Absolventa a Universitatii „Vasile Alecsandri”, facultatea de comunicare si relatii publice si a Universitatii Saleziene din Roma unde a facut si master-ul in comunicare, Alexandra Cojan este in prezent redactor si realizator de emisiuni la Radio Maria Bacau.

– Cum a fost drumul tau spre Radio Maria?

– Dupa ce mi-am terminat studiile, m-am intors acasa pe 2 octombrie 2014 si pe 17 octombrie se lansa Radio Maria in Bacau. Am considerat oarecum providentiala deschiderea Radio Maria in Bacau. Sincer m-am intors atunci acasa pentru ca eram obosita de Italia. A fost ca facut si s-a demonstrat ca aici e locul meu.

– Ce fel de emisiuni realizezi?

-Scopul principal este de a promova valorile si partea frumoasa si buna a lumii, a vietii. Ca si tematici, in primul rând din viata bisericii, pentru ca suntem un radio al bisericii si automat promovam ceea ce se face in biserica si nu numai. Incercam sa mergem pe parte culturala, pe parte sociala foarte mult, pentru ca sunt lucruri care privesc omul, si atunci dam raspunsuri la ceea ce credem ca omul s-ar intreba. Nu facem talkshow, nu incercam sa vedem care-i mai bun si care-i mai rau. Incercam sa prezentam lucrurile, bineinteles dintr-o perspectiva pozitiva. Si, in acelasi timp, incercam sa gasim solutii la lucrurile mai putin placute din viata noastra.

– Atunci când esti in direct, cum simti ascultatorii?

– Formatul emisiunii mele nu presupune telefoane in direct, interventiile sunt doar cele ale invitatilor pe care de cele mai multe ori ii am prin telefon. Invitatii mei din emisiuni sunt din toata tara si chiar din strainatate. In general, feed-back-ul de la ascultatori vine prin retelele de socializare, mai primim e-mail-uri, sau, in cazul celor mai in vârsta, acestia apeleaza la emisiunile specializate când pot intra in direct prin telefon si atunci multumesc pentru faptul ca am abordat diferite teme care ii interesau.

– Când te pot asculta bacauanii pe frecventa Radio Maria 89,6 FM?

– Atât bacauanii cât si oricine de oriunde, pentru ca Radio Maria este si online, ma pot asculta de luni pâna vineri, de la ora 13.00 la emisiunea „Radio Maria in direct alaturi de tine”. Este o emisiune pe care o realizeaza colega mea Laura Chirila dimineata, iar eu am pastrat practic acelasi format, si dureaza aproximativ 50 de minute.

– 89,6 FM este o frecventa consacrata in Bacau. A contat mult in viata Radio Maria acest lucru?

– Asa este. Insa la aceasta intrebare nu pot sa raspund decât din punctul meu de vedere. E adevarat ca visul meu nu era neaparat sa ajung la Radio Maria, dar totul s-a intâmplat surprinzator de repede. 89,6 a insemnat foarte mult pentru mine, in tineretea mea sa spun asa, in anii de liceu si putin in facultate, pentru ca toata lumea asculta Radio Alfa. Dar Radio Maria este un cu totul alt format, astfel incât despre ce a fost este doar o amintire de a mea. Totdeauna mi-a placut sa lucrez in radio, practic pentru asta m-am si pregatit dar nu aveam o preferinta anume.

– Ai hooby-uri?

– Da, dar de când sunt la radio nu prea am timp de ele.

– Cât de mult timp aloci radioului?

– Destul de mult. In primul rând orele pe care le petrec aici la studio si apoi, eu vad radioul ca ceva care nu se opreste atunci când incui usa in urma ta când pleci. Daca se intâmpla ceva in seara când nu esti la radio automat te gândesti ca a doua zi sa vorbesti despre asta la emisiune. Nu e nimic batut in cuie si de asta sunt mereu cu antenele intinse. Asa ca pot spune ca tot timpul un realizator de radio, un redactor de radio nu termina munca niciodata.

– Sunt multi ascultatori fideli ai acestui post de radio, dar la fel de multi sunt cei care cred ca Radio Maria e strict religios.

– Intr-adevar sunt multi cei care cred ca Radio Maria inseamna doar rugaciuni, liturghii si acatiste s.a.m.d. Nu. Nu este doar atât. Este si asta pentru ca fara doar si poate Radio Maria isi doreste sa fie o raza de lumina si speranta pentru toti ascultatorii. Dar, dincolo de asta, nu putem trai ca intr-o bula. Noi le oferim ascultatorilor si partea spirituala, pentru ca asta este scopul principal, dar nu putem sa nu atingem si celelalte parti care privesc omul, pentru ca omul in toata complexitatea lui e important pentru noi.

– Care este visul tau in radio?

– Inca nu am ajuns la un punct in care sa zic ca asta e visul meu suprem, dar pâna la momentul actual pot sa spun ca ma pasioneaza sa lucrez cu oamenii simpli. Adica cu oameni ale caror povesti nu se stiu dar care pot deveni un exemplu pentru noi.

– Ai un mesaj pentru ascultatorii tai si in general pentru bacauani?

– In primul rând le multumesc ca ne asculta si ma asculta, sper sa fiu la nivelul asteptarilor lor, si daca vor sa-mi comunice ceva sau sa ma ajute sa cresc pot sa o faca, chiar ii rog sa imi spuna unde as putea sa imbunatatesc. Pentru bacauani, sa incerce sa asculte. In primul rând sa intre pe site-ul nostru, www.radiomaria.ro, sa vada ce tip de emisiuni avem (avem emisiuni cu psihologi pâna la emisiuni cu invitati din toate domeniile) si sa vada daca, undeva, in acea paleta de emisiuni se regasesc. Eu cred ca e greu sa faci un radio care sa multumeasca pe toata lumea (si nu exista asa ceva pentru ca am studiat chestiunea asta), dar cred ca daca o singura emisiune de la un post de radio iti place… eu una o ascult. De aceea, eu nu cred ca bacauanii nu ar gasi cel putin o emisiune de la Radio Maria care sa nu le placa sau sa nu le stârneasca interesul sau sa nu-i puna sa se gândeasca sau sa se regaseasca acolo.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. ba da, are 2 radiouri locale dar pe gustul lui stavarake!regret la randul meu disparitia radio alfa, era cu totul altceva fata de aceste 2 imitatii de radiouri ce tin frecventele ocupate degeaba.

  2. Intr-adevar este foarte trist ca al doilea oras din Moldova sa nu aiba un radio local. posturi de radio locale au si orasele sub 50.000 locuitori. trist rau!

  3. Eu ma bucur de prezent pentru ca Radio Maria cauta sa prezinte lucrurile frumoase din judetul nostru si din alte parti. Radio Alfa era foarte ascultat si apreciat, dar… trebuie sa mergem inainte. Tineti-o tot asa si o sa vedeti ca multi din cei care ascultam Radio Alfa o sa scadem in nostalgie si o sa ne bucurati tot mai mult!!! 🙂 Multumim ca ati luat voi aceasta unda si ca nu a cazut in „mainele„ altora 😉

LĂSAȚI UN MESAJ