Conflictele din ultima perioada, inclusiv cel din Ucraina, pun o interesanta problema de semantica: cu cine se lupta fortele guvernamentale?

Cu rebelii, cu teroristii, cu „freedom fighters” (luptatori pentru libertate)? Problema este foarte interesanta, pentru ca, in functie de maniera de etichetare, se creioneaza perceptia publica internationala pe care se bazeaza guvernele straine, atunci când se decid sa intervina in conflicte.

Bunaoara, pentru americani, rebelii din Irak sau Afganistan sunt „teroristi”, si, deci, vânati prin toate mijloacele.

PUBLICITATE

Pe de alta parte, rebelii sirieni sau cei libieni au fost numiti „luptatori pentru libertate”, desi strategiile lor militare au fost aceleasi: atentate, ambuscade, victime colaterale civile.

Uneori, se intâmpla ca aceiasi luptatori sa fie numiti diferit la distanta de ani de zile: in vreme ce, de exemplu, Ronald Reagan ii numea „freedom fighters” pe jihadisti afgani care luptau impotriva rusilor, doua decenii mai târziu, George W. Bush ii numea pe aceiasi luptatori „teroristi”.

Cum spuneam, principala consecinta a utilizarii unui termen sau al altuia este maniera in care Occidentul se pozitioneaza fata de rebeli. In vreme ce Reagan trimitea material militar si-i instruia pe jihadistii care luptau cu rusii, Bush a determinat constituirea unei coalitii internationale care sa lupte impotriva lor. Pentru ca erau “rai”.

Aceasta eticheta a fost suficienta pentru ca, de exemplu, tara noastra sa trimita trupe si tehnica de lupta in Afganistan.

Aceeasi eticheta este suficienta pentru ca Romania sa se pozitioneze, in acest moment, in sprijinul guvernului de la Kiev si impotriva „teroristilor” pro-rusi de la Donetk si Luhansk.

Desigur, operatiunea de etichetare este o manipulare, pentru ca teroristii sunt intotdeauna cei care se opun intereselor americane iar „freedom figthers” vor fi mereu cei care lupta, sprijiniti de CIA, pentru a schimba un guvern care nu mai este pe placul Washingtonului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ