24 aprilie 2024
ActualitateSase incendii in cateva ore Noapte de foc

Sase incendii in cateva ore \ Noapte de foc

In ultimele 24 de ore, pompierii bacauani au fost solicitati la stingerea a sase incendii. Cinci dintre ele s-au datorat cosurilor de fum neizolate termic, ori mijloacelor de incalzire improvizate. De la jumatatea lunii, s-a dat alarma de 30 de ori.

Gerul cumplit din ultimele zile a bagat in sperieti bacauanii. Ca sa nu degere in propriile locuinte, unii si-au ticsit sobele cu lemne, ceea ce a condus la incingerea acestora. Iar acolo unde s-a strecurat neglijenta, consecintele au fost dezastruoase. In ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit la stingerea a sase incendii, pagubele rezultate in urma acestora fiind de ordinul sutelor de milioane de lei. Alarma s-a dat marti seara, la ora 21.00, chiar in municipiul Bacau, militarii fiind indrumati spre Calea Birladului, la gospodaria lui Ion B. Cand au ajuns acolo, pompierii au gasit acoperisul casei in flacari. Interventia a durat mai bine de o ora, suficient timp ca invelitoarea de sindrila sa se faca scrum in proportie de 90 la suta. N-au scapat de ghearele flacarilor nici bunurile dintr-o camera, care au fost scoase din uz. Nenorocirea se pare ca a pornit de la un cos de fum neizolat termic. Tot din cauza burlanului supraincins, o familie din Casin a fost la un pas de a ramane pe drumuri. Flacarile au cuprins acoperisul casei si amenintau sa se intinda si la gospodariile din vecinatate. Pompierii au fost sesizati la ora 1.00, iar lichidarea incendiului a durat aproape doua ore, la o temperatua de minus 20 de grade. Pagubele sunt estimate la aproximativ 45 milioane. Tot in noaptea de 24 spre 25 ianuarie, la ora 1.18, de data aceasta in alta parte a judetului, s-a dat alarma pentru un nou incendiu. Pompierii din Podu Turcului au ajuns la Constantin G., in varsta de 87 de ani, din satul Straja, comuna Motoseni, in mai putin de jumatate de ora. Iar la fata locului au gasit prapad. Din cauza unui scurt circuit la televizorul uitat in priza luase foc mobilierul din doua camere, iar incendiul ameninta sa cuprinda intreaga gospodarie. Lupta cu flacarile a durat pana spre dimineata, mai precis la ora 5.20. &#8222In acest caz au fost salvate bunuri de 70 milioane, dar valoarea celor mistuite de flacari se ridica la 200 milioane”, a declarat lt.col. Volodea Tisescu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta &#8222Mr. Constantin Ene” al judetului Bacau.

Incendii pe banda rulanta



Putin dupa miezul noptii, mai precis la ora 1.09, pompierii din Moinesti au plecat in mare viteza spre satul Popoaia, comuna Palanca. Aici ardea atelierul mecanic al unei societati de prelucrarea primara a lemnului, atelier care servea si ca vestiar pentru muncitori. Probabil ca acestia au folosit pentru dezmortirea atmosferei un resou improvizat, care a constituit sursa perfecta pentru izbucnirea unui incendiu. Pompierii au intervenit cu doua autospeciale, lichidand focul pe la ora 3.00. Au ars 25 de metri patrati din acoperisul si peretii atelierului, precum si 500 kilograme de deseuri de lemn. Valoarea bunurilor salvate este de 3 miliarde. Si tot pompierii din Moinesti au trebuit sa faca fata unui incendiu izbucnit in satul Pustiana, comuna Pirjol. Ghinionistul este Anton T., care a folosit pentru incalzire o soba metalica. Incinsa peste masura, aceasta a aprins materialele combustibile din apropiere si in cateva minute, gospodarul s-a trezit cu casa in flacari. Au ars 80 de metri din acoperis, valoarea pagubei fiind de 60 milioane de lei.Ultima interventie a pompierilor a fost ieri dimineata la ora 6.14, in satul Sipote, comuna Blagesti. Intr-o jumatate de ora, militarii bacauani erau la locul dezastrului, reusind sa lichideze incendiul doua ore mai tarziu. S-au facut scrum 60 de metri patrati din acoperisul casei si mobilierul din patru camere. Cauza dezastrului – un banal cos de fum neizolat. &#8222In ultima perioada, pompierii au intervenit la stingerea unui numar de 30 de incendii si inceputuri de incendii produse ca urmare a exploatarii intense si necorespunzatoare a mijloacelor de incalzire, a cosurilor de fum defecte si necuratate. Din fericire nu au fost victime omenesti”, a mai spus lt.col. Volodea Tisescu.

Paza buna trece primejdia rea

Sobele nu trebuie alimentate in exces. Se impune ca ele sa aiba fundatie proprie si sa nu fie amplasate direct pe pardoseala. In incaperile cu pereti din materiale combustibile portiunea de perete din dreptul sobei va fi inlocuita cu o zidarie din materiale incombustibile. Distanta de la partea superioara a sobelor pana la tavanul combustibil al incaperii va fi de minimum 45 centimetri. Distanta dintre fata exterioara a cosurilor si elementele combustibile ale acoperisului nu trebuie sa fie mai mica de 0,10. Cosurile de fum trebuie sa fie prevazute cu usite pentru curatare, amplasate de maximum 1,20 metri de elementele combustibile ale acoperisului. Nu se admite amplasarea cosurilor in peretii exteriori ai cladirii, fara masuri speciale de protectie termica a canalelor de fum.

Scris de Lili ADOCHITEI

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri