23 aprilie 2024
ActualitateSistemul sanitar bacauan a fost resuscitat/Bani printre degete pentru Sanatate

Sistemul sanitar bacauan a fost resuscitat/Bani printre degete pentru Sanatate

Gura de oxigen asteptata de sistemul sanitar bacauan a sosit in ultima clipa, chiar inainte ca pacientul sa-si dea duhul, sub forma rectificarii bugetare. Banii sunt insuficienti si nici nu ajung in toate sectoarele asistentei medicale. Bugetul lunii decembrie este,

cu siguranta, unul de supravietuire.

Robinetul a fost deschis de la Bucuresti doar putin, banii primiti fiind mai putini decat a cerut Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau (CJAS). “Am solicitat la rectificare114 miliarde de lei, dar ne-am fixat o tinta minima de 90 de miliarde, ne-a declarat Dan Stoica, director adjunct al CJAS. Am primit 96 de miliarde pentru cheltuielile curente. Acesti bani vor ajunge pana la sfarsitul anului&#8221.



Pentru dispozitive medicale (proteze si orteze), CJAS a primit doar trei miliarde de lei, desi ceruse opt. Suma primita nu va reusi sa acopere necesarul pentru toti asiguratii trecuti pe liste de asteptare. “Avem asigurati care asteapta sa le vina randul la proteze din luna martie 2004&#8221, declara dr. Maria Tioc, director general al CJAS. Conducerea Casei spune ca vor fi onorate toate cererile din 2004, cu exceptia protezelor auditive (solicitantii vor fi reexaminati). Dintre cererile depuse in acest an vor avea prioritatea cele ale copiilor si salariatilor. Pensionarii vor mai avea de asteptat.

Farmacistii nu au motive sa refuze retetele

O rectificare multumitoare, in opinia sefilor de la CJAS, este cea primita pentru medicamente compensate: 35 miliarde lei. Acesti bani sunt destinati onorarii retetelor compensate in luna decembrie. Bugetul mediu al unei luni este de 27 miliarde lei. In luna noiembrie s-a mai primit o suplimentare de 7 miliarde de lei, care insa nu a reusit sa asigure toata cererea de medicamente, dovada faptul ca doar cateva farmacii bacauane mai onoreaza retete. Directorul general al CJAS spune ca, avand la dispozitie 35 de miliarde de lei, farmaciile nu pot, sub nici un pretext sa refuze retetele in decembrie.

Mult pentru Casa, putin pentru spitale

Sefii CJAS spun ca suma primita la rectificare pentru cele sapte spitale publice din judetul Bacaueste suficieta. 49, 46 miliarde lei vor fi impartite intre unitatile spitalicesti. “Avem contract cu spitalele pe decembrie in valoare de 30 miliarde lei, spune Dan Stoica. Adaugand la aceasta suma suplimentarea primita acum, inseamna ca nu vor fi probleme in spitale, iar acestea nu vor avea la sfarsitul anului facturi catre furnizori mai vechi decat termenul legal de 180 de zile&#8221. Spitalul Judetean de Urgenta va primi cam jumatate din cele 49 miliarde per judet. “E putin, este de parere dr. Leonard Rosu, directorul SJU. Pentru luna decembrie avem nevoie de peste 30 de miliarde de lei. Suntem absolut descoperiti. Daca vom primi doar atat, inseamna ca, in decembrie, Casa nu-si onoreaza contractul cu noi, caci a contractat servicii de 38 de miliarde&#8221.

Ambulanta mai traieste o luna

De departe, in cea mai grava situatie se afla Serviciul Judetean de Ambulanta, care ar fi trebuit sa-si inchida portile de la 1 decembrie daca rectificarea ar mai fi intarziat. Pentru luna viitoare, SJA nu dispunea nici de bani pentru salarii, nici pentru combustibil. Ambulanta primeste acum 5,5 miliarde lei, exact media lunara a bugetului care i s-a alocat anul acesta. Patru miliarde de lei sunt rezervate cheltuielilor salariale. “Cea mai mare parte a bugetului merge in aceasta directie, mai ales dupa cresterile salariale din octombrie, cand angajatii au primit sporuri pe care nu le aveau in trecut. Ambulanta &laquocara&raquo si o datorie de doua miliarde de lei pentru combustibil. Daca in luna decembrie vor avea cheltuieli mai mari, vom lua bani de la un capitol unde nu se consuma bugetul&#8221, a mai spus directorul adjunct al CJAS. Nu au primit nici un leu de data aceasta laboratoarele, unde listele de asteptare au trecut deja in anul viitor, medicii de familie, asistenta medicala ambulatorie, cea stomatologica si nici sectorul ingrijirilor la domiciliu.

Scris de Doina MINCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri