Unitate, diversitate și diversiune

1

Unitate în diversitate e un concept preluat de la Ernesto Teodoro Moneta și foarte cunoscut mai ales după ce a devenit deviza Uniunii Europene, în 2000. O deviză care ne transmite că trebuie să ne cunoaștem, să înțelegem și să acceptăm diferențele pentru a putea fi uniți. Teoretic e simplu, în practică, mult mai complicat.

Când te bucuri că există unitate și că oamenii au fost în stare să renunțe la micile diferențe sau interese pentru a realiza împreună un obiectiv important, benefic unei comunități largi, nu doar familiei, hop, „diversitatea” iese la suprafață și tulbură apele. Pe lângă agenții schimbării, apar și agenți ai diversiunii.

În ecosistemele naturale, individul care pierde lupta își acceptă poziția, îl respectă pe lider și nu încearcă să distrugă haita sau turma. În cele umane a fost inventată democrația, dreptul majorității de a decide, dar și dreptul de a contrazice majoritatea, dreptul de a acuza și protesta. Majoritatea hotărăște, într-un partid, ca și în alte organizații, care este individul demn să conducă. După încheierea luptei, însă, lucrurile nu se liniștesc.

PUBLICITATE

Perdantul își amintește că organizația nu a fost corect înființată, că alegerile nu au fost statutare, că unii colegi au fost nedreptățiți etc. Un partid pentru un lider sau un lider bun pentru partid? Cioloș, de exemplu, vrea un partid pentru el. Dacă asta se întâmplă în București, de ce nu ar fi posibil și în Bacău sau Onești? E o specie ciudată politicianul: 1. nu știe să piardă; 2. iubește dreptatea doar după ce a pierdut.

Nu se revoltă în momentul în care au loc acțiunile incorecte, ci abia după ce află că rezultatul acestora îl dezavantajează. Uneori, revoltatul, supărat că nu a ieșit șeful tribului sau al filialei, e manipulator, alteori, e doar manipulat de adversarii partidului, care nu pot scăpa ocazia apariției unei cozi de topor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

 1. – Cine vrea cartofi și ceapă, să vină la cooperativă. Se dau câte două chile de om.
  S-au dus oamenii. Care când or putut. Ăia cari-or venit mai spre sară, n-o mai apucat și ceapă. Da’ le-o zîs cinstit. Ceapă nu mai avem, da’ vă dăm patru chile de cartofi, ca să fie lumea mulțumită…
  -No, fain, numa’ că mie nu prea-mi plac cartofii…
  -O să-ți placăăăăă, așteaptă numa’….

  Așa și uniunea asta europeană, că nu-i proști, or băgat la cap. Ș-o zîs la oamini, veniți că vă dăm la toți unitate și diversitate…
  Șî când or venit oamenii, o zîs: bre, da’ unitatea șee undi-i? Câ nu prea sî vedi…
  – Nu e bade, că nu mai avem de unde, da’ vă dăm în schimb la diversitate de n-o s-o puteți duce…

LĂSAȚI UN MESAJ