22 iulie 2024
CulturăSolistul si dirijorul Adrian Petrescu: „Am gasit in Bacau o orchestra cu...

Solistul si dirijorul Adrian Petrescu: „Am gasit in Bacau o orchestra cu suflet si un public minunat!”

– Anuntat ca un Concert extraordinar Adrian Petrescu, evenimentul intâmplat miercuri la Ateneul bacauan s-a dovedit a fi mai mult de atât, un Spectacol extraordinar.

De la Bizet, Ceaikovski la J. J. Goldman si Celine Dion, de la Rossini si Sostakovici la Klaus Badelt, The Beatles si Aram Haciaturian, ori de la J. Strauss si Geronimo Gimenez la Rodgers&Hammerstein cu „Sound of Music”, de la Heinrich Heine, la Nichita Stanescu si George Bacovia si de la actorie la muzica, bacauanii care au umplut la refuz, miercuri seara, 21 septembrie 2016, Sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora” pot spune, fara tagada, ca au fost purtati prin ale Artei vremuri, putin altfel decât de obicei.Asta pentru ca evenimentul pus la cale de compania ARTfelacf si care s-a constituit ca debut al turneului national ”ARTfel” (proiect prin care publicul din tara este invitat la concerte simfonice, lansari de carte si piese de teatru) nu a fost numai despre muzica asa cum, probabil, cea mai mare parte a publicului s-ar fi asteptat. Ci si despre poezie si actorie, prin participarea actorului – care a acceptat rolul de amfitrion al evenimentului – Vlad Radescu.

Publicul a avut parte, asadar, de surprize multiple. Nu doar ca a (re)ascultat compozitii muzicale virtuos interpretate de orchestra simfonica a Filarmonicii „Mihail Jora” sub bagheta dirijorului Adrian Petrescu ci, prin actorul Vlad Radescu a aflat si lucruri mai putin stiute despre aceste compozitii si autorii lor; publicul nu doar ca a ascultat un repertoriu muzical, dar a fost si martor al evolutiei cu bucurie a unei orchestre, sub bagheta unui dirijor in acelasi timp si solist saxofonist sopran in persoana lui Adrian Petrescu; in fine, publicul a fost surprins de poezia lui George Bacovia – Monosilab de toamna (si pâna la el de câteva trimiteri la poezia lui Heine, Nichita Stanescu, Eminescu si Arghezi) pe care, special pentru bacauani, actorul Vlad Radescu a reusit sa o integreze in toata aceasta nebunie. Parca de necrezut ca toate s-au petrecut in doar o ora jumatate, cu tot cu aplauze, felicitari, primul bis – Bizet – Toreador si un al doilea, cât un final de concert la Viena”, Strauss – Radetzky March.

Iar daca despre calitatea unui artist, publicul vorbeste prin conduita sa pe tot parcursul evenimentului, despre calitatea publicului, cine sa vorbeasca daca nu insusi artistul?
Nu doar despre public – „un public minunat, foarte conectat si cu bucurie” –, a tinut sa ne marturiseasca solistul si dirijorul Adrian Petrescu. „Orchestra voastra, adica a Filarmonicii Mihail Jora m-a asimilat, sa spun asa, foarte bine. A reactionat foarte bine, a comunicat foarte bine, iar asta poate si pentru ca eu vin din interiorul orchestrei, stiu ce e acolo, ii stiu psihologia. Conteaza mult si lucrarile, desigur, dar trebuie sa spun ca desi spectacolul a fost unul lejer (cu sensul de „priza la public”, n.r.), el a fost foarte solicitant pentru orchestra. Am cântat impreuna cu suflet, iar atunci când este bucurie pe scena, este bucurie si in public”, ne-a spus Adrian Petrescu, dupa concert.

Prim oboist al Filarmonicii „George Enescu”, dirijor permanent al Filarmonicii din Iasi si initiator al formatiei camerale „Romanian Brass”, formata din cei mai buni instrumentisti suflatori la instrumente de alama din cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, cu un bogat palmares artistic national si international, Adrian Petrescu a primit distinctia cu Ordinul „Meritul Cultural” Clasa I din partea Presedintelui României.

„A fost foarte bine. Bacaul are un public foarte bun, iar spectacolul a avut succes pentru ca formatul lui, cred, departe de a fi unul usor, este degajat, lejer. Pentru mine a fost o bucurie acest recital nu doar prin muzica adusa de Adrian Petrescu si orchestra Filarmonicii de aici din Bacau, ci si pentru ca el mi-a dat ocazia sa-l recitesc si sa-l redescopar pe Bacovia. Si cred ca Bacovia a avut o soarta nemeritata prin arondarea lui, cumva, Bacaului”, ne-a spus, din culise, dupa spectacol, actorul Vlad Radescu.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri