21 iulie 2024
ContrasensTerminați cu ipocrizia!

Terminați cu ipocrizia!

După ce ați băgat politica în sport, spuneți acum că e nasol?

Imaginați-vă că la o manifestare, băieții care poartă bannerul pe care scrie “Țara noastră se numește România” ar fi luați de jandarmi și băgați la dubă. Ar fi surprinzător, întrucât afirmația de pe banner este scrisă în Constituție și este poziția oficială a autorităților.Imaginați-vă că niște băieți care ar purta pe stradă un banner pe care ar scrie “Locul corupților e la pușcărie” ar fi ridicați de polițiști. Afirmația este cât se poate de legală (sunt suficiente legi care spun asta) și este, cel puțin la nivel declarativ, poziția oficială a autorităților.

Imaginați-vă că niște băieți care țin un banner pe care scrie “Kosovo e Serbia” sunt luați de jandarmi pe sus. Afirmația de pe banner este oficial susținută la nivelul statului român, care nu a recunoscut nici astăzi existența unui stat independent Kosovo.

Atunci, de ce au fost ridicați băieții ăia? Că așa a spus UEFA, care a considerat afirmația “discriminatorie”?! Păi, atunci, să aresteze UEFA întreg statul român, care de ani de zile refuză să recunoască desprinderea artificială a provinciei de Serbia!

După incidentele de la meciul România – Kosovo, “lumea bună” a sărit în sus și a spus că nu se poate așa, nu se poate ca românii să susțină o idee politică pe stadion, că nu se amestecă politica cu sportul! Să muriți voi că nu se amestecă?

Poate le explicați sportivilor ruși și bieloruși de ce li s-a interzis participarea la competițiile sportive pentru acțiunile politice ale guvernelor lor. În acest caz nu s-a amestecat politica în sport?

Și pentru că tot amintiți de spațiul rusesc, în 1980, numeroase țări, inclusiv Statele Unite, au boicotat Olimpiada de la Moscova din protest față de intervenția sovietică în Afganistan. Nici aici nu a fost vorba de politica? La rândul lor, Uniunea Sovietică și țările comuniste (România a fost o excepție) au boicotat Jocurile Olimpice de Vară din Los Angeles, în 1984.

Boicotarea Jocurilor Commonwealth din 1986 – Numeroase țări africane au boicotat Jocurile Commonwealth din 1986, găzduite de Regatul Unit, în semn de protest față de politica de apartheid din Africa de Sud. Tot politică, evident!

Din cauza politicii de apartheid, Africa de Sud a fost izolată din comunitatea sportivă internațională timp de mai mulți ani. Acest lucru a dus la excluderea țării din competiții precum Jocurile Olimpice și Cupa Mondială de Rugby până la sfârșitul apartheidului.

Nu în ultimul rând, să ne amintim de scandalurile cu ingenuncherea echipelor înaintea meciurilor în semn de solidaritate cu mișcarea BLM.

Înainte de a denunța amestecul politicului în sport pentru că românii au ridicat un banner pe care scria “Kosovo e Serbia”, verificați dacă nu cumva băieții de la care vă luați lumină nu au folosit, la rândul lor, sportul pentru a promova mesaje politice.

PS: Celălalt mesaj politic – Basarabia e România – nu a deranjat, aparent…

Răzvan Bibire

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri