15 mai 2024
ActualitateSteaua sufletului lui Tata Pac a devenit eternă

Steaua sufletului lui Tata Pac a devenit eternă

Decanul de vârstă al mișcării Lions din România, profesorul și filatelistul băcăuan Ioan Micu, alias Tata Pac, ne-a părăsit definitiv joi, 11 martie, la doar patru luni și jumătate de când a împlinit 90 de ani. „Și-a dorit mult să ajungă nonagenar – ne amintește Mihai Ceucă, un alt venerabil colecționar cartofilist și filatelist al Bacăului și un admirator al profesorului și colecționarului Ioan Micu -, iar Dumnezeu i-a dăruit această vârstă”.

Tata Pac a fost un om de mare caracter, un pasionat în tot ce făcea, un prieten pe care îl simțeai fie ca pe un părinte bun, ca pe un frate adevărat, fie ca pe un om de mare omenie lângă tine.
Prietenii, colegii și chiar membrii familiei sale i se adresau cu apelativul Tata Pac, pentru modul în care răspundea totdeauna și oricărei chemări de a ajuta la ceva, de a pune umărul la rezolvarea unei probleme. Ceva în stilul „țac-pac”, adică „rapid”, „cât ai clipi”. Apelativul i-a plăcut atât mult încât și numărul de înmatriculare al mașinii sale conținea literele PAC.

Aproape 30 de ani din viață i-a dedicat organizării, de la începuturi, mișcării lioniste din Bacău. Acum puțin peste cinci ani, cele mai importante distincții ale Lions Club International, placheta și pinul aurit „Melvin Jones Fellow”, cea mai importantă distincție Lions, ajungeau pentru a șasea oară în în orașul nostru. Erau pentru Ioan Micu, decanul de vârstă al Districtului 124 România al cunoscutului club internațional, „pentru dedicarea sa serviciilor umanitare de cel mai înalt grad ca membru Lions”. În tot acest timp a activat, de altfel, sub deviza „We serve” (Noi servim) a acestei mișcări mondiale, care i se potrivea ca o mănușă, în Lions Club Moldova Bacău, apoi în Lions Club Sf. Gheorghe Bacău.



Moldovean prin origine (născut la Piatra Neamț), Ioan Micu a fost atras întâi de știința matematicii, dar a continuat și cu istoria și geografia. A ajuns profesor și pedagog, dar și la conducerea Secției de învățământ băcăuan, director al Bibliotecii Regiunii Bacău, vicepreședinte al Comitetului Județean de Cultură și director la două foste societăți băcăuane. Nu a ocolit nici activitățile obștești și a fost președinte al Clubului de handbal Știința, iar după pensionare, în 1992, a lucrat șapte ani și la societatea Deșteptarea.

A devenit, însă, și un filatelist împătimit, membru și apoi președinte al Asociației Filatelice „Grigore Pascu” din Bacău. Drept recunoaștere a activității sale, în anul 1999 Federația filatelică și Poșta Română i-au dedicat un plic poștal cu ilustrația și timbrul fiscal cu imaginea sa, fiind astfel primul filatelist român în viață căruia i s-a atribuit această onoare.

Acolo sus, printre stele, steaua lui va sta sigur lângă cea a lui Melvin Jons, întemeietorul mișcării lioniste internaționale.

Citiți ultimul articol din Deșteptarea despre Tata Pac

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri