Sfântul Dionisie Areopagitul

Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut în Atena. După ce a finalizat studiile de filosofie din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desăvârși. Pe când se afla aici, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Observând întunecarea cerului petrecută la moartea lui Hristos, a rostit profetic cuvintele: “Sau Dumnezeu pătimește sau lumea această văzută se sfârșește”. Dionisie revine în Atena și se bucură de întâlnirea cu Pavel în Areopag.

Va pune în inima cuvintele pe care le va rosti Pavel și astfel, în anul 51 se va converti la creștinism. Mai târziu, va fi hirotonit episcop în Atena. Călătorește cu Pavel și îi cunoaște pe ceilalalti Apostoli ai lui Hristos. Ajunge la Ierusalim ca să o cunoască pe Maica Domnului. Va fi de față la înmormântarea Feciorei Maria. După ce a rânduit alt episcop pentru Atena, s-a dus la Roma. De aici va pleca în Galia, l-a îndemnul Sfântului Clement, episcopul Romei. Zidește o biserică în cetatea Parisului și convertește mulți păgâni la creștinism. A fost decapitat în vremea împăratului Domițian (81-96).

Dumnezeu a făcut o preamărită minune după moartea placutului său, Dionisie, pentru că trupul lui, fiind fără cap, s-a sculat cu puterea lui Dumnezeu și, luându-și în mâini capul său, a mers două stadii la o femeie dreptcredincioasă, pe numele Catulia, căreia, dându-și capul, a căzut la pământ. În locul acela s-a zidit o biserica de creștini.

Mulți necredincioși, văzând această minune, au crezut în Iisus Hristos, iar pe mulți creștini i-a secerat atunci sabia ighemonului, ale căror nume numai singur Dumnezeu le știe, care îi scrie pe robii Săi în cărțile vieții. Iar Catulia, luând capul sfântului, a vrut să-i ia și trupul, dar a fost oprită de cei necredincioși.

Însă ea a chemat pe străjeri în casă, i-a ospătat și ii ținea acolo dându-le daruri, iar credincioșilor le-a poruncit ca să ia comoara aceea, adică sfântul trup al lui Dionisie; creștinii l-au luat și l-au îngropat în acel loc unde sfântul și-a dat capul Catuliei.

Sfântul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lăsat o ierarhizare a cetelor îngerești. În prima treaptă, care este cea mai înalta, sunt: Tronurile, Heruvimii și Serafimii. A doua treaptă cuprinde: Stapaniile, Domniile și Puterile, iar în treapta a treia întâlnim: Incepatoriile, Arhanghelii și Îngerii.

crestinortodox.ro

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"