Din orice partea ai intra in aceste zile in Moinesti, te intâmpina o atmosfera de sarbatoare, panouri, bannere, stegulete multicolore, muzica in difuzoarele instalate pe toate strazile.

In perioada 8-11 septembrie se desfasoara o multitudine de manifestari culturale, artistice, spectacole in aer liber, intreceri sportive, simpozioane, reunite sub genericul “Zilele municipiului Moinesti”, aflate in 2016, la a XVII-a editie.

Joi, prima zi, ora 12,30, toate drumurile duc la noul Centru de Cultura “Lira”, unde are loc festivitatea de deschidere a sarbatorii orasului, care implineste 579 de ani de la prima atestare documentara. In spatioasa si moderna sala cu 300 de locuri, plina pâna la refuz, are loc o slujba religioasa de sfintire a noului lacas de cultura, oficiata de un sobor format din 10 preoti, din Moinesti si parohiile limitrofe.

Cu emotia omului care a fost pe rând initiator, finantator, diriginte de santier, inspector de calitate, a omului care si-a vazut un vis implinit, a luat cuvântul Viorel Ilie, primar al municipiului Moinesti, membru marcant al Aliantei Liberalilor si Democratilor, care i-a invitat alaturi pe Sorin Brasoveanu, presedinte al Consiliului Judetean si pe Dragos Benea, presedinte al PSD Bacau, fost presedinte al CJ.

rzv_7679“Inca de la deschiderea manifestarilor cuprinse in ceea ce numim generic “Zilele Moinestilor”, doresc sa va multumesc tuturor ca sunteti aici, in acest superb Centru de Cultura, realizat in parteneriat cu Consiliul Judetean, care a contribuit cu 95 la suta din valoarea proiectului, iar cinci la suta a fost contributia Consiliului Local Moinesti.

Aici, dumneavoastra cunoasteti, a functionat inca din 1954 un club care s-a numit “23 August”, apoi “Lira”, insa din anul 2000 a fost inchis. In 2007, a intrat in patrimoniul municipiului. Dupa analiza tuturor posibilitatilor, am hotarât sa transformam acest imobil intr-un Centru de Cultura multifunctional.

De aceea, astazi, in debutul “Zilelor Moinestiului” inauguram cel mai frumos edificiu de cultura de pe Valea Tazlaului si Valea Trotusului. Va invit pe toti sa participati la sarbatoarea orasului, la implinirea a 579 de ani de la prima atestare documentara a localitatii noastre. Multumesc Consiliului Judetean, fostului presedinte Dragos Benea, cât si actualului presedinte Sorin Brasoveanu pentru sprijin si intelegerea in derularea tuturor proiectelor principale din ultimii ani.

Multumesc constructorului, SC ALCONEP Tg. Ocna, proiectantului SC Grup Construct Proiect Moinesti. Multumesc de asemenea intregului personal al Primariei Moinesti, care s-a implicat in organizarea acestei sarbatori a orasului, aflata la editia a XVII. In aceasta zi de mare sarbatoare a crestinatatii, va adresez felicitari si va urez multi ani cu sanatate”, a spus primarul Viorel Ilie.

Au participat la deschiderea “Zilelor Municipiului Moinesti” parlamentarii Miron Smarandache, Constantin Avram, vicepresedintii Consiliului Judetean Ionel Floroiu, Marius Gheorghita, primarii din orasele Darmanesti si Slanic Moldova, viceprimarul municipiului Bacau, Dragos Stefan, primarii din Asau, Scorteni, Magiresti, Solont, consilieri locali si judeteni, sefi de institutii locale si judetene, cetateni ai municipiului.

Presedinte al Consiliului Judetean pe timpul derularii acestui proiect, Dragos Benea a spus asistentei: “In primul rând ma bucur sa particip la inaugurarea unui nou obiectiv de investitii, realizat suta la suta din banii bacauanilor. Dincolo de procentele de participare, ale CJ si ale CL Moinesti, important este ca impreuna am «fotografiat» oportunitatea acestei investitii, de care vor beneficia, inca o nota buna, locuitorii din Moinesti, dar si cei din localitatile din jur.

In al doilea rând, acestui proiect i-am pus bazele in 2013, s-a derulat pe parcursul a trei ani, am avut un proiectant local, un constructor din Tg. Ocna, deci forte bacauane, care s-au achitat foarte bine de sarcini, rezultând un edificiu cultural modern, dotat cu tot ceea ce este nevoie, la standarde europene.

Aici puteti vedea rezultatul unui parteneriat solid, dintre doua institutii, bazat pe seriozitate, pe respectarea cuvântului dat, fie ca esti intr-o functie administrativa sau politica. Va doresc ca in cele patru zile de sarbatoare sa va bucurati si sa fiti fericiti”, a fost mesajul lui Dragos Benea.

p1150966

Tot in prima zi a “Zilelor Municipiului Moinesti”, invitatii si publicul au participat la vernisajul unei expozitii de fotografie, in Sala Multimedia, a artistului fotograf Ovidiu Ungureanu, care a si inaugurat noua Galerie de Arta. “Este o retrospectiva, un proiect mai vechi, nu este numai fotografie, este design, dupa un scenariu al artistei Carmen Poenaru, iar eu am realizat imaginile, si a iesit una dintre cele mai frumoase expozitii de fotografie”, a spus la vernisaj Ovidiu Ungureanu, artist fotograf.

Seara de 8 septembrie a fost marcata de o premiera, de la ora 18.00, s-a deschis stagiunea muzicala la Moinesti, cu un concert sustinut de Filarmonica “Mihai Jora”, dirijor Cristian Lupes, solisti Ana Maria Cioroparu – flaut, Emil Stancu – oboi, Alice Fainita – soprana (nascuta in Magiresti). Concertul extraordinar a fost prima colaborare a Primariei Moinesti cu filarmonica bacauana, insa ea se va permanentiza, astfel ca aici vor avea loc asemenea concerte in fiecare luna.

“Filarmonica «Mihail Jora» este onorata de invitatia lansata de catre Primaria Moinesti de a participa la inaugurarea Centrului de Cultura LIRA. Consider ca, dupa Ateneul bacauan, aceasta este cea mai buna sala de concerte din judetul Bacau. Orchestra filarmonicii bacauane este prezenta pentru prima data in Moinesti si ne dorim ca, impreuna cu autoritatile locale, sa stabilim un program de stagiune permanent”, ne-a declarat Pavel Ionescu Ambrosie, directorul Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacau,
Dupa concertul Filarmonicii a urmat un recital al solistului Marcel Pavel, care a continuat apoi cu un spectacol pe Stadionul orasului.

Tot o premiera se va inregistra si sâmbata, 10 septembrie, de la ora 18.00, când moinestenii sunt invitati la deschiderea stagiunii teatrale la Moinesti, cu participarea trupei Teatrului “Bacovia” Bacau.

“In momentul in care am fost rugati sa participam la deschiderea noii sali de spectacole din Moinesti, ne-am deplasat la fata locului sa vedem noua locatie si am fost incântati de ceea ce am gasit. Conditiile oferite de noul Centru de Cultura sunt de un inalt nivel. Cu acest prilej, vom avea ocazia sa-l sarbatorim pe colegul nostru, actorul Florin Zancescu, moinestean prin nastere.

El va deschide spectacolul, dupa care trupa Teatrului Municipal Bacovia va interpreta comedia «Prenumele» de de Matthieu Delaporte si Alexandre de la Patelliere, in regia lui Razvan Savescu. Dupa aceasta, vom stabili cu administratia locala un program de stagiune permanent prin care, lunar, vom fi prezenti la Moinesti cu spectacole ale celor doua sectii”, a declarat Eliza-Noemi Judeu, directorul Teatrului Municipal Bacovia.

In avanpremiera la “Zilele Municipiului Moinesti”, aici s-a desfasurat editia a V-a a Taberei de creatie plastica, la care au participat artistii Ion Vasâi, Dumitru Macovei, Elena Lupascu, din Moinesti, Galina Vieru, din Chisinau, Dionis Puscuta, Ion Burlacu si Ovidiu Ungureanu din Bacau, Cristian Diaconescu – Iasi, finantata de primaria Moinesti, coordonator fiind Viorel Costea, PR Primaria Moinesti. ”Avem, ca in fiecare an, conditii foarte bune, peisaje superbe, astfel ca tabara se va incheia cu o expozitie colectiva, cu lucrarile realizate in tabara, care se va vernisa sâmbata, la ora 13.00, la Galeriile Geneza”, ne-a spus Dumitru Macovei, artist plastic.

L-am intâlnit in Sala Multimedia pe medicul Adrian Cotârlet, managerul Spitalului de Urgenta Moinesti, care ne-a spus: “Sper ca sarbatoarea orasului sa fie o reusita, ca si precedentele, s-a calcat cu dreptul prin inaugurarea acestui edificiu de cultura, de care Moinestiul avea nevoie. El va prinde viata chiar din prima zi, prin evolutia unor artisti de talie nationala, artisti cunoscuti ai Bacaului, dar si ai Moinestiului. Avem speranta si mândria de moinesteni, ca totul va decurge bine, ne vom bucura, ne vom distra, cum sta bine intr-o zi de sarbatoare.”

Presedintele CJ Bacau se intretine cu directorul Spitalului Municipal Moinesti, Adrian Cotirlet
Presedintele CJ Bacau se intretine cu directorul Spitalului Municipal Moinesti, Adrian Cotirlet

“Este unul dintre frumoasele proiecte ale moinestenilor, ale Bacaului, meritul Consiliului Judetean nu este decât acela de sprijini si a duce mai departe dorintele celor care traiesc si muncesc in acest frumos municipiu, aflat in plina ascensiune si afirmare. Centrul de Cultura, unde ne aflam acum, inaugurat in zi de sarbatoare, Ziua Nasterii Maicii Domnului, va deveni, cu siguranta, un important centru de cultura, de care vor beneficia atât moinestenii, cât si locuitorii din comunele limitrofe. Este benefic pentru manifestarea creatiei si talentului copiilor, tinerilor, elevilor, cei care vor duce mai departe traditiile culturale, artistice, mostenirea lasata de inaintasii lor. Am vazut cu totii ce a iesit din initiativa Consiliului Local, a primarului Viorel Ilie, dupa o munca de câtiva ani, in parteneriat cu Consiliul Judetean si, aici, la Moinesti, nu este singurul proiect realizat in urma acestui parteneriat benefic. Va felicit pe toti si va doresc ca in aceste patru zile de sarbatoare a orasului sa fie bucurie si pace in fiecare casa, sa va bucurati de darul facut de Primaria Moinesti.”
Sorin Brasoveanu, presedinte al Consiliului Judetean Bacau

“Zilele Moinestiului nu sunt numai ale orasului ci ale intregii zone, de acest eveniment beneficiaza si comunele limitrofe, cum sunt si cei din Magiresti. Noi, de aceea nici nu organizam zilele comunei noastre, deoarece participam la cele din Moinesti, si nu de acum ci de multi ani. Ma bucur, de asemenea, ca doua tinere din Magiresti ne reprezinta, doua artiste, Alice Fainita, care va cânta cu orchestra “Mihail Jora” si Madalina Avasiloaie, cu muzica usoara. Felicitari moinestenilor, felicitari consilierilor locali, primarului acestui municipiu.”
Ionica Câda, primar al comunei Magiresti

Investitia “Centru de Cultura “Lira” a inceput in 2013 si a costat 5,3 milioane de lei, din care 95 la suta a fost contributia Consiliului Judetean, iar 5 la suta a Consiliului Local Moinesti. Din total investitie, peste 2 milioane de lei au fost alocati pentru dotari tehnice necesare scenei, aparatura video si de proiectie. Dupa acreditare, aici vor putea fi vizionate filme 3D. Centrul mai are o Sala Multimedia cu 50 de locuri, spatii pentru expozitii si doua apartamente pentru cazarea unor artisti.
Investitia “Centru de Cultura “Lira” a inceput in 2013 si a costat 5,3 milioane de lei, din care 95 la suta a fost contributia Consiliului Judetean, iar 5 la suta a Consiliului Local Moinesti. Din total investitie, peste 2 milioane de lei au fost alocati pentru dotari tehnice necesare scenei, aparatura video si de proiectie. Dupa acreditare, aici vor putea fi vizionate filme 3D. Centrul mai are o Sala Multimedia cu 50 de locuri, spatii pentru expozitii si doua apartamente pentru cazarea unor artisti.

In programul “Zilele Municipiului Moinesti” mai sunt cuprinse un concert “Ne place Retro”, cu Anastasia Lazariuc si Gheorghe Gheorghiu (vineri, de la ora 18.00), Festivalul concurs de muzica si dansuri populare “Moinesteanca” (sâmbata, ora 9.00), concertul de muzica populara cu ansamblul “Busuiocul”, Margareta Clipa, Florentina si Petre Giurgi, pe Stadionul Municipal). Programul complet il gasiti pe www. moinesti. ro

rzv_7723

Municipiul Moinesti este asezat în bazinul mijlociu al sistemului de râuri Trotus-Tazlau, într-o zona cu bogate resurse naturale (petrol, carbune, ape minerale curative). Cele 10 izvoare cu ape minerale din “Parcul Bai”, precum si microclimatul ozonat al zonei, lipsit de pulbere nociva, însotite de frumusetile reliefului si florei locale, pledeaza pentru statutul de statiune balneoclimaterica. Pe lînga toate acestea, municipiul Moinesti cunoaste o intensa viata spirituala si sportiva, precum si o dezvoltare continua a institutiilor scolare, judecatoresti, bancare si turistice.

Ca atare, municipiul are certe perspective de dezvoltare urbanistica, economica si turistica, dorindu-se ca el sa devina un centru balneoclimateric important, preferat de turistii autohtoni, dar si de cei din alte localitati ale tarii sau din strainatate.

Prima atestare documentara a localitatii este datata 1437 si primul document în care Moinestiul este nominalizat ca târg este acela din anul 1832, când avea 188 de case si 588 de locuitori. Târgul Moinesti era un loc de întâlnire între locuitorii de pe Valea Trotusului si Valea Tazlaului, a celor veniti din Transilvania, aici existau izvoare de pacura, exploatari forestiere, alte produse mestesugaresti si agroalimentare. Aici s-a nascut, în 1896, poetul si eseistul de renume mondial Tristan Tzara (Samuel Rosenstock), fondatorul Dada, o miscare contestatara în arta.

În anul 1921 Moinestiul devine comuna urbana si odata cu acest eveniment creste functia lui administrativa – Moinesti era resedinta comunei urbane si în acelasi timp resedinta plasei Tazlau. În anul 2001 orasul Moinesti a fost declarat municipiu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Felicitari organizzatorilor acestor manifestari culturale, sunt mandra ca, sunt moinesteanca. Va multumim pentru ca a-ti reusit prin munca dumneavoastra sa fie cunoscut orasul nostru chiar si peste hotare. Va urez distractie placuta la toti si sa aveti mult soare! Va pup moinestenilor. Imi pare rau ca nu sunt langa voi. Mi-as fi dorit sa fiu langa voi ! 🙂

  2. Poate se apuca si de reimpadurit zona! In rest totul pare un proiect de succes. Dar specificul si farmecul zonei sunt muntii……care, urmare a administratiei rauvoitoare si a intereselor financiare, au ramas fara copaci!

LĂSAȚI UN MESAJ