Noul an scolar 2016 -2017 incepe, asa cum a fost de fiecare data, cu bune si rele. S-au facut igienizari, s-au mai reparat urgentele majore, dar in continuare multe unitati de invatamânt sunt neautorizate sanitar, in continuare mai ramân catedre neocupate, in continuare sunt probleme cu aprovizionarea de manuale scolare. Cu toate acestea, luni, 12 septembrie, incepe scoala!

Fara manuale pentru clasa a IV-a

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau a anuntat ca anul scolar 2016 -2017 incepe fara manuale de Matematica, Româna, Istorie si Geografie la clasa a IV-a. „Pentru titlurile mentionate, de la clasa a IV-a, va precizam ca suntem inca in asteptare. Pentru celelalte clase nu sunt probleme, toate comenzile Inspectoratului Scolar au fost onorate de edituri.

La depozitul de carte inca se fac zilnic livrari catre scoli”, ne-a declarat prof. Doina Marinov, purtatorul de cuvânt al ISJ Bacau. Pâna se vor debloca discutiile pe aceasta tema, copiii vor invata de pe … net, unde sunt modele de carti, la fel cum au invatat anul trecut cei de clasa a III-a, tot din cauza lipsei de manuale, si acum doi ani, cei din clasele I si a II-a.

PUBLICITATE

Rechizite scolare gratuite, prin program guvernamental

Pe de alta parte, rechizitele scolare, achizitionate prin program guvernamental, care se ofera copiilor proveniti din familii sarace, vor fi distribuite in scoli. Este vorba despre 24.563 de pachete pentru elevi de la clasa pregatitoare pâna la clasa a VIII-a, ce contin un mimimum necesar: de la stilou, penar pâna la caiete, ghiozdan pentru elevii de clasa I si trusa de geometrie pentru cei din clasele V-VIII. Contractul de achizitie a fost semnat, iar in termen de 30 de zile aceste pachete vor fi livrate catre cele 5 centre de distribuire din judet, de unde vor fi preluate de directorii de unitati scolare.

Statistici oficiale:

In acest an scolar sunt inscrisi in sistemul de educatie bacauan, in invatamântul de stat, 96.318 de prescolari si elevi, iar in invatamântul particular 3.300 de elevi. In total, in judetul Bacau, reteaua scolara este formata din: 174 unitati de învatamânt cu personalitate juridica si 597 unitati de învatamânt arondate (un total de 771 de entitati) pentru învatamântul de masa, 5 unitati de învatamânt cu personalitate juridica si o unitate de învatamânt arondata pentru învatamântul special, doua cluburi scolare sportive, Palatul Copiilor Bacau si o unitate de învatamânt cu statut militar.

Pe niveluri de învatamânt, situatia este urmatoarea: gradinite – o unitate cu personalitate juridica si 374 cu statut de structuri (unitati arondate la o scoala cu personalitate juridica), scoli gimnaziale – 133 unitati cu personalitate juridica si 100 arondate, scoli primare – 116 unitati arondate, licee / colegii – 35.

In clasele pregatitoare vor fi 6.252 de elevi, iar numarul de elevi integrati in invatamântul profesional este de 3.577 (1.269 in anul I, 1.363 in anul II si 945 in anul III) – care vor primi de la stat si o bursa lunara de studiu de 200 de lei/fiecare. Alti 78 de elevi vor invata in invatamântul profesional special, iar 4.427 sunt elevi admisi in clasa a IX-a, anul acesta.

Vechea problema. Neautorizarea sanitara

O raportare facuta de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, impreuna cu Directia de Sanatate Publica arata ca din toate entitatile scolare de masa din intreg judetul, doar 635 au avizul conform al Directiei de Sanatate Publica: 304 gradinite (80 din mediul urban si 224 din mediul rural), 297 de scoli gimnaziale si primare (55 din mediul urban si 242 din mediul rural) si 34 de colegii / licee (30 din mediul urban si 4 din mediul rural).

Asadar, peste 130 de unitati scolare nu au aceasta autorizatie, principalele motive fiind: lipsa apei curente si a canalizarii, discontinuitati la gardurile de imprejmuire, denivelari in asfaltul curtilor interioare, deteriorarea exteriorului cladirilor, planuri de conformare expirate, nerespectarea cubajului pe clase, grad avansat de uzura a interioarelor, cladiri in constructie sau reabilitare nefinalizate. Problemele cele mai mari sunt in scolile din comunele Agas, Berzunti, Blagesti, Huruiesti, Horgesti, Lipova, Parincea, Prajesti, Racaciuni, Rachitoasa, Sanduleni, Stanisesti si Vultureni.

Scoli cu profesori necalificati si pensionari

Si in acest an, au ramas peste 250 de catedre libere, complete si incomplete. ISJ Bacau a pus la dispozitia profesorilor 248 de catedre titularizabile (pe perioada nedeteminata) si 2.017 catedre netitularizabile, complete si incomplete (pe perioada determinata).

Gradatie de merit pentru 201 cadre didactice

In acest an scolar au fost aprobate deja de la Ministerul Educatiei 201 gradatii de merit pentru Invatamântul din judetul Bacau, din care 180 pentru personalul didactic de predare si 21 pentru personalul didactic auxiliar. Conform reglementarilor, distinctia va reprezenta 25 la suta din salariul de baza. Aceasta gradatie se acorda pentru 16 la suta din cadrele didactice, pe discipline, din totalul de dascali, iar dreptul salarial se atribuie pe o perioada de 5 ani. Listele cu beneficiarii sunt afisate atât pe site-ul ISJ Bacau, cât si la avizierul institutiei.

Cea mai mare nota la Titularizare, pe Matematica, este in Scoala Bacioiu din Corbasca

O vizita scurta prin in judet ne-a purtat, in aceasta saptamâna, si la Scoala Gimnaziala din Bacioiu, comuna Corbasca, acolo unde, cu mic, cu mare se finisau lucrarile executate pentru ca noul an scolar sa inceapa asa cum trebuie. In noul an 373 de copii (60 prescolari si 313 la clasele pregatitoare pâna la a VIII-a) vor invata aici in doua schimburi. Scoala a primit de la administratia locala 30.000 de lei din care s-au facut lucrari de igienizare, varuit si mici reparatii. In curtea scolii tronau stive de lemne in vederea apropierii sezonului rece (scoala se incalzeste cu o centrala pe lemne). Tot in aceasta vara s-au achizitionat un videoproiector si câteva laptop-uri, din fonduri proprii, obtinute printr-un proiect in urma caruia scoala a câstigat un grant de 8.000 de lei.

„Suntem mândri pentru ca la postul de Matematica, scoala noastra a luat nota cea mai mare pe tot judetul la titularizare, 9.85, obtinut de profesoara noastra, Gabriela Cristina Cosor.”
prof. Adriana Duca, directoarea Scolii Gimnaziale din Bacioiu

Un alt motiv de mândrie a scolii este Fanfara din Bacioiu, formata din 21 de elevi, pregatita in ultimii ani de trei profesori de la Colegiul National de Arta „George Apostu” din Bacau. In continuare, scoala din Bacioiu va fi angrenata in diverse proiecte din care spera sa obtina bani pentru lucrari la cladirea scolii, cum ar fi anveloparea si inlocuirea ferestrelor cu tâmplarie termopan, precum si pentru asigurarea sistemului after school.
Florin Stefanescu

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. …ca sa nu mai vorbim de organizarea concursului de directori in mijlocul sem I.Cei care nu se inscriu/nu iau concursul,lasa fara paine in preajma sarbatorilor suplinitorii necalificati.

LĂSAȚI UN MESAJ