16 mai 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital

Rubrica saptamanala despre piata de capital

Un IPO cu succes partial

Saptamana care a trecut a consemnat volume de tranzactionare scazute de circa 141,97 milioane lei, insa peste nivelul inregistrat in saptamana anterioara. Cele mai lichide actiuni au fost cele ale SNP Petrom cu o valoare a tranzactiilor de 21,13 milioane lei urmate de actiunile SIF5 Oltenia si SIF2 Moldova. Cele cinci Societati de Investitii Financiare au insumat 38,39% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier 17,08 din valoarea totala a tranzactiilor.
Tot in cursul saptamanii trecute a fost procesata in sistemul Bursei de Valori Bucuresti oferta STK Emergent in care a fost subscris un numar de 76121 actiuni in valoare totala de 21,39 milioane lei. Oferta a fost incheiata cu succes desi a fost subscrisa in procent de doar 42%, sub nivelul estimat de administratorii fondului, pragul minim de subcriere pentru realizarea listarii la bursa fiind stabilit la 10%. Cea mai mare parte a investitorilor care si-au manifestat increderea in fond si au subscris la oferta sunt persoane fizice din Romania. Cu toate ca piata locala de capital duce lipsa de oferte publice de listare la bursa, apetitul investitorilor pentru plasamente in titluri noi este conditionat de atractivitatea pretului de emisiune, de obicei, in cadrul acestor IPO-uri (initial public offer) fiind oferite actiuni care prezinta un anumit discount fata de valoarea reala. Din pacate in cazul STK Emergent pretul cerut a fost destul de ridicat de 281 lei, peste nivelul valorii unitatii de fond care la sfarsitul lunii ianuarie era de 194 lei. Acest fapt precum si conjunctura nefasta prin care trece piata de capital sunt principalele motive pentru nivelul scazut al subscrierilor. In desfasurare se mai afla oferta publica de listare a Contor Grup SA care s-a prelungit pana pe data de 21 martie 2008.
In saptamana analizata pietele externe au avut parte de volatilitate ridicata, in prima parte a saptamanii acestea apreciindu-se cu unul pana la doua procente. In debutul sedintei de joi pietele s-au depreciat puternic, incheind saptamana pe scadere. In sedinta de miercuri bursa de la New York a cunosct o apreciere puternica de peste 3% pe fondul stirii ca FED va injecta 200 miliarde dolari pentru a sprijini in continuare companiile afectate de criza subprime. Aceasta masura a venit in contextul in care FED prefera sa nu recurga momentan la taierea dobanzii ca masura de sustinere a pietelor financiar-bancare, protejand astfel economia de o noua crestere a inflatiei. Intrucat insa indicele preturilor de consum din SUA, in mod neasteptat nu a crescut in luna februarie fata de luna anterioara, dupa cum au relevat informatiile publicate vineri, nu este exclusa o noua taiere a ratei dobanzii in Statele Unite in sedinta din data de 18 martie.
Toate actiunile celor patru banci tranzactionate la BVB au avut o evolutie pozitiva desi volumele schimburilor au fost reduse. SIF Oltenia a atins un nou nivel minim al acestui an incheind saptamana la pretul de 3,15 lei/actiune la nivelul minimului inregistrat pe 20 februarie. De altfel, indicele BET-FI este cel care s-a depreciat in aceasta saptamana cu 3,19%, toti ceilalti trei indici apreciindu-se pe fondul cresterii valorii actiunilor SNP cu 7,43% sau a actiunilor BRD care au marcat un plus de 5,53%.
Banca Transilvania a anuntat si in acest an o noua majorare de capital social. Fondurile vor proveni din incorporarea profitului pe anul trecut asi prin aport in numerar din partea actionarilor. In cadrul operatiunii urmeaza a fi emise 4,48 miliarde actiuni, din care 4,18 miliarde de titluri vor fi alocate gratuit, iar restul vor fi subscrise la pretul de 35 de bani. La majorarea de capital vor putea participa actionarii care detin titluri la data de 16 mai. Propunerea va fi discutata la adunarea generala a actionarilor din 22 aprilie.
Dintre societatile tranzactionate pe Rasdaq cel mai mare volum tranzactionat saptamana trecuta l-a inregistrat Comvex SA Constanta cu o valoare de 49,96 milioane lei, joi fiind transferate 22% din actiunile societatii. Vanzatorul a fost Broadhurst Investments care a marcat in profit participatia pe care o avea la operatorul portuar. S-a remarcat si revenirea la tranzactionare a actiunilor Electromagnetica Bucuresti dupa o perioada de suspendare de peste 4 luni de zile datorata splitarii valorii nominale a actiunilor. Noile actiuni se pot transfera de la registru incepand cu 14 martie 2008. Pretul calculat matematic la care ar fi trebuit sa se corecteze actiunea avand in vedere splitarea valorii nominale a fost de 0,95 lei insa ultima tranzactie de vineri s-a realizat la 0,70 lei, actiunile recuperand si scaderea pe care a avut-o piata in timp ce societatea a fost suspendata de la tranzactionare. De remarcat este insa profitul foarte bun anuntat de Electromagnetica aferent anului 2007 de 15,264 milioane lei, in crestere cu 71% fata de 2006.
Pentru saptamana aceasta asteptarile cu privire la evolutia pietei raman destul de pesimiste in ciuda estimarilor pozitive ale BNR privind performantele economice ale Romaniei pentru anul 2008 si a stirilor bune aparute in cursul saptamanii trecute in ce priveste evolutia din primele doua luni a economiei. Corelatia bursei de la Bucuresti cu pietele externe de capital va continua sa se manifeste.

Investitii profitabile tuturor!



Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6
Scris de Alexandru Finaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri