. 2017, au fost aplicate 29 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea art. 8 din OUG 195/2002, din totalul de 7.350 de sancţiuni”, a declarat inspector principal Gabriela Ciobanu, purtător de cuvânt la IPJ Bacău. 29 din 7350 înseamnă 0,39 la sută. Codul Rutier prevede la articolul 8 că „pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele (…) trebuie să fie dotate cu truse medicale de prim-ajutor, triunghiuri reflectorizante şi stingătoare de incendiu, omologate” iar cei care nu le au riscă 4-5 puncte amendă, adică o sancţiune cuprinsă între 580 şi 725 de lei.

Însă câţi dintre şoferi ştiu să acorde primul-ajutor? Mai mult decât atât, în cazul unui accident rutier grav, paramedicii recomandă ca victimele să nu fie mişcate aşa că această trusă poate fi folosită doar în cazul unui eveniment minor.
În ceea ce priveşte stingătorul, nici acesta nu pare să fie de prea mare folos, fiind prea mic pentru un incendiu de auto, care, de cele mai multe ori, cuprinde întreaga maşină într-un timp foarte scurt. (Geta Panaite, Florin Ștefănescu)

Ce trebuie să conţină trusa

Trusa medicală trebuie să conţină o foarfecă cu vârfuri boante, dispozitiv intermediar pentru respiraţie gură la gură, materiale sanitare, leucoplast, plasture, compresă sterilă, faşă, bandaj triunghiular, pansament steril, faşă elastică, mănuşi de unică folosinţă, ace de siguranţă, folie de supravieţuire izotermă, broşură de instrucţiuni de prim-ajutor.

„Doar 0,39% din amenzile de circulație de pe primele două luni au vizat problema stingătorului și a trusei medicale”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

  1. Sunt de acord cu triunghiurile, dar cu trusa si stingatorul nu. Nu ne sunt de folos ci doar pt a umple niste conturi cuiva. Iar politia minte cand spune ca nu au inceput o campanie la controale. In tot judetul sau cerut de catre militieni cand te opreau.

  2. la Onestri au facut razie ,doar asta interesau si spun ca nu sunt chititi ha,ha.nu are nici o legatura cu preventia rutiera ci doar de a se cumpara pt a umple niste buzunare

  3. Sa va cumpărați stingătoare, în loc sa beți banii prin cafenele. Dacă va cerea sa aveți câte un bon fiscal de la vreo cârciumă, nu mai sareati în sus. Societate se gândește la siguranța voastră și voi sunteți niște iresponsabili. Nu meritați nimic nerecunoscatorilor.

  4. Cu termenul de valabilitate de un an este cea mai mare aberatie, este doar pentru profitul primelor producatoare. Trusele autorizate RAR au cel mai mic termen de valabilitate, oare de ce? Bine ca nu au termen de valabilitate de o zi. Stingatoarele doar un an, oare de ce? Expira tabla din care sunt facute? Un stingator din afara are 5 ani termen de valabilitate, trusa le fel. Cele de la noi au 18 luni sau un an in cazul stingatoarelor, in alte tari nici nu sunt obligatorii. A fost cu un an si ceva in urma o tentativa de lege pentru eliminarea obligativitatii dotarii cu trusa sau stingator dar a ramas in aer, probabil incurca afacerile vreunui bisnitar sau securist. Sau baietii stateau cu trusele in stoc, nu aveau vanzare si trebuia cumva sa lichideze stocurile. Iar despre raziile politiei este adevarat, va pot confirma mai multi bacauani, in loc ca politia sa patruleze prin oras sa-i sanctioneze pe cei care nu acorda prioritate sau stationeaza aiurea pe trecerile de pietoni, se ocupa de dotari aproape inutile, ca trusa auto sau stingator.

  5. Este ora 13.30, in microbuzul Bacau Raacatau, la Horgesti sunt 9 oamenii in picioare, fara loc. Inghesuiala, nesiguranta si miros. Politia ce face?

  6. Aceste,echipamente nu au intrebuintarein general vorbind! Sunt conducator auto de 45 de ani si n-am reușit sa folosesc nimic din acest inventar obligatoriu,pentru ca nu a fost cazul,dar nici nu am văzut sau auzit pe cineva sa le folosească,foarte rar am mai văzut câte o mașina mică rămasă in pana sau accidentata care avea un triunghi plantat in spatele mașinii.Cat privește garanția lor este mult de discutat,dar si sancționează de 4-5 puncte amenda !Trusa veche a avut valabilitate OPT ANI,ca așa a venit mașina de la NEAMȚ !!! Este posibil ca sa se altereze inventarul din dotarea trusei,mai ales dacă ,,domnia sa” este sigilată !?!

  7. Daca nu v-au fost voua de folos,inseamna cu nu neaparat sunt inutile.Sa ziceti multumesc ca nu le-ai folosit.Sa sanctioneze 10 puncte doar asa îi linisteste pe romanasii atotstiutori si meseriasi.Cand e lege nu e bine,cand nu e lege si crapa lumea ,iar nu e bine.Romanii vesnic nemultumiti.

  8. stingatorul se poate duce verificare si i se prelungeste termenul de valbilitate si costa 10 lei, iar in trusa omologata daca au expirat medicam si mat sanitare se pot inlocui cu altele cumparate de la farmacie si e mult mai ieftin.

LĂSAȚI UN MESAJ