Profesioniștii contabili membri ai Filialei Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) au participat, miercuri, la un Seminar de instruire privind probleme de securitate și protecția muncii și noile relațiile de muncă în domeniul construcțiilor. În calitatea pe care o au, membrii filialei sunt permanent în contact cu problematica din aceste domenii importante ale activității agenților economici.

La seminar, la invitația președintelui filialei, Radu Făghiean, și a directorului executiv, Constantin Păstrăv, au venit Brândușa Bucătaru și Mihai Diaconescu, inspectori de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău.

Mihai Diaconescu a prezentat auditoriului o sinteză a Legii privind securitatea și sănătatea în muncă. Au fost explicate obiectivele acestui act normativ și modul în care trebuie instruiți și testați angajații unei firme, dar și cum trebuie comunicate la ITM evenimentele care vizează securitatea și sănătatea în muncă (SSM). Fiecare firmă are obligația de a organiza acțiuni pentru aplicarea normelor SSM. Mihai Diaconescu a vorbit, deci, și despre modul în care trebuie obținută autorizația de funcționare a firmei după principiile SSM și despre organizarea activității de SSM. Nu au fost omise nici problemele care pot apărea la deplasarea salariaților de acasă la serviciu sau în interesul serviciului.

Brândușa Bucătaru a abordat noile relații de muncă născute din prevederile OUG 114/2018, care fac referire și la salariul minim obligatoriu în activitățile de construcții. Inspectoarea de muncă a vorbit despre modul în care se acordă acest salariu și despre facilitățile care pot fi acordate firmelor. Pe această temă, dar și pe altele, precum modificarea Legii zilierilor sau a Legii privind intershipul și altele, a avut loc un dialog cu participanții la seminar.

Alte articole