Consecvente ideii că vorba trebuie întrebuințată acolo unde rostirea ei aduce folos, și în acest an, două dintre colegiile de prestigiu ale Bacăului, CN „Ferdinand I” și CN Pedagogic „Ștefan cel Mare”, au desfășurat, în perioada 22-23 februarie 2020, a doua ediție a Proiectului Județean de dezbateri academice pentru gimnaziu, M.I.N.D.S. Academy, CAEJ 2019-2020, poziția VI.3, coordonat de profesoarele Nicoleta Zărnescu (CN „Ferdinand I”) și Iuliana Botezatu (CN Pedagogic „Ștefan cel Mare”).

„Conceput ca o activitate educativă non-formală, proiectul are ca scop, printre altele, promovarea diversității culturale, a unei gândiri critice și autocritice, deschise, tolerante, valorificând lucrul în echipă și responsabilizând elevii în luarea deciziilor.

De asemenea, organizarea unui astfel de concurs implică mult efort atât din partea organizatorilor, cât și a profesorilor și, mai ales, a elevilor, care reușesc, de la un meci la altul, să devină mai persuasivi, să își structureze și mai bine discursurile, prin argumente și contraargumente”, ne-a declarat prof. dr. Nicoleta Zărnescu.

Concursul s-a desfășurat pe două secțiuni, Juniorii – clasele a V-a și a VI-a – și Seniorii – clasele a VII-a și a VIII-a, în cadrul cărora s-au dezbătut moțiuni din centrul lor de interes, care i-au provocat să cerceteze fenomene referitoare la implicațiile sociale ale mass-mediei și ale tehnologiei. Astfel, cele două moțiuni propuse Juniorilor au fost: Animalele nu ar trebui folosite în sport sau ca sursă de amuzament șiBenzile desenate sunt dăunătoare copiilor.

Meciurile din prima zi ale Seniorilor s-au desfășurat plecând de la moțiunea Posturile private de televiziune au responsabilități educaționale față de public, iar cei care s-au confruntat în semifinale și finale au dezbătut moțiunea Manualele școlare ar trebui folosite numai pe suport electronic.

Dezbătând pro și contra moțiunile propuse, cele 23 de echipe de Juniori și cele 19 echipe înscrise la Seniori au uimit prin potențialul creativ, fine abilități de argumentare și au dat dovadă de toleranță față de opiniile oponenților. Jurizarea a fost asigurată, alături de cei 30 de profesori coordonatori și arbitri din județ, și de voluntari cu experiență în dezbateri, de la colegiile „Ferdinand I” Bacău, Pedagogic Bacău și „Costache Negri” din Târgu Ocna. Laude binemeritate au primit câștigătorii ediției din acest an:

Juniori: Premiul I- C.N. „Ferdinand I” (prof. coord. Nicoleta Zărnescu), Premiul al II-lea – Școala nr. 10 (prof. coord. Bejan Costela), Premiul al III-lea – C.N. Pedagogic „Ștefan cel Mare” (prof. coord. Iuliana Botezatu), Mențiune – C.N. „Ferdinand I” (prof. coord.Roxana Roșu).

Seniori: Premiul I- Școala Gimnazială „Nicu Enea” (prof. coord.Mariana Ifrim), Premiul al II-lea – C.N. „Ferdinand I” (prof. coord.Roxana Șova),Premiul al III-lea – C.N. „Ferdinand I” (prof. coord. Nicoleta Zărnescu), Mențiune – C.N. „Ferdinand I” (prof. coord. Nicoleta Zărnescu).PUBLICITATE