Bolile reumatismale cronice, sau poliartrozele reprezinta un grup heterogen de afectiuni cu incidenta crescuta în rândul populatiei. Prin zilele de incapacitate de munca, sechelele si recuperarea uneori îndelungata dupa protezare articulara, ele devin o adevarata problema medico-sociala în toate tarile. Desi debutul clinic este la vârsta adulta, incidenta creste exponential odata cu îmbatrânirea. În realitate debutul este mult mai precoce, dar primele semne sunt ignorate, sau evolutia este muta, silentioasa pâna în momentul decompensarii dureroase sau functionale care, de obicei, coincide cu prezentarea la medic.

Sub numele de artroza se defineste un grup heterogen de afectiuni articulare care au la baza un proces degenerativ la nivelul cartilajului hialin asociat unor modificari subcondrale, cu hipertrofie osoasa si formare de osteofite (popular denumite „ciocuri”).
Pâna la vârsta de 50 de ani incidenta este mai mare în rândul barbatilor, pentru ca dupa aceasta vârsta, o data cu instalarea menopauzei, femeile sa devina cele mai afectate. La ele predomina localizarea la nivelul genunchilor si articulatiilor mici ale mâinilor (nodulii Bouchard si Heberden dezvoltati la nivelul articulatiilor interfalangiene proximale si distale exprima predispozitia genetica).

Pe lânga ereditate intervin factorii de risc de ordin general (nutritia cu hipovitaminoza C si D, statusul hormonal, densitatea minerala osoasa, metabolismul osteo-cartilaginos) si factorii de risc locali (obezitatea, displaziile congenitale, traumatismele, suprasolicitarile profesionale sau sportive, slabirea musculara, viciile de postura si statica etc).

PUBLICITATE

Primul semn clinic este durerea articulara localizata sau referita, apare de obicei în a doua parte a zilei, este agravata de eforturi fizice, sau pozitii monotone, ulterior apare si în repaus sau nocturn (datorita stazei venoase)si ameliorata de repaus. Durerea este urmata de redoare, predominent matinala, cu o durata ce nu depaseste 30 minute, ameliorata de miscare. Evolutia în timp duce la limitarea mobilitatii, aparitia crepitatiilor si cracmentelor datorate frecarii suprafetelor osoase denudate de cartilajul degradat. Ulterior, ca o reactie de aparare, apar contracturi la nivelul tesuturilor moi periarticulare, contracturi care prin organizare determina instalarea pozitiilor articulare vicioase de cele mai multe ori ireversibile. La toate acestea se adauga modificarile de forma si volum articular. Toate acestea contureaza în final un tablou algo-disfunctional sever care, în unele cazuri, necesita montarea unei proteze articulare.

Finalul suna cam morbid, nu-i asa ?

Tocmai acesta este motivul pentru care profilaxia sau tratamentul precoce este foarte important. Locul ideal pentru învatarea unor noi deprinderi functionale, pentru corectarea viciilor de statica, pentru o consiliere adecvata si pentru întocmirea unui plan terapeutic individualizat si complet este PHYSIOKINESIS BACAU.

PHYSIOKINESIS BACAU este un cabinet de recuperare medicala dotat la cele mai inalte standarde, cu un mediu elegant si o ambianta deosebita. Aici, supravegheati de echipa de specialisti si cu o abordare multilaterala a tuturor verigilor fiziopatologice, prin proceduri de ultima generatie, unice in Moldova (TECAR, CHATTANOOGA WHIRELESS PRO, LASER de inalta frecventa, TWIN – socuri termice, TECHNOGYM, etc) kinetoterapie si diverse tehnici si procedee de relaxare si echilibrare, se asigura longevitatea articulara functionala optima. Programul complex de abordare are ca obiectiv mentinerea sau corectarea supletei structurilor articulare si periarticulare, tonifiere musculara, mentinerea sau ameliorarea mobilitatii articulare si învatarea unor noi deprinderi necesare în desfasurarea vietii cotidiene profesionale, familiale si sociale.

Este mult mai usor sa previi decât sa tratezi, implica mai putina suferinta si costuri mult mai mici.
Considerati frecventarea CABINETULUI DE RECUPERARE MEDICALA PHYSIOKINESIS BACAU ca o polita de asigurare în alb pentru sanatatea dumneavoastra!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ