Grefierii au protestat la Ministerul Justitiei

1

Aproape o mie de grefieri din intreaga tara, inclusiv reprezentanti din judetul Bacau, au protestat, vineri, timp de trei ore, în fata Ministerului Justitiei, cerând demisia ministrului Raluca Pruna.

Nemultumirile oamenilor sunt legate de salariile prea mici din domeniu raportat la volumul urias de munca, dar tinând cont si de faptul ca orele suplimentare nu le sunt platite.

Protestatarii au cerut sa nu mai fie chemati la serviciu sâmbata si duminica si sa nu mai fie obligati sa lucreze noaptea, iar solutia ar fi marirea schemelor de personal si infiintarea postului de grefier judiciar care sa preia o parte din sarcinile administrative ale magistratilor.

PUBLICITATE

Angajatii s-au plâns si de conditiile insalubre in care lucreaza, birourile mici si neadaptate activitatilor pe care le desfasoara, lipsa consumabilelor.

Grefierii bacauani au protestat, vineri, si la Tribunalul Bacau - Sectia a II-a, de pe str. Stefan cel Mare
Grefierii bacauani au protestat, vineri, si la Tribunalul Bacau – Sectia a II-a, de pe str. Stefan cel Mare

O alta problema reclamata este aceea ca nu exista un statut al personalului auxiliar din instante si parchete. In timpul protestului din Capitala, in mai multe instante si parchete din tara, grefierii au intrerupt lucrul temporar.

Momentan, grefierii care au protestat la Bucuresti au primit doar promisiuni ca o parte din revendicari vor fi rezolvate. Urmeaza o noua întâlnire la sfârsitul lunii octombrie, dupa care grefierii vor decide daca vor continua protestele si in ce forma.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

 1. Si totusi…Legea nr. 53 din 2003 – Codul Muncii
  Art. 120
  (2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
  Art. 121
  (1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
  (2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
  Art. 122
  (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
  Art. 137
  (1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
  (2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
  (3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ