-inteviu cu Daniel Tanase, past-guvernator al Districtului 2241 România si Republica Moldova al Rotary Clubs International

La finalul mandatului sau de un an, care s-a incheiat la inceputul lunii iulie, Daniel Tanase, guvernatorul Districtului 2241 România si Republica Moldova al Rotary Clubs International, s-a aflat pentru o zi in judetul Bacau, la inchiderea Taberei internationale de pictura editia 2016 organizata de Rotary Club Bacau la Slanic Moldova. Inginer de profesie, Daniel Tanase este antreprenor si, impreuna cu un bun prieten, administreaza compania de IT Assist Software, care dezvolta aplicatii software pentru piata externa, dar si tipografia si editura Musatinii din Suceava. Past-guvernatorul, in vârsta de 53 de ani, este casatorit, are doi copii si locuieste de 24 de ani in Suceava, desi provine din Ploiesti.

Oamenii obisnuiti nu se intâlnesc, domnule Daniel Tanase, frecvent cu un guvernator Rotary. Ce este un asemenea „demnitar” al unei organizatii care exista, de altfel, in România din 1929, dar care si-a reluat activitatea abia dupa 1990?

PUBLICITATE

Guvernatorii, in Rotary, sunt colegi rotarieny in primul rând, care pentru un an au responsabilitati specifice unui rol precum cel de presedinte, de secretar, de trezorier in Rotary Club. Rotary este o organizatie internationala, de servicii, in care se strâng oameni de profesii diferite (criteriul diversitatii este unul obligatoriu), care dezvolta proiecte pentru comunitatile din care fac parte. Dar, guvernatorii sunt angrenati si in sustinerea unor proiecte internationale, dintre care cel mai cunoscut este Programul End Polio prin care clubul, alaturi de UNICEF, de Fundatia Bill & Melinda Gates, de Organizatia Mondiala a Sanatatii, isi propune sa eradicheze poliomielita.
Eu in Rotary sunt, acum, guvernator din trecutul imediat, adica tocmai mi-am incheiat acest mandat. Noul an rotarian a inceput pe 1 iulie. In România si Republica Moldova, adica in Districtul 2241 al Rotary Clubs International, sunt acum 122 de cluburi si peste 3.300 de rotaryeni. Suntem organizati in cluburi, iar fiecare club dezvolta preponderent proiecte pentru comunitate, dar avem si un numar mare de proiecte, an de an, in care cluburi din strainatate si Fundatia Rotary International sunt prezente cu finantare. Orientativ, valoarea anuala a acestor proiecte depaseste 800.000 de dolari, iar in anul rotarian 2015-2016 am avut proiecte in derulare in valoare de un milion de dolari. Dar, proiectele continua. Valoarea tuturor proiectelor (altele decât aceste „granturi globale”) depaseste, dupa aprecierea mea, aceasta valoare.

Cum a aratat anul rotarian care tocmai s-a incheiat? Ce proiecte de anvergura ati derulat?

Sunt proiecte foarte frumoase. As aminti un proiect al colegilor din clubul Cluj Napoca Parc, care selecteaza o data la patru ani 30 de copii cu un coeficient de inteligenta superior din mediul rural, cu rezultate bune la invatatura, care daca ar ramâne in acel mediu ar pierde sansa unei bune educatii in continuare. Copiii sunt adusi in Cluj Napoca, sunt inscrisi la scoli gimnaziale foarte bune, li se asigura cazare, hrana, chiar si meditatii after school. Au fost, pâna acum, trei generatii. Dintre ei, peste 95% au urmat liceul si s-au inscris la facultati din tara si din strainatate.
Alt proiect, la nivel districtual, este „Salvati inima unui copil”, prin care copii care sufera de malformatii congenitale grave ale inimii si care nu pot fi operati in tara sunt ajutati sa faca aceste operatii in strainatate. Toate acestea printr-un parteneriat cu Spitalul Universitar Wolfson Medical Center din Tel Aviv si cu Fundatia „Salvati inima unui copil”. Pâna acum, peste 35 de copii au fost salvati astfel.
Numerose cluburi au proiecte de sustinere a tinerilor care obtin rezultate scolare foarte bune la olimpiade sau care sunt artisti foarte talentati. Ei primesc burse pentru a-si urma drumul spre excelenta.

Devine miscarea rotariana tot mai interesanta, mai atractiva pentru români? Sunt aderenti mai multi?

Din punctul meu de vedere, crestem an de an. De altfel, Districtul 2241 este cel mai mare din zona est-europeana, iar celelalte districte din jur au de circa trei ori mai putini membri si de doua-trei ori mai putine cluburi. Ne-am dezvoltat foarte bine având in vedere ca miscarea rotariana a renascut, in România, abia dupa 1990. Cu toate acestea, exista loc de crestere. In vestul Europei (in Austria, in Belgia, in Germania) densitatea rotaryenilor este de sase-opt ori mai mare decât in România si Republica Moldova. Sigur, in acele tari, cu exceptia perioadei celui de Al Doilea Razboi Mondial, miscarea a avut continuitate, de la inceputul Secolului al XX-lea.

Este miscarea rotariana una a elitelor?

In cluburile Rotary sunt invitati sa vina profesionisti din toate domeniile, lideri in domeniile lor de activitate si oameni de afaceri. Rotary considera ca aceste cluburi sunt formate din elite. Noi avem si o definitie a elitelor in Rotary: „elitele sunt formate din acei oameni obisnuiti care fac lucruri neobisnuite”. Ceea ce ne defineste ca elite este ceea ce facem noi pentru comunitate, proiectele pe care le dezvoltam pentru a aduce alinare unor mame care nu gasesc bani pentru tratamente scumpe ale copiilor lor, pentru a ajuta tinerii sa-si urmeze drumul spre excelenta si pentru a face, in masura posibilitatilor noastre, ca mai putini copii sa mearga flamânzi la culcare.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ