23 aprilie 2024
Top StorySe ascute lupta sindicală în Justiție

Se ascute lupta sindicală în Justiție

Magistrații băcăuani continuă să protesteze, oprind lucrul, marți, timp de două ore, ca semn al nemulțumirii față de intenția guvernanților de a elimina pensiile de serviciu.

Astfel, între 9.00 și 11.00, activitățile instanțelor de judecată au fost reduse la minimum un sfert, judecătorii întrerupând lucrul pe durată nedeterminată la Tribunalul Bacău, cât și la Curtea de Apel, însă, doar două ore. Reamintim că tonul protestelor fusese dat, încă de la finele anului trecut, de personalul auxiliar din Justiție (în speță, grefierii, grefierii-arhivari, grefierii-registratori, grefierii documentariști, grefierii statisticieni și specialiști IT), cei care, spun sindicaliștii, reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție.

Gestul protestatarilor s-a repetat, cu mai mare vehemență, și ieri, 28 ianuarie, ziua în care era programată sesiunea extraordinară a Parlamentului României în care urma să fie abordată inclusiv eliminarea pensiilor de serviciu din Justiție. Grefierii planificați în ședințe de judecată au participat numai la judecarea cauzelor urgente și a celor cu arestați, permițând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată. Aceștia au refuzat să efectueze vreo activitate specifică funcției sau alte acte de procedură, decât cele pentru soluționarea cauzelor urgente.



„În plus, întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a activității pe tot parcursul zilei (28 ianuarie n.r.) – ziua votului în Plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu”, au transmis reprezentanții Sindicatul „Dreptatea” Bacău. Așadar, în funcție de soluțiile legislative care vor fi adoptate de către Parlament sau asumate de către Guvern, precum și în urma concluziilor ședinței cu prim-ministrul României, liderii de la Centru ai angajaților din Justiție vor decide formele de protest ce vor fi asumate în continuare.

Sprijin internațional

Până atunci, însă, grefierii au solicitat deja sprijin internațional, respectiv Uniunii Europene a Grefierilor „în contextul politic intern în care Parlamentul României intenționează să adopte măsuri populiste fără a le verifica din punct de vedere al legalității și constituționalității, precum și fără a avea un impact financiar real asupra bugetului statului”.

Astfel, personalul auxiliar de specialitate din Justiție solicită organizațiilor europene să sensibilizeze Comisia Europeană cu privire la „aplicarea arbitrară și discriminatorie a legislației care reglementează condițiile de viață și de muncă a acestor categorii de personal”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri