3 mai 2024
ActualitateRestaurantul „la biblioteque” de pe Insula de Agrement, o nouă provocare pentru...

Restaurantul „la biblioteque” de pe Insula de Agrement, o nouă provocare pentru băcăuanii…cu gust

O nouă apariție, mai mult decât interesantă în piața de HoReCa din Bacău, ne-a reținut atenția, un loc cu un nou concept. Este vorba de noul restaurant „la biblioteque”, deschis în urmă cu puțin timp la Insula de Agrement. Pentru a afla mai multe despre acest loc, am stat de vorbă cu Valentin Popa, owner „la biblioteque

-De unde a venit ideea de „la biblioteque”?

Valentin Popa: Ideea de „la bibliotheque” și-a avut rădăcinile bine prinse în locația noastră de pe insulă. Spațiul care fusese pus spre închiriere se numea „bibliotecă cu ceainărie”. Mi-a plăcut ideea de a îmbina doua activități vitale fiecăruia dintre noi, cititul, care ne hrănește imaginația, și mâncatul, care ne hrănește apetitul. Asa ca am dezvoltat această idee, am reinventat-o. Există un background cu ce înseamnă HoReCa în familia noastră, doar că în afara țării, pe Riviera franceză. Familia deține restaurante de mare succes în orașe precum Monaco sau San Remo. Puțină inspirație din acea zonă, câteva rețete inedite date mai departe prin moștenire, și o idee îndrăzneață au adus la viață povestea „la bibliotheque”. 



-Dacă ar fi să vorbim de rețete, ce propuneți băcăuanilor?

Valentin Popa: Dacă ar fi să aleg niște preparate care să contureze meniul restaurantului și care să înglobeze ideea de Riviera franceză, m-aș duce imediat cu gândul la melcii franțuzești de Burgundia, un preparat nou la noi în oraș. Nu aș putea uita gama de ravioli, cu trombeti sau creveți! Trombeti este o legumă care nu se găsește la noi și este adusă din Italia. Aceste preparate pot fi văzute ca stropul de Mare Mediteraneeană din meniul nostru, preparate ce pot fi găsite și în serile cu eveniment.

-Înainte de a deschide presupun că ați făcut un studiu de piață.

Valentin Popa: Sigur. Și am observat că aproape toată lumea are același meniu.

-Dar nu este puțin riscant să aduci gusturi, să le spunem, exotice?

Valentin Popa: Este, dar a fost un risc pe care ni l-am asumat. Oamenii au început să călătorească din ce în ce mai mult, să viziteze și să experimenteze senzații noi. Acesta a fost cred că motivul principal pentru care ne-am asumat acest risc, vrem să le oferim și noi aceste senzații și gusturi inedite, chiar la ei acasă, să nu mai fie nevoie să treacă granița țării. Toată familia „la bibliotheque” își asumă acest risc, de a aduce pe tavă noutate în fața clienților curioși și dornici să încerce, în timp ce în alte localuri se mulțumesc să aleagă calea sigură. 

-Pe lângă toate aceste rețete, cu ce se mai pot delecta băcăuanii la „la biblioteque”?

Valentin Popa: Avem supe crème de ardei copt si alte supe în funcție de ziua respectivă și de sezon. Iar la deserturi…chiar vorbeam cu bucătarii și au spus că sunt în prima locație în care desertul nu rezistă mai mult de o zi. Mentionez ca absolut fiecare desert este făcut aici, plămădit cu mare drag.

-Dacă ați spus de bucătari, înseamnă că aveți o echipă pe care vă bazați…

Valentin Popa: Da. Este un concept și aici. La mine în bucătărie sunt doar bucătari. Nu există ajutor de bucătar, nu există spălător, toată lumea face același lucru. Ce înseamnă HoReCa pentru mine este o viziune diferită față de ce se întâmplă în România și nu doar… Eu am și experiență de corporate la cel mai înalt nivel și automat încerc să implementez doar anumite frânturi de acolo care cred eu că s-ar potrivi în zona de HoReCa. Și surpriză, recepția este extraordinară. Angajații, personalul, sunt extrem de încântați de tot ceea ce întâlnesc la mine. Este o viziune diferită. Nimeni nu este mai presus de nimeni, este o deviză aici. Ospătarii nu sunt mai presus decât barmanii, barmanii nu sunt mai presus decât ospătarii… Noi suntem un grup, un grup unit și chiar legăm prietenii, pentru că astfel se câștigă respectul. Dacă nu suntem un grup unit, respectul nu va veni, iar acesta este esențial. 

-„la biblioteque” este și un punct de diverstisment, de distracție…

Valentin Popa: Este! În fiecare weekend organizăm seri speciale încercând să fie cât mai diversificate. Momentan facem doar sâmbăta evenimente. În prima parte a serii se poate ocupa o masă și servi cina cu prietenii, iar mai apoi un DJ sau un invitat special va începe programul de party. O să încercăm să facem și vinerea, dar cu diferite tematci, retro, anii 90, anii 80… ca să putem atrage clienți și prieteni din toate ramurile, ne dorim ca toată lumea să aibă parte de măcar o experiența marca „la bibliotheque”. Pe parte de evenimente, colaborăm cu Costel Moise care este unul dintre fondatorii Young Island și ambasador Untold. Să nu uităm că organizăm și petrecerea de Revelion dar și microrevelioane pentru companii și chiar avem cateva contracte până acum cu firme importante din Bacău. Mai facem și prezentări, mese rotunde și altfel de activități. Încercăm să dezvoltăm foarte mult treaba asta și chiar aș vrea să devină un punct de sprijin pentru toți reprezentanții comerciali din piață. Știu că au nevoie de un loc select si potrivit pentru invitații lor.

-Ați deschis de curând dar sunt convins că deja aveți proiecte de viitor.

Valentin Popa: Sigur, foarte importantă va fi terasa pe care o vom deschide la primăvară și va fi o atractie pentru băcăuani. Va fi cu o zonă de lounge…veți vedea… 

Restaurantul „la biblioteque” se află pe Insula de Agrement, lângă sera botanică, și poate fi urmărit pe facebook și Instagram, în curând și pe Tik Tok. Programul zilnic este între orele 08.00 și 02.00, dar în sezonul rece, în timpul săptămânii, programul este între orele 10.00 și 23.00.

„Sunt încântat că pot împărtăși cu voi frânturi din noul nostru proiect. „la bibliothèque”, vine cu un design si un concept modern, inovativ, primitor și proaspăt, care va încânta din prima clipă clienții ce îi vor trece pragul. În bucătăria noastră aducem influențe de pe riviera franceză dar și surprize dintr-un renumit restaurant, iar împreună cu bucătarul Chef (secret sausage) vă vom încânta papilele gustative astfel încât să reveniți cu drag la noi. De asemenea, serile de weekend petrecute aici, vor fi o evadare din cotidian și pentru acest lucru ne bucurăm de colaborarea cu Costel Moise. Povestea noastră este abia la început, dar deja ne bucurăm împreună de acest proiect.”

Valentin Popa, owner „la biblioteque”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri