2 decembrie 2023
ActualitateTermenul de cumpărare a vechimii în muncă va fi prelungit

Termenul de cumpărare a vechimii în muncă va fi prelungit

Un proiect de ordonanță guvernamentală de urgență, afișat pe site-ul Ministerului Muncii, le oferă șansa celor care se află în pragul pensionării și nu au stagiul de cotizare necesar să și-l completeze și anul viitor. Mai exact, proiectul prevede că persoanele care se încadrează în condițiile legii își pot cumpăra (într-o singură tranșă sau eșalonat, lunar) vechimea în muncă până la 31 decembrie 2024. În prezent, actul normativ, încă valabil, prevede că persoanele care sunt aproape de ieșirea la pensie de limită de vârstă, dar nu au reușit să acumuleze suficientă vechime în muncă, mai pot plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale de stat până la 31 august 2023, inclusiv.

Astfel, deocamdată, până la această dată, își mai pot cumpăra vechime în muncă, în baza unui contract de asigurare socială încheiat cu Casa Județeană de Pensii (CJP) Bacău, persoanele care îndeplinesc, cumulativ, anumite condiții. Ele nu trebuie să aibă calitatea de pensionar la momentul încheierii contractului, nu trebuie să fi realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia (facultate, armată) în România sau alt stat, în perioada pentru care solicită asigurarea, și nu trebuie să fi avut obligația să achite cota de contribuție la sistemul public de pensii în intervalul respectiv.

La încheierea contractului, solicitantul (sau mandatarul acestuia, desemnat prin procură specială) va completa o declarație din care să reiasă că îndeplinește toate cele trei condiții menționate mai sus. Contractul va fi numai pentru perioade anterioare, cuprinse între vârsta de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.Solicitanților le este permis să-și cumpere vechime în muncă pentru cel mult 72 luni, respectiv 6 ani calendaristici anteriori. Asigurarea poate fi făcută pentru una sau mai multe perioade, continue sau disparate, care, adunate, nu trebuie să depășească 6 ani. Venitul pentru care solicitanții se vor putea asigura nu va fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară, care, în momentul de față, este de 3.000 lei. Cum cota de contribuție la sistemul public de pensii este de 25 la sută, la salariul minim asigurat se vor achita 750 lei pentru fiecare lună de vechime cumpărată. Contractul de asigurare se încheie la CJP Bacău (str.I.S.Sturza, nr.63, telefon +40234511366, interior 131), compartimentul Evidență Contribuabili, ghișeul nr.1, parter.

Programul cu publicul este de luni până joi între orele 8.30 și 14.00, iar vinerea, între 8.30 și 13.00. Anul trecut, CJP Bacău a înregistrat 782 contracte de cumpărare a vechimii în muncă. În baza acestora, titularii de contract s-au obligat să plătească o contribuție de asigurări sociale în sumă totală de 10.401.912 lei. Din această sumă s-au achitat 8.878.778 lei. În 2023, respectiv de la 1 ianuarie și până la începutul lunii iulie au fost încheiate 167 contracte, iar contribuția datorată de titulari este de 2.469.750 lei.
             
     

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri