29 martie 2024
Top StoryȘapte decenii de viață „în oglinda cuvintelor”

ing. Constantin Popa

Șapte decenii de viață „în oglinda cuvintelor”

Omul de afaceri cu cele mai multe proiecte regionale, naționale și transfrontaliere cu finanțare europeană din județul Bacău și, poate, din toată Moldova, ing. Constantin Popa, primul doctor din România în montanologie și proprietar al două pensiuni de înaltă clasă în Slănic Moldova și Moinești, a intrat în categoria septuagenarilor. Nu a lăsat acest eveniment să treacă neobservat și l-a marcat prin lansarea propriei sale cărți, „Un om în oglinda cuvintelor. Constantin Popa 70” (Editura Magic Print, Onești, 2019), un excurs biografic și autobiografic care descrie drumul prin viață timp de șapte decenii al autorului, dar și lumea uneori surprinzătoare prin care a trecut.

Lansarea cărții și aniversarea autorului au fost un veritabil spectacol de bun gust (la propriu și la figurat), la care și-au dat concursul și membri ai Ansamblului folcloric „Busuiocul”, preotul Liviu Constantin Cojocărescu din Gâdinți (Neamț), un admirabil și surprinzător interpret de folclor și de muzică de suflet. La eveniment a venit și somelierul Cristi Iliuță, care împreună cu doi manageri ai cunoscutului Domeniu vitivinicol Urlați, Alberto Ciobotaru – director național de dezvoltare și Ionuț Constantin – Regional Sales Manager, au prezentat asistenței nu mai puțin de cinci soiuri din vinurile care pot fi găsite și degustate doar în sistemul HoReCa (hoteluri, restaurante și cafenele). Totul a avut loc în noua și splendida sală de evenimente a Pensiunii Royal, din Moinești, administrată de familia Popa.

„Aș vrea să vă strâng în brațe pe toți!”



Amabil, dar spiritual și hâtru totodată, Constantin Popa și-a întâmpinat oaspeții în felul său original: „Îmi sunteți atât de dragi încât aș vrea să vă strâng în brațe pe toți deodată și pe fiecare în parte. Aș vrea să vă prezint și invitații mei din această seară, dar fără să dau nume, pentru a nu uita pe cineva și a crea cuiva o supărare. Deși îmi amintesc vorba înțeleaptă a simpaticului nostru primar din Slănic Moldova, care spune că dacă vrei să-i treacă supărarea cuiva, atunci fă-i alta și mai mare!”.
Alături de autor și de familia sa au venit mulțime de foști consăteni din comuna în care s-a născut, Glăvănești, și al cărei cetățean de onoare este, colegi de liceu și de universitate, parteneri de afaceri și jurnaliști, politicieni de la nivel ministerial până la cel al organizațiilor locale ale unor partide, primarii celor cinci orașe de pe Valea Muntelui, reprezentanți ai unor cunoscute întreprinderi și instituții naționale și locale și, evident, mulțime de prieteni. Constantin Popa a prezentat, într-un stil original, fiecare categorie de participanți în parte, pe fondul unor melodii adecvate, precum „Ani de liceu”, „Prieten drag” sau chiar pe acordurile imnului academic „Gaudeamus Igitur”. Și, evident, vorbitorul nu a uitat să-i pună pe fiecare la locul cuvenit în inima sa, dar și în locul social în care se află. Prezentarea a devenit, astfel, un concis dar interesant și surprinzător tablou al societății românești de astăzi și din ultimii 70 de ani, cu tușe date chiar de personalitatea invitaților sărbătoritului.

“O carte nu se povestește, se citește!”

Despre cartea „Un om în oglinda cuvintelor. Constantin Popa 70”și despre personalitatea principalului ei personaj au vorbit prof. Vilică Munteanu, cel care a și îngrijit această ediție, jurnalistul Mihai Buzneași colegul de generație al sărbătoritului, gl.bg. (r) Neculai Rotaru – prieten cu care în copilărie și adolescență a hălăduit pe meleagurile natale.Vilică Munteanu a făcut, însă, și o observație de bun simț: „O carte nu se povestește, ci se citește!”.
Să spunem, totuși, că volumul cuprinde și un „Cuvânt înainte” despre „capitalul mediatic” al lui Constantin Popa, semnat de Mihai Buznea, dar și capitolul „Viața în coadă de… pancreas”, supranumit „Un roman în rezumat”, în care septuagenarul face haz de necaz de o încercare grozavă prin care a trecut și în care și-a pierdut o parte din propriul pancreas, dar din care a ieșit cu bine.
„Vreau – a precizat la evenimentul de lansare autorul cărții – să fac o remarcă specială pentru doctorul Adrian Cotîrleț, care într-o perioadă grea a vieții mele a luptat și m-a adus în starea în care mă vedeți, de a mai putea vorbi. Pentru mine, domnule doctor, rămâneți un om deosebit!”.
În carte stau alături mesaje transmise de prieteni și de personalități proeminente, între care și arhiepiscopul Romanului și Bacăului, IPS dr. Ioachim. Ei dau viață veritabilei oglinzi a cuvintelor în care se regăsește personalitatea lui Constantin Popa.
În cele 230 de pagini ale volumului, bogat ilustrate, cu imagini din viața septuagenarului de astăzi, sunt nu mai puțin de 35 de astfel de mesaje, unele veritabile schițe de portret, și ale personajului principal, dar și ale lumii și societății românești prin care a trecut Constantin Popa în cei 70 de ani. Iar pentru că sărbătoritul a fost și un răsfățat al presei, de unde și „capitalul mediatic” de care scrie în carte Mihai Buznea, volumul cuprinde și un astfel de capitol, cu articole apărute în presa vremii. Constantin Popa este însă el însuși un talentat mânuitor al condeiului, iar numele său a apărut pe coperțile mai multor cărți de până acum. În volumul omagial din acest an sunt cuprinse și câteva dintre „compunerile” sale.
„Cei 70 de ani de viață – a spus Vilică Munteanu – înseamnă ceva: un șir de zile. Dar, un motto al cărții ne îndeamnă: «Nu șterge nicio zi din viața ta… Zilele frumoase ți-au dăruit fericirea, cele urâte ți-au dat experiența, iar cele foarte rele te-au învățat să trăiești!»”. Cavaler în Ordinul European al Vinului și posesor al unei diplome de somelier, Constantin Popa nu putea rata ca la aniversarea și lansarea unei cărți care îl reprezintă să nu invite la Moinești și un… somelier. Însuși sărbătoritul provine din zona în care vinul dă omului puteri nebănuite, zona Muncel-Glăvănești-Podu Turcului.
Astfel l-am cunoscut pe Cristi Iliuță, membru al Organizației Somelierilor din România, care practică meseria de șapte ani.


Mesajul de pe tort

Și cum se putea finaliza un eveniment de aniversare dacă nu cu un tort pe măsură. Patiserii s-au întrecut pe ei și au supraetajat felurite straturi de blat, de ciocolată și de frișcă, peste care au derulat un veritabil hrisov din ciocolată albă, pe care au scris mesajul familiei către sărbătorit: „Pentru noi vei rămâne veșnic tânăr. Ne bucurăm că ești alături de noi! Ești UNIC! Te iubim mult! La mulți ani!”. În jurul hrisovului, mulțime de bezele, fondante și macarons, printre care au tronat, câteva zeci de secunde, artificiile care au făcut din atmosfera evenimentului un moment magic. Toate emoțiile sărbătoritului și ale invitaților au fostcaptate de camerele video și foto cu implicarea și dedicarea celor de la AlaZ Services Moinești.
Sărbătoritul nu a uitat să aducă și el un omagiu familiei, soției sale Rodica, fiilor Ovidiu și Silviu, nurorilor și nepoților care i-au fost dăruiți. O familie fericită, deja numeroasă și cu perspective mari.
La mulți ani, cu sănătate!

„Crestez pe răbojul vârstelor cel de-al șaptezecilea semn. Cred că a sosit timpul să-i dau dreptate înțeleptului care ne sfătuiește să nu luăm prea în serios viața, pentru că oricum nu ieșim vii din ea. Mai cu seamă că în decursul anilor au fost atâtea și atâtea lucruri pe care a tot trebuit să le iau în serios, încât pentru propria-mi viață mi-au rămas infime resurse de seriozitate. Și-apoi, trăind cu umor și cu voie bună aduci lumina divină a zâmbetului peste întunericul neputințelor, vindecând de asprimea lor zilele care ne măsoară trecerea prin lumea aceasta. Deci, iubite cititorule, hai să primim binevoitori și lumina acestei povestiri”.
Constantin Popa, fragment din volumul „Un om în oglinda cuvintelor”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri