18 aprilie 2024
ActualitateSătenii din Itești nu au apă la robinete

Sătenii din Itești nu au apă la robinete

De câteva săptămâni, o bună parte dintre locuitorii comunei Itești au rămas fără apă curentă. Și asta deși localitatea beneficiază de un sistem propriu de alimentare cu apă, executat cu fonduri SAPARD, prin anii 2000. Până în acest an, toți locuitorii comunei aveau asigurată apă potabilă, cel puțin două zile pe săptămână.

Minunea, însă, a durat până în această vară, când, dintr-odată, apa vine cu restricții.

„Alimentarea se face, în general, prin cădere gravitațională. Dar, de vreo zece zile, dacă nu chiar mai mult, vreo 50 de case din partea dinspre nord a comunei nu au un strop de apă. Măcar să ne spălăm pe dinți, dacă pentru o baie în toată regula nu se poate asigura apă”, spune Vasile Stelea, localnic din Itești.



Sătenii propun ca apa să fie livrată planificat, pe cartiere, astfel încât, toată lumea să aibă apă măcar câteva zile pe săptămână. Variantă interzisă de Direcția de Sănătate Publică, date fiind condițiile actualei pandemii de coronavirus.

Cu bidonul, la fântână

Ne-am deplasat în comună pentru a verifica la fața locului cum stau lucrurile și am constatat că, într-adevăr, apa lipsește la robinetele sătenilor. Oamenii se plâng că sunt zile în care niciun localnic din zonele înalte ale comunei nu primește apă. La Itești, sunt 400 de locuințe, la Ciumași, alte 70, iar la Dumbrava, încă 120 de case.

„Eu m-am întors, de vreo lună, din afară, dar, cel puțin două săptămâni, vă pot confirma că nu este apă. Sunt și eu racordat, cu apometre care înregistrează corect consumul, dar nu-mi sunt de folos, pentru că apă nu curge. Aduc, în bidoane, pentru mâncare, pentru spălat și altele cele. Nu e normal”, spune Sorin Istudor, un alt localnic din Itești.

Prin urmare, majoritatea sătenilor sunt nevoiți să apleze la vechile surse de apă – fântânile din gospodăriile sătenilor, forate la adâncimi de circa 60 de metri, sau cele de pe ulițe.

Elena și Constantin Botean locuiesc în Brașov și, pe timpul verii, stau în casa părintească din Itești. „Venim de la bloc, când e cald, căci suntem amândoi pensionari și ne-am săturat de betoane și asfalt. Aici, ne-am asigurat toate condițiile de la oraș, avem baie, cu duș, chiuvetă, closet etc. Doar că nu avem apă la robinet”, explică cei doi pensionari.

Pentru că apa este iefină, sătenii o folosesc și la udat grădinile

Neajunsul este cunoscut de către edilii comunei care par să nu aibă soluții. Cel puțin, deocamdată.

„Consumul este restricționat, într-adevăr. Este o problemă de debit, pur și simplu nu este apă în puțurile de unde ne alimentăm. Nu este prima dată. Mai ales în perioada de secetă, nu reușim să asigurăm mereu apa potabilă. Pentru că, la noi, apa se folosește și în alte scopuri decât pentru nevoile casnice: la irigații, la spălatul mașinilor etc. Or, eu nu pot intra în curtea omului ca să-i spun să nu mai consume apă așa de mult”, spune Norocel Ciubotaru, primarul de la Itești.

Ideea e că apa de la Itești este foarte ieftină, costă doar 3 lei metrul cub, ceea ce le permite sătenilor să consume „fără număr”. În aceste condiții, primăria a demarat lucrările pentru forararea a încă unui puț (pe lângă cele două deja existente), variantă care ar trebui să rezolve problema debitului de apă, la nivelul întregii comune. „În cel mult o lună și jumătate, vom finaliza lucrările. Am terminat de forat, mai avem de făcut căminele și să alimentăm pompele cu energie electrică. Asta durează cel mai mult, pentru că e nevoie de avize și alte documente”, încheie edilul din Itești.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri