Exodul medicilor români spre statele Uniunii Europene pare sa-i fi trezit, in sfârsit, pe guvernantii de la noi din tara. Prezent la “Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti” (27-29 iunie), conf.dr.Vasile Cepoi, consilierul primului-ministru, pe probleme de sanatate, a dat de inteles ca exista o varianta pentru a stopa migratia medicilor si a determina chiar intoarcerea multora dintre cei care lucreaza in afara tarii. “Eu sustin sa gasim o formula de reorganizare a spitalelor ca institutii nebugetare, a declarat conf.dr.Vasile Cepoi. Am propus anul trecut ca sa fie transformate in fundatii. Acum, se doreste ca ele sa devina societate civila medicala, forma de organizare care ar putea sa-i dea spitalului autonomia necesara si libertate manageriala deplina. Am elaborat deja un memorandum in acest sens, pe care il vom depune la guvern.” Aceasta formula de organizare a spitalelor, spun initiatorii ei, ar avea ca efect atragerea mai multor bani, prin sporirea interesului finantatorilor pentru a investi in ele. Aceasta va duce la cresterea posibilitatilor spitalelor de a se moderniza mai rapid si de a-i retribui mult mai bine pe medici. Drept urmare, acestia nu ar mai fi tentati sa plece ca sa profeseze in strainatate. “Sunt convins ca tocmai tinerii medici vor aduce o solida sanatate in sistem. Ei se vor organiza in spitale moderne ca acesta (Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti-n.n.) dând nastere unor departamente serioase, similare celor europene”, este de parere dr.Catalin Copaescu, secretar general al Asociatiei Române de Chirurgie Endoscopica, cel care a infiintat SpitaluI (privat) DELTA Bucuresti. Ideea de autonomie a spitalelor este sustinuta si de alti medici de renume. Prof.dr.Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” Iasi, a spus: “O prima strategie in acest sens este deja pusa in aplicare la universitatea noastra. Aceasta are contracte de colaborare si cu un spital din Suceava dar si cu Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti pentru ca rezidentii sa-si faca practica aici. Este vorba despre spitale acreditate, care au medici primari si doctoranzi bine pregatiti”. Concomitent cu transformarea spitalelor in societati civile medicale, factorii de decizie din Sanatate preconizeaza si o alta masura de mentinere a medicilor in aceste unitati. “Intentionam ca pe o treime din locurile scoase la concursul de rezidentiat, examenul sa se dea pe post” a mai spus consilierul primului-ministru. Potrivit statisticilor, in rândul medicilor emigranti, care au ales sa lucreze intr-un stat din Uniunea Europeana, cei din România detin ponderea. “Europa trebuie sa ne fie recunoscatoare pentru darul gratuit pe care i-l facem” a conchis consilierul premierului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

 1. Fugiti si va ascundeti cu spitalul moinesti dar doctoriii pana nu le bagi in buzunar nu se uita la tine nu crede lumea are nu are mai ales la doctoriii astia tineri un prieten de al meu a avut apendicita si la operat de iernie vai de capul lor de mediciii diplome eliberate la spiru haret dar cu practica sunt varza

 2. Majoritatea celor care fac facultatea de medicina in zilele noastre sunt varza si pt faptul ca admiterea este f simpla cu testele astea tip grila si mai ales ca studentii cu parinti medici iau examenele asa fara sa mai invete, ca doar se cunosc intre ei si merge si asa.
  Un medic prof universitar spunea la radio zilele trecute ca studentii de la medicina nu vin nici la cursuri si laboratoare sau seminarii, ca nu au timp de asta si daca iau un 6 sau un 7 la examen, se inscriu la reexaminare si nu sunt in stare sa mai ia nici nota anterioara daramite una mai mare.
  Trebuia admitere ca pe vremea lui ceasca cand erau 30-40 pe un loc si se dadeau 3 lucrari scrise in 3 zile diferite.
  Aceea era admitere si pe urma ce carte se faceaaaaa…aaa, nu gluma!
  Acum absolventii de medicina sunt f slab pregatiti.
  Pacat ca se incurajeaza asa un sistem, iar daca raul nu se taie de la radacina degeaba, noi pacientii suntem victime sigure pe mana lor.

LĂSAȚI UN MESAJ