11 decembrie 2023
ActualitateSărbătoare a sufletului și a spiritului la Bogdana

Sărbătoare a sufletului și a spiritului la Bogdana

Editura și tipografia „Magic Print”, din Onești, au lansat, la Pensiunea „La ferma Veche” din satul Bogdana, una dintre cele mai complete și impresionante monografii apărute până acum în județul Bacău, „Comuna Ștefan cel Mare. Județul Bacău – leagăn voievodal”. Lucrarea a fost scrisă de Maria Dohotaru, managerul Editurii Magic Print, originară din satul Bogdana.

La eveniment au participat numeroși oameni de cultură, istorici, scriitori și ziariști, primarii orașelor Slănic-Moldova și Târgu Ocna – Gheorghe Baciu și Cristian Ciubotaru – și protopopul de Onești, Ioan Bârgăoanu. Invitații speciali ai autoarei au fost pianista Corina Vlad Diaconescu și criticul, istoricul literar și traducătorul dr. Narcis Zărnescu – membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România, șef al revistei „Academica” a Academiei Române și cavaler al Ordinului Palmes Académiques (Franța). O absență notabilă de la reuniune a fost, însă, chiar a primarului comunei Ștefan cel Mare.

Moderatorul reuniunii, istoricul Vilică Munteanu, consilier științific al lucrării prezentate împreună cu profesorul și istoricul Corneliu Stoica, a condus programul întâlnirii.După minirecitalul pianistei Corina Vlad Diaconescu, despre lucrarea lansată au vorbit pianista însăși, dar și Vilică Munteanu (originar din comuna Ștefan cel Mare), părintele Ioan Bârgăoanu, dr. Narcis Zărnescu, prof. Corneliu Stoica, prof. Ștefan Epure și prof. Gabriela Gârmacea.

Președintele Filialei județene Cultul Eroilor Bacău, Dănuț Voicu, a oferit autoarei, membră a acestei filiale, o Distincție de merit. De asemenea, primarii Gheorghe Baciu și Cristian Ciubotaru au transmis salutul lor autoarei și reuniunii de lansare a monografiei, iar Francisc Enășel, președintele Fundației „Doina Trotușului”, din Onești, a oferit copiile diplomelor primite de Fundație din toată lumea.

La final, Ansamblul folcloric „Mugurașii Mănăstireni”, din comuna Mănăstirea Cașin, condus de prof. înv. Diana Apreotesei și de coregraful Cristian Blănaru, a delectat audiența cu un scurt program de muzică și dansuri populare.

O ediție de lux, marca Magic Print

Monografia lansată are 456 de pagini excepțional editate și este deschisă de un cuvânt înainte al IPS Ioachim, arhiepiscop al Romanului și Bacăului, și de o prefață semnată de Corneliu Stoica, dar și de un cuvânt înainte al autoarei. Monografia este bogat ilustrată cu imagini din colecția de cărți poștale a colecționarului Mihai Ceucă, cu fotografii aeriene realizate de Alexandru Lăzărescu și Daniel Popa și cu fotografii puse la dispoziție de pr. Mircea Enache, Sergiu Adrian Păun și Corneliu Stoica, dar și cu numeroase hărți oferite de George Găman și Corneliu Stoica.

Lucrarea are 16 capitole, ultimul fiind dedicat numeroșilor oameni de seamă din istoria comunei Ștefan cel Mare. Iar postfața lucrării este semnată de Vilică Munteanu.

Ferestrele satului 

În arealul reuniunii de la „Ferma Veche” au fost expuse și peste zece tablouri pictate de prof. Aurel Stanciu, din noua sa colecție la care lucrează în prezent și intitulată „Ferestre”. Sunt numai ferestre ale caselor din mediul rural, superbi ochi către lumina caldă a satului românesc. Colecția va fi întregită permanent – spune pictorul –, iar lucrări de acest fel pot fi comandate de primarii sau oamenii de cultură care trăiesc ori se preocupă de mediul rural.

Maria Dohotaru: „Am scris această monografie pentru a ne lumina și a ne arăta calea dinspre trecut spre viitor. Cartea a crescut în sufletul meu odată cu mine. Am simțit în fiecare clipă a muncii mele binecuvântarea divină, dar și a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Cartea a fost, de altfel, tipărită cu binecuvântarea IPS Ioachim. Dar volumul poartă, de asemenea, de la începuturile mele binecuvântarea și amintirea părinților și strămoșilor mei și o dedic memoriei lor, cu iubire și lacrimi, cu recunoștință și neuitare.”

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri