Acum doua decenii, lumea devenea, pentru prima data, o lume monopolara, dominata de o singura putere mondiala. Dupa 20 de ani asistam la schimbari radicale atât economice cât si politice care nu doar ca umbresc hegemonia americana, dar transforma mapamondul intr-o planeta multipolara.

Iar daca acceptam spusele lui Clausewitz cum ca “razboiul este doar continuarea politicii prin alte mijloace”, devine tot mai clar ca schimbarile care s-au petrecut la nivel mondial sunt expresia ciocnirii intereselor diferitelor puteri.

Acum un sfert de secol, nimeni nu contesta autoritatea Americii. SUA erau o forta politica, economica si militara care parea de neinvins. Ce s-a intâmplat intre timp? Cum de lumea a ajuns sa fie impartita astazi intre China, Rusia, Brazilia si India?

S-a intâmplat ca, pe fondul unei doctrine economice ce viza maximizarea cu orice pret a profitului, SUA si-au externalizat capacitatile industriale.

Profitul corporatiilor a crescut, intr-adevar, insa puterea de cumparare a americanilor a scazut.

Capitalismul industrial a fost inlocuit cu cel financiar iar exemplul a fost urmat de tarile vestice.

Rezultatul a fost ca tarile mai putin dezvoltate au primit un transfer de tehnologie care le-a permis sa se imbogateasca. Iar cine a folosit banii cu cap a reusit sa se transforme.

Pe masura ce tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) au inceput sa acumuleze capital, tarile vestice au inceput sa acumuleze datorii.

SUA au declansat câteva conflicte, insa, dupa ani de razboi, s-a vazut clar ca au fost invinse.

Americanii s-au retras din Irak iar tara este pe cale sa fie recucerita de rebeli. Nici in Afganistan situatia nu este mai roza, americanii pregatind evacuarea tarii fara sa fi invins talibanii.

Pe fondul slabirii SUA ca putere mondiala, celelalte forte incep sa ridice pretentii. China incepe sa devina o forta in Asia de Sud-Est, construind noi sisteme de armament capabile sa execute misiuni la mare distanta.

Rusia este in plin proces de modernizare al fortelor armate si nici India nu se lasa mai prejos.

Daca privim recentul conflict SUA – Rusia din aceasta perspectiva, lucrurile par sa aiba un alt sens.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ