Anul acesta, timp de nu mai puțin de 8 luni, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău va sta cu ochii, în primul rând, pe firmele de construcții. Acestea vor fi monitorizate, în mod deosebit, în ceea ce privește aplicarea cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă (SSM) la lucrările din domeniul lor, acțiunea făcând parte dintr-o campanie națională demarată de Inspecția Muncii.

Prima etapă a campaniei se va derula în lunile februarie și martie, prin mediatizarea, informarea și conștientizarea modului de respectare a cerințelor minime SSM în cadrul firmelor de profil. A doua etapă va debuta la începutul lunii aprilie și se va încheia la sfârșitul lui octombrie, perioadă în care firmele vor fi verificate dacă au implementat întocmai măsurile necesare pentru asigurarea sănătății și securității salariaților, în timpul lucrului. Practic, inspectorii ITM-ului vor verifica realizarea măsurilor dispuse de către ei cu ocazia controalelor anterioare. Dar, respectarea normelor SSM la mulți agenți economici, inclusiv la cei din domeniul construcțiilor, va fi în vizorul inspectorilor ITM-ului pe tot parcursul anului.

Astfel, din acest punct de vedere, în luna ianuarie au fost controlați 98 angajatori, mai mulți dintre aceștia fiind sancționați pentru neconformități. Mai exact, 14 dintre ei au fost amendați și mult mai mulți au primit avertismente (unii, 2, 3 sau chiar mai multe), numărul acestora ridicându-se la 262. Valoarea totală a amenzilor aplicate a ajuns la 82.000 lei. O parte dintre cei sancționați contravențional au fost surprinși că nu au realizat măsurile stabilite de către inspectorii SSM la controlul anterior, nu au instruit corespunzător salariații, cu normele amintite, sau că nu s-au preocupat ca angajații lor să beneficieze de controlul medical periodic. Ceilalți amendați nu au întocmit planul de prevenire și protecție împotriva accidentelor de muncă și a bolilor profesionale ori nu le-au asigurat salariaților echipament corespunzător de lucru.PUBLICITATE