La alegerile locale din iunie, Constantin Ghelase a dobândit al doilea mandat de primar al comunei Motoseni si, totodata, a devenit recordmenul primarilor PSD alesi in judet, cu procentul de 89%. Despre realizari, nerealizari, dorinte de edil si relatia cu cetatenii, in urmatoarele rânduri ale interviului pe care primarul Ghelase l-a oferit ziarului „Desteptarea”.

– Cum i-ati convins pe oameni sa va voteze intr-o asemenea masura?
In 2012, am venit la Primarie efectiv din rândul oamenilor si a problemelor lor. Prin natura meseriei pe care am practicat-o, aceea de tehnician veterinar, eu am ascultat tot timpul pasurile oamenilor. Am o meserie de suflet, care presupune un contact permanent cu oamenii. Unde mai pun ca si sotia mea este medic veterinar. Mi-am dorit tot timpul ca prioritatea mandatului meu sa fie cetateanul comunei, cu toate problemele pe care le genereaza el, si am actionat ca atare. Cetateanul ne spune aproape tot ce trebuie sa facem si ne ghideaza activitatea dintr-un mandat, pentru ca el are probleme din toate directiile: de la infrastructura, pe care o invocam des, de la sistemul de educatie, de sanatate, problemele fondului funciar, de salubritate, probleme de apa-canal si enumerarea ar continua.
De ce m-a votat lumea? Am sperat la un scor care incepea cu 8. Cred ca nu am sa le pot multumi niciodata cum se cuvine si sa le intorc acest rezultat cetatenilor prin munca pe care o desfasor si prin angajamentele pe care le am fata de ei in acest mandat.
Cred ca am avut un prim mandat bun, in care am reusit sa facem anumite investitii in comuna – un camin cultural, un dispensar uman impreuna cu Fundatia Betania, am reusit sa demaram lucrari la drumul judetean impreuna cu Consiliul Judetean. Prin Programul de Dezvoltare Locala am reusit sa incepem lucrarile la un drum comunal. O data cu deschiderea sesiunilor de finantare pe Programul de Dezvoltare Rurala am reusit sa depunem o cerere de finantare pentru un drum de exploatare de aproximativ 6 km. Am fost deja selectati pe acest proiect. Pe sesiunea din luna mai am reusit sa mai depunem un proiect pentru modernizarea drumului comunal DC46, Gura Craiesti-Tepoaia-Fundatura Tepoaiei, un drum foarte important in economia comunei.

Cum va descurcati cu banii de la buget? Ce conteaza mai mult acum, banii care vin prin alocari bugetare sau fondurile dobândite prin proiecte europene?

Din postura in care ma aflu, eu spun ca orice suma care vine intr-o comunitate este binevenita, indiferent de sursa de finantare. As vrea ca si comuna noastra sa fie in postura acelor comune care au surse de finantare extrabugetare, precum niste turbine eoliene, asa cum stiu un exemplu, instalatii care aduc in bugetul comunei respective patru milioane de euro pe an. Pai daca as avea acesti bani, as promite ca toata infrastructura din comuna Motoseni ar fi noua, „la cheie”. In realitate, noi, din incasari, nu avem nici macar un sfert din aceasta suma, intrucât bugetul comunei este de aproximativ patru milioane de lei. Din acesti bani, mai mult de 50% merg la scoli. Din jumatatea ramasa, aproape jumatate sunt problemele sociale: asistenti personali, indemnizatii de insotitor, ajutoare pentru lemnele de incalzire si altele. Diferenta care ramâne merge la partea de functionare a administratiei, absolut necesara pentru deservirea cetateanului, care este centrul activitatii noastre. O parte foarte mica ne ramâne pentru investitii, reparatii scoli, construire drumuri, sa facem proiecte.

Si totusti, care este motivatia unui primar de a se angaja in atâtea probleme dificile?

In acest mandat am fost motivat si de faptul ca trebuia sa continui ce am inceput in primul. In preajma alegerilor aveam deja proiecte importante depuse, iar increderea oamenilor in mine m-a determinat sa continui. Evident, au aparut si cârcotasi, pentru care orice stagnare sau nerealizare a unui edil inclina balanta in favoarea celor care au fost contracandidati. Sau spun ca am uitat de oameni. Insa eu nu am uitat niciodata cetateanul si cât voi fi in aceasta functie imi voi pune toata energia in folosul cetateanului. Revin si spun: am fost ales tocmai fiindca oamenii din comuna m-au cunoscut prin prisma profesiei pe care am practicat-o, aceea de tehnician veterinar, iar tot ceea ce am promis am si facut. Daca i-am spus omului ca merg la miezul noptii sa am grija de animalele sale, asa am facut. De promisiuni m-am tinut, in linii mari, si in primul mandat. Poate unele lucruri nu le-am promis si bunul Dumnezeu m-a ajutat sa le fac.

Cum a fost vazuta vizita presedintelui Klaus Iohannis in comuna, in iunie, cu prilejul implementarii proiectului UNICEF referitor la sprijinul acordat copiiilor in privinta educatiei?

Este un moment istoric si foarte important. Vizita a fost posibila si pentru ca noi am demonstrat ca suntem o echipa, la nivel de scoala, la nivel de primarie si ca exista o coordonare foarte buna intre institutii. Acest lucru a facut ca proiectul realizat impreuna cu UNICEF sa fie implementat exact cum trebuie. Cadrele didactice de la scoala si-au facut datoria. Suntem o comunitate mica, dispersata, cu foarte multe probleme, in care copiii trebuie sa mearga kilometri intregi pâna ajung la scoala, fiindca transportul scolar nu poate cuprinde toate zonele. Cu toate acestea, prin acest proiect, abandonul scolar a ajuns la zero, chiar daca gradul mare de saracie din aceste zone se rasfrânge asupra parintilor, care trebuie sa faca niste cheltuieli pentru a-si trimite copiii la scoala.

Prin ce s-ar putea remarca zona Motoseni in ochii unor oameni care viziteaza prima oara aceste locuri?

Suntem o comuna situata la mare distanta de oras, nu avem obiective turistice, nu avem drumuri nationale, nu avem cai ferate. Dar ne consideram o comunitate normala, cam imbatrânita totusi, prin plecarea tinerilor la munca in strainatate. La ultimul recensamânt eram 3400 de locuitori in 14 sate, cu 10.400 de hectare de teren. Activitatea principala este agricultura, mai exista un luciu de apa in administrarea SC Esox SRL, o statie de extragere a gazelor naturale. Prin investitiile pe care le facem incercam sa ii mai aducem acasa pe cei plecati, ca sa dezvoltam impreuna comunitatea, dar nu prea putem sa le asiguram ceea ce isi doresc ei, adica locuri de munca. Acum, de exemplu, potentialul de locuri de munca este foarte scazut. Majoritatea cetatenilor activi din comuna sunt angajati la SC Tehnostrade, dar lucreaza detasati in alte zone ale tarii. Mai sunt insa si persoane care au ramas aici si demonstreaza ca exista solutii pentru un trai decent, dat fiind ca au accesat fonduri europene si au facut achizitii de utilaje si lucreaza terenuri.

Comuna Motoseni este situata în partea de est a judetului Bacau, la limita cu judetul Vaslui, amplasata la 65 km de municipiul Bacau. Se învecineaza la nord-vest cu comuna Rachitoasa si comuna Stanisesti, la vest cu comuna Dealu Morii, la sud-vest cu comuna Glavanesti, iar la est si nord cu judetul Vaslui. Teritoriul comunei face parte în întregime din bazinul hidrografic al pârâului Zeletin.
Primele informatii scrise despre satul Motoseni apar într-un document din data de 21 decembrie 1452 la Suceava, prin care Alexandru Voda întareste lui Oana Cindescu satele Dragoiesti (acum disparut), la gura Dobrotforului, jumatate din Petresti (Baicani), pe Zeletin si Banca (Gura Craiesti), la gura Pojorîtei.
Pe teritoriul comunei se gasesc mai multe biserici din secolele XVIII-XIX, dintre care cea mai veche este cea cu hramul “Sfintii Voievozi”, ce dateaza dinainte de 1754, din satul Fântânele.

Anunțuri publicitare

Alte articole