9 noiembrie 2024

Sfântul din Galbeni omagiat la 35 de ani de la moarte și 90 de la naștere

Provincia Fraților Minori Conventuali „Sfântul Iosif” din România a organizat la Galbeni (comuna Nicolae Bălcescu), în zilele de 11 și 12 iulie, un program pentru cinstirea memoriei medicului și preotului Martin Benedict, fiu al acestui sat. Pe 12 iulie s-au împlinit 35 de ani de la moartea sa, dar pe 31 iulie se vor împlini 90 de ani de la naștere.

În anul 2007 a fost deschisă Cauza de beatificare a Slujitorului lui Dumnezeu Martin Benedict, iar în 2012 a fost încheiată faza diecezană a acestei Cauze. În 2013, Congregația pentru Cauzele Sfinților, din Roma, a emis Decretul de validare a documentelor fazei diecezane a Cauzei, iar în 2019 a fost consemnat Congregației volumul „Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis”, care va fi analizat pe 15 februarie 2022.



Sfânta Liturghie comemorativă de la Biserica „Sf. Iosif Muncitorul” din Galbeni, celebrată duminică seara, a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop romano-catolic de Iași. Alături de locuitorii satului Galbeni și de preoți, la acest eveniment au venit și primarul Anton Șiler și viceprimarul Mihail Budău-Roșu.

 

Seria evenimentelor din programul de omagiere au început duminică după-amiază cu aprinderea lumânării în odaia casei în care s-a născut Martin Benedict, cu împărtășirea darurilor conform tradiției timpului și cu sfințirea casei memoriale. Seara a fost organizat un moment de rugăciune în curtea casei, în care au fost citite și texte de meditații scrise de cel omagiat. Mulți dintre credincioși au venit la rugăciune și la liturghie îmbrăcați în costume populare specifice zonei.

Manifestările au continuat luni, 12 iulie, cu vizite ghidate la casa memorială, cu programul artistic „Martin Benedict în note muzicale și versuri” și prezentarea imnului „Fratele Benedict” pe muzica și versurile lui Ovidiu Mihăilescu.

În după-amiaza zilei de luni a avut loc prezentarea cărții „Martin Benedict. Cronologiei, documente, mărturii”, o veritabilă cronică a vieții medicului și preotului propus pentru beatificare, cu date și consemnări din documentele vremii, inclusiv din dosarele de la fosta Securitate a statului, o mare parte din perioada pe care medicul a trăit-o ca medic în Onești. Excepționala lucrare este semnată de preoții conventuali Eusebio Bejan și Silvestru Bejan.

Seara, la biserica satului a fost celebrată Sfânta Liturghie comemorativă, prezidată de pr. Ionel-Dumea OFM Conv, vicar provincial al Fraților Franciscani Minori Conventuali din România. Aceasta a fost urmată de o procesiune la cimitirul satului, unde s-au făcut rugăciuni la mormântul-monument nou amenajat al lui Benedict Martin. Crucea, grilajul protector și fragmente din placa de beton a mormântului inițial au fost aduse și prezentate în sala „Sf. Francisc” a complexului casei memoriale.

Vom reveni cu o scurtă recenzie a volumului „Martin Benedict. Cronologie, documente, mărturii”, apărut la Editura Galaxia Gutemberg din Târgu Lăpuș.

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014