20 aprilie 2024
ActualitateScandal pe tema taxelor la Slănic Moldova

Scandal pe tema taxelor la Slănic Moldova

– un proiect pus în dezbatere publică prevede taxe de întreținere a izvoarelor, taxe pentru angajați și taxe pentru promovarea stațiunii – se măresc impozitele pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport – primarul localității spune că a propus niveluri mai mari ale taxelor pentru a studia reacția locuitorilor

Primăria orașului Slănic Moldova a pus în dezbatere publică „Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale cu aplicare de la 1 ianuarie 2018”. Nivelul taxelor locale de până acum a trezit deja unele comentarii, mai ales ale unor întreprinzători din Slănic Moldova, care reclamă majorarea lor.

Cea mai critică voce este cea a fostului primar, Andrei Șerban, care spune că proiectul taxelor și impozitelor pe 2018 conține multe aberații și măsuri abuzive menite să distrugă mediul de afaceri din oraș și să îndatoreze populația.

El dă ca exemplu introducerea unei taxe pentru întreținerea izvoarelor, deși s-au făcut promisiuni că, odată luate în administrare de către primărie, acestea vor fi cu titlu gratuit.



Andrei Șerban mai spune că se intenționează și creșterea taxei pentru promovarea stațiunii de la 1 leu/zi/turist, la 3% din valoarea încasărilor de la turiști într-o zi.

În plus, subliniază el, primăria intenționează introducerea unei taxe de 20 de lei pe lună pentru fiecare angajat.

Ce spune primarul

Primarul Gheorghe Baciu susține că se va percepe o taxă de 20 de lei pe angajat (în Bacău și la Onești această este de 50 de lei) doar pentru firmele care nu au sediul social în Slănic Moldova, deși poate sunt prezente aici.

Măsura, spune primarul, este luată pentru că aceste firme să-și aducă sediul în Slănic, iar cota defalcată din impozitul pe venit să ajungă la bugetul local.

„Nu va plăti nicio firmă taxă suplimentară dacă au sediul în orașul nostru, a mai precizat primarul. În noua hotârăre privind taxele locale va fi și «o taxă pentru promovarea turismului, întreținerea stațiunii și a izvoarelor minerale».

Va fi o taxă pentru agenții economici care au contract cu Casă de Asigurări de Sănătate, benefiarii unor tichete de tratament, la care vin turiști numai pentru tratament cu ape minerale”.

“S-a dorit să se vadă reacția comunității”

În proiectul de hotărâre este prevăzută taxa de 3% din valoarea totală a cazării sau din tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur, pentru unitățile de cazare de orice fel.

„Taxele propuse, a declarat primarul Gheorghe Baciu, sunt, de obicei, mai mari decât cele care se vor stabili, pentru a se vedea reacția comunității. Dar niciun oraș sau municipiu din județul Bacău nu vor avea, pentru persoane fizice și juridice, impozite și taxe mai mici decât Slănicul Moldovei”. (Răzvan Bibire, Petru Done)

“Angajații agenților economici sunt majoritatea din Slănic. Ei plătesc taxa de mediu acasă, 9,61 lei/pers/lună. Angajatorului i se cer bani pentru angajați și la serviciu”.
Andrei Șerban,
fost primar al orașului Slănic Moldova

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri