Denisa, ocrotita de Ioana si Gheorghe Duta

– La mijlocul vietii, Ioana Duta si-a schimbat meseria, devenind din croitor, asistent maternal – Acum, nu mai face haine frumoase ci, impreuna cu sotul sau, oameni frumosi – “A fost ingerul meu pazitor”, spune Gheorghe Duta despre Dorina, prima lor fiica

Ioana Duta isi priveste fetele cu duiosie si mândrie: Diana, 16 ani, frumoasa, sfioasa, cu ochi adânci, si Denisa, 7 ani, vesela, peltica, un pic alintata. Nu sunt ale ei, dar e ca si cum ar fi! Ea le creste si toate reusitele lor sunt dovada ca ea insasi a reusit in rolul pe care si l-a asumat. Doamna Ioana are un fiu, mare acum, “realizat si la casa lui”, dar toata viata si-a dorit sa aiba si o fetita.

Lucra la fabrica de confectii ASCO, demolata intre timp, si vorbea mereu cu colegele despre asta. Intr-o zi, una dintre ele i-a spus ca ar putea sa creasca o fetita abandonata de parinti, ocrotita intr-un centru de plasament. Era in 1999. A batut la usa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, a aflat ca trebuie sa faca un curs, l-a facut si a ajuns asistent maternal profesionist.

“Sunt dintre primii asistenti din sistem, cred ca al treilea, marturiseste Ioana. Mi-am dorit o fetita, dar mi-a dat Dumnezeu trei. Prima pe care am crescut-o a fost Dorina, care acum e in Anglia. Un copil foarte bun. Pe Diana am luat acum patru ani, chiar in ziua de Sf. Dumitru. Si ea invata foarte bine. Pe Denisa o avem de un an si doua luni.” Dorina a urmat Facultatea de Marketing si munceste in Marea Britanie.

“Chiar daca a plecat, tinem legatura prin telefon. Când se intoarce in tara la noi vine, noi suntem familia ei, nu are pe altcineva. E copilul nostru, am crescut-o de la cinci ani si acum are 22”, spune Ioana cu patima, ca si cum ar putea sa i-o rapeasca cineva. Si in timp ce vorbim, copiii isi vad de treburile lor. Diana lucreaza la calculator si, din când in când, intoarce capul si ne zâmbeste dulce.

Denisa se invârte pe lânga noi, intra, iese, apoi nu mai rezista si se cuibareste lânga Ioana, lipindu-si obrazul de bratul ei: “Mami, mami, eu te iubesc!” Are sapte ani, dar inca nu merge la scoala. “Mai are de recuperat putin, dar nu-i bai, mergem la logoped si totul va fi bine”, spune Ioana Duta, mângâind parul mezinei.

“A fost ingerul meu pazitor!”

Denisa a avut un destin sinuos. Parasita de parinti, a fost luata in plasament de niste profesori, care apoi au renuntat la ea deoarece au decis sa plece in strainatate. La putin timp dupa ce Denisa a ajuns la sotii Duta, au telefonat si au cerut-o, insa dupa o saptamâna au sunat, iarasi, ca sa o ia. “Ne-au luat-o, ne-au dat-o, nu am inteles ce s-a intâmplat.

Important e ca s-a intors la noi”, spune Ioana. Brusc, Denisa intrerupe povestea si fuge la usa: “Tati, a venit tati!” Gheorghe Duta e pensionat medical, dar e tot numai zâmbet când isi vede fetele: Denisa, Diana, Ioana. A suportat o operatie foarte grea la colon si a stat trei luni internat: “Dorina a fost ingerul meu pazitor. Venea in fiecare zi la spital!” Amintindu-si necazul, sotiei aproape ca ii dau lacrimile, dar isi indreapta umerii si povesteste: “Dorina nu invata foarte bine atunci. Deodata s-a schimbat, a facut un salt si diriginta m-a intrebat ce s-a intâmplat. Nu stiu, zic, intrebati-o pe ea. Stiti ce i-a raspuns? «Taticul meu este foarte bolnav, e in spital si eu vreau sa invat bine ca sa se bucure si sa se faca sanatos». Spuneti, cum sa nu te impresioneze?”

Isi aminteste si cât a suferit fetita când un dascal a spus in fata clasei: “Cu tine vorbesc separat, tu esti de la Protectia Copilului!” Cu multi ani in urma, “profesorii nu erau asa de atenti, nici nu stiau sa se poarte in astfel de situatii”, afirma Ioana. “Suntem o familie fericita si implinita. Când copiii sunt in tabara, casa pare goala, trista. Iti vine sa pleci. Cu ei, suntem mereu ocupati si ne simtim mai tineri”, marturiseste Gheorghe Duta. Fetele povestesc ce au facut la scoala si la gradinita, ce a spus “doamna”, ce note au luat, ce pozne au mai facut colegii, iar parintii le asculta si le sfatuiesc.

“Ne asezam toti in jurul mesei si ne bucuram impreuna de ce avem. Ce poate fi mai frumos?” Pas cu pas, clipa de clipa alaturi de copii, de grijile lor, nici nu stiu când trec anii. Sotii Duta nu concep altfel de viata: “Sa fim sanatosi si sa le crestem pe fete cât vom trai si cât va vrea Dumnezeu, atât ne dorim!”

Explicatie 1. Mama si fiica, impreuna, pentru totdeauna/foto: Silvia P.
Explicatie 2: Ioana si Gheorghe Duta o vor ocroti, toata viata, pe Denisa/foto: Silvia P.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ