Dupa traditionalul Salon de Primavara al Artei Naive, anul acesta, Ion Maric (Badita), profesor la Scoala Populara de Arte si Meserii, maestrul picturii naive, medaliat si premiat la cele mai mari saloane din tara si strainatate, in colaborare si cu sprijinul nemijlocit al Societatii de Investitii Financiare (SIF) Moldova, a organizat, in cadrul “Zilelor Bacaului”, editia I a Salonului de Toamna, deschis vineri, 7 octombrie, la care au fost invitati artisti naivi din Bacau si Iasi.

De data aceasta, artistii au lucrat cu tema data: Taurul (“stranepotul” bourului din Carpati), simbolul SIF Moldova, regasit pe toate documentele oficiale ale institutiei care gestioneaza si investeste miliarde de lei ale unor importante societati comerciale, dupa trei principii: Performanta, Transparenta si Calitate, impuse de organizatori si participantilor la Salon.

“Sunt bucuros si fericit ca suntem impreuna, aici, in Saloanele SIF Moldova, pentru a sarbatori arta, arta naiva si pe talentatii ei creatori. Noi suntem o institutie financiara, rece, calculata, ale caror instrumente sunt conturile, procentele, banii, profitul, legaturile noastre cu mediul de afaceri. Ne dorim in acelasi timp sa fim prezenti si in comunitatile locale, in mediile artistice, in scoli, sustinând creativitatea investind in oameni si proiectele lor, promovând talentul, performanta, sprijinind in mod constant actiuni din sfera educatiei, artei, sportului si solidaritatii sociale.

Noi am fost pragmatici, ne-am urmarit interesul, sugerându-va ca mod de exprimare artistica simbolistica noastra, umanizarea ei prin arta. Sunt pe simeze idei foarte frumoase, Taurul nostru in diferite ipostaze, realizate cu talent, cu umor, specific artei naive, pe care o apreciem foarte mult”, a spus Costel Ceocea, presedinte al SIF Moldova.

O alta noutate a Salonului ar fi expunerea doar a lucrarilor premiate si a celor care au respectat tematica. De fapt, cum a remarcat si prof. dr. Aurel Stanciu, membru al UAP, autor al celebrelor “Ferestre”, ieri, la etajul 9 al “Casei Albastre” au avut loc doua vernisaje: unul al lucrarilor artistilor consacrati, despre care am vorbit, si un altul al creatiilor elevilor de la Colegiul National de Arta “George Apostu”, realizate, in august 2015, in Tabara de o saptamâna, condusa de artistul Aurel Stanciu, care a avut aceeasi tema: fiorosul taur, simbolul SIF Moldova, lucrari care “curgeau” pe un ecran instalat in sala de expozitii.

“A fost ceva extraordinar pentru elevii nostri, nu este doar arta naiva, se vad influentele studiului, insa “dialogul” este interesant si stimulator, de aceea sunt obligat sa multumesc conducerii SIF, presedintelui Costel Ceocea, pentru sprijinul logistic si material. Arta are nevoie de bani, fara bani, fara sprijin, niciun artist nu a putut si nu poate crea. Iar banii se gasesc la institutiile si la oamenii cu bani, care sunt dispusi sa-i investeasca cu generozitate in acest domeniu”, a declarat prof. Aurel Stanciu.

Despre arta si despre arta naiva, despre izvoarele ei, a vorbit si criticul Iulian Bucur: “Artistii naivi din Bacau au darul povestirii, stiu sa povesteasca in culori, este darul lor. Altii viseaza. Uitati-va la personajul principal, un animal, el insusi o poveste, imblânzit si inconjurat de frumoase alte povesti, nascute si traite in aceasta cladire, el zboara deasupra orasului, de la inaltimea acestui etaj, de la inaltimea talentului celor mai tineri si al artistilor consacrati. Am intrat cu retinere in Salon, insa este fabulos ce a iesit dintr-o idee”, au fost cuvintele criticului Iulian Bucur.

Premiile Salonului Artei Naive au fost inmânate de presedintele SIF Moldova. Nu s-a procedat clasic, cu clasamente, toti artistii au primit o Diploma de Excelenta si un premiu constând in materiale necesare oricarui pictor.

Asadar, in semn de recunoastere pentru talentul si creativitatea cu care au suprins imaginea si valorile SIF Moldova, in lucrarile expuse la Salonul de Toamna, s-au acordat premii artistilor plastici naivi Ioan Maric, Catinca Popescu, Carmen Voisei, Dorina Blanaru, Constantina Voicu, Salomeea Andronic (o talentata artista din Racaciuni, eroina unui reportaj publicat in ziarul Desteptarea), Gheorghe Clit, Razvan Lacatusu, Emilian Tancau, Catalina Munteanu, Cristina Radu, Tamara Lungu, Adriana Parfeni, Alexandra Portan.

Salonul de Toamna al Artei Naive este deschis toata luna octombrie.

2 COMENTARII

  1. Gogosica!? Ce Salon al artei naive? Salonul artistilor naivi din acelasi partid! Altfel cum o parte din naivi se aflau la Piatra Neamt, fara a fi fost macar invitati la SIF, desi erau, sunt si vor fi bacauani? Asta inseamna sa faci activitati culturale pe proiecte de grup de interes. Rusinicaaaaa!

  2. Cel putin trei dintre artistii “naivi” au studii superioare de arta. Nu le-o fi rusine sa se mai considere “naivi”, dupa ce au terminat, sau sunt in anul terminal la facultatea de arta? D-na Carmen Voisei, sunteti directorul scolii populare de arta, in Cv-ul dumneavoastra scrie ca ati absolvit facultatea de arta la Iasi, cum mai sunteti artist naiv, atunci? D-le Ioan Maric, Dorina Blanaru sunteti profesori la Scoala populara de arta si studenti in ultimul an la facultatea de arta Iasi, cum va mai considerati artisti naivi? …si mai sunt si alte nume cu facultatea de arta. Sa inteleg ca la acest salon profesorii au dorit cel mai mult sa se promoveze? Dar domniile voastre, ca niste stimati mentori ce sunteti, de ce nu ne chemati la un vernisaj veritabil de arta majora, (pentru care v-ati scolit la scoli inalte), ca sa ne dam si noi seama, cei intradevar “naivi”( si care nu am incaput de dumneavoastra, cei cu facultate, pe simezele acestui salon), ca sunteti profesori meritorii, ca avem de la cine invata si nu tot de la niste artisti naivi, la fel ca noi!?
    Inca odata s-a vazut ca la Bacau arta naiva este facuta de cei cu studii superioare de arta, ca nu sunt promovati adevaratii artisti naivi, ca se merge doar pe relatii, sustinere politica si functii inalte. Imi pare tare rau, sa constat acest lucru si ma inreb, ca orice artist naiv care nu este promovat dimpotriva, este blamat pentru faptul ca am “indraznit” la salonul din primavara, sa protestez prin neparticipare pe simeze (tocmai datorita acestor nereguli ce se intampla la Bacau cu arta naiva si nu numai, de cativa ani buni), deci ma intreb; in viitor arta naiva va fi facuta de catre cei care au studii superioare si nimic din puritatea obisnuita a unui suflet nescolit, neinrobit de reguli si cutume?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here