Nu mai putin de sase saritori de la SCM Bacau au inceput pregatirile pe anul 2006 la Sibiu. Ei nu au mai luat contact cu apa din decembrie 2005, iar peste nici trei saptamani vor avea Campionatele Nationale de Seniori. Sportivii in cauza sunt multiplul campion absolut al Romaniei, Cornel Ardeleanu (antrenat de Anisoara Oprea), Marian Ionita, Mihai Petcu, Catalin Preda, Adina Topolinschi si Antoanela Ichim (toti pregatiti de Adrian Cherciu). Saritorii de la SCM ar fi trebuit sa se afle in pregatiri de mai mult timp, dar Federatia Romana de Natatie nu le-a mai alocat fondurile necesare pregatirii la Sibiu. Problema a fost rezolvata, pana la urma, de SCM Bacau, care a facut eforturi financiare extraordinare pentru a mentine aceasta sectie, care a dominat sariturile romanesti de doua decenii incoace. Din nefericire, timpul de acomodare cu apa va fi pentru bacauani foarte scurt, in conditiile in care concurenta s-a intarit. Intre adversarii bacauanilor vor fi fostii lor colegi de club, fratii Constantin si Corina Popovici, care s-au intors la Steaua.

Uscatul nu inseamna mult

Cornel Ardeleanu, liderul sariturilor romanesti de dupa 2000, parea destul de ingrijorat inainte de cantonamentul de la Sibiu, desi se straduia sa nu arate acest lucru: &#8222Vom trage tare, sa recuperam timpul lung in care nu ne-am pregatit decat pe uscat. Pregatirile care nu sunt in apa nu inseamna foarte mult, pentru ca un saritor trebuie sa simta apa si distantele, sa se obisnuiasca cu trecerea in viteza prin aer. Numai asa isi va putea coordona salturile si rasucirile cu acuratete&#8221.

Antrenoarea Anisoara Oprea a mai facut o precizare: &#8222Timp de aproape doua luni ne-am pregatit la sala de gimnastica a SCM si la Sala de Atletism. Destul de frig in amandoua, ceea ce ne-a impiedicat sa lucram la salturi, pentru ca atunci cand este rece exista un mare risc de lezare a articulatiilor. Asa ca ne-am rezumat doar la antrenamente de forta&#8221. In aceeasi situatie sunt saritorii de la categoria &#8222copii&#8221 (juniori C si D), pregatiti la SCM Bacau de fosta campioana Mihaela Coman. Cei mai buni dintre ei (Madalina Afrentoaie, Mara Aiacoboaie si Mihai Tancau) vor intra in cantonamentul de la Sibiu abia de lunea viitoare.

O miza pe termen lung

Campionatele Nationale vor fi un test pentru participarea la Internationalele Germaniei, de la Rostock. Fostul mare port hanseatic gazduieste anual acest concurs de prestigiu. Cine nu e prezent acolo, nu exista. Dar Federatia Romana de Natatie ar putea retrage finantarea pentru acest concurs, daca saritorii nu vor fi in forma, macar atat cat sa nu se faca de ras. Competitia de la Rostock ar fi primul pas in 2006 &#8211 in fapt miscarea care va da tonul evolutiilor urmatoare, dar si finantarii sariturilor in acest an. Pentru o asemenea miza, trei saptamani de antrenamente sunt, cu adevarat, putine.Scris de Peter KELMANN

Alte articole