20 aprilie 2024
ActualitateSpectacol omagial dedicat Unirii Principatelor și Zilei Culturii

Spectacol omagial dedicat Unirii Principatelor și Zilei Culturii

Colegiul Național de Artă „George Apostu”, din Bacău, în parteneriat cu profesorii și elevii de la Colegiul Național „Ferdinand I”, a prezentat în sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora” un spectacol omagial dedicat Unirii Principatelor Române și Zilei Culturii Naționale. Elevii celor două colegii au pregătit un reușit program artistic, diversificat, cu momente muzicale, coregrafice, cor, fanfară, scenete și poezii.

La eveniment au fost prezenți și elevi de la alte instituții școlare băcăuane – Colegiul „Mihai Eminescu”, Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” și Colegiul „N.V. Karpen”, alături de care au venit și profesorii care au îndrumat elevii în realizarea momentelor artistice. Între profesori și invitați s-au aflat și directoarea Colegiului Național de Artă, Dana Bîrzu, și directorul Colegiului „Ferdinand I”, Nicu-Vasile Harasemciuc, dar și consilierul județean Ilie Bîrzu.

Programul a debutat cu o suită de cântece dedicate evenimentelor omagiate, din care nu a lipsit Hora Unirii, interpretate de corul și fanfara Colegiului de Artă, îndrumate de Ana-Maria Zodian și Cristinel Țurlea (dirijor). După care, profesorul Daniel Frâncu a vorbit, pe scurt, dar cu sensibilitate, despre semnificația Zilei Unirii Principatelor Române. Prelegerea a fost urmată de prezentarea proiectului „Sărbătorind Cultura și Unirea Principatelor”, realizat de elevii Ștefan Ionuț Ailenei și Larisa Florentina Ciubotaru, de la Colegiul „Ferdinand I” (coordonator prof. Mihaela Savin) după o interesantă vizită la mai multe obiective turistice, culturale și istorice din județul Iași.



Spectacolul a continuat cu prezența pe scenă a unor talentați interpreți de muzică populară și de muzică clasică. Ei au fost solista Bianca Băisan (coord. prof. Oana Crețu), pianista Sarah Fațade (coord. Narcisa-Elena Șendrea), solista Diana Mustafa (coord. Ionuț Gheorgheș), clarinetistul Paul Moraru (coord. Cristinel Țurlea), Andreea Iscu (coord. Oana Crețu), pianista Ioana-Alexandra Asofiei (coord. Angela Pascu), pianista Maria Călin (coord. Ionuț Gheorgheș), violonista Daria Maria Popescu (coord. Lenuța Potop), Samira Stoleru (coord. Ionuț Gheorgheș), clarinetistul Flavius Lungu (coord. Cristinel Țurlea), Andreea Iscu și Bianca Băisan (coord. Oana Crețu). Acompaniamentul la pian, când s-a impus, a fost asigurat de prof. Elvis Condrea.

Momentele de coregrafie au fost susținute de elevii coordonați de prof. Ada Babiaș și Simona Baicu, dar și de elevii Raluca Bălan și Darius Popa – coord. Viorel Dascălu.

Din spectacol nu putea lipsi nici sceneta „Moș Ion Roată și Unirea”, de Ion Creangă, interpretată de Trupa Fernandino de la Colegiul „Ferdinand I”, nici poezia lui Mihai Eminescu „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, care a fost recitată de elevii Dan Alexandru, Sofia Măgirescu și Daria Găman (ambele grupuri coordonate de prof. Cristina Frânculescu)

Dana Bîrzu: „Aceste momente ne-au purtat pe aripile istoriei și ale artei, într-o frumoasă îmbinare de suflet. Programul, frumos pus în scenă de copiii talentați ai celor două colegii partenere, a fost diversificat și dăruit din puritatea sufletului copiilor, prin ochii cărora lumea este frumoasă și adevărată. Felicitări și mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea evenimentului!”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri