Rata somajului inregistrata in judetul Bacau a devenit mai mare, dupa anul 2008, decât media nationala si decât media Regiunii Nord-Est. In 2008 aceasta ajunsese la 5,3% la noi, fata de numai 4,4% in România, iar din anul 2009 la 9% fata de 8,6% in regiune si fata de numai 7,8% pe plan national. Cu numai un an inainte de izbucnirea crizei economice, in 2007, ne aflam sub media regionala, cu 4,4 fata de 5,1% si putin peste media nationala, care ajunsese la doar 4%. Criza economica si financiara declansata in toamna anului 2008 si-a spus cuvântul, iar efectul se mai resimte si in prezent. Cu toate acestea, cifrele inregistrate in acest an arata ca se simte o usoara revigorare in economie, dar in materie de somaj judetul Bacau bate inca negativ nivelul regional si pe cel national.

somaj 1

Datele pe care ni le-a pus la dispozitie Directia Judeteana de Statistica (DJS) Bacau arata ca, per ansamblu, judetul Bacau avea inregistrati, la sfârsitul lunii octombrie 2015 (datele sunt inca provizorii) 14.009 someri, in scadere cu peste 100 fata de aceeasi luna a anului 2014, dar cu 800 mai putini fata de finalul anului trecut. „S-a ajuns, astfel la minimul ultimilor patru ani, daca privim acelasi moment, sfârsitul lunii octombrie, dupa trei ani in care nivelul ratei somajului ajunsese la 9,5% in anul 2000 si la 9,4% in 2002. Scaderea a inceput din 2013”, prof. univ.dr. Eugenia Harja, director executiv Directia Judeteana de Statistica Bacau. Nivelul minim al ratei somajului a fost inregistrat in octombrie 2007, dupa care a urmat o crestere, iar nivelul cel mai mare s-a atins in octombrie 2009 (8,3%), nivel care s-a mentinut si in octombrie 2010 (7,8%), dupa care a fost in general scadere. Crestere a mai fost in octombrie 2013, la 6,7%. Acum se mentine acelasi nivel fata de anul trecut, dar din datele absolute se observa o usoara scadere.

Carte mai putina, somaj mai mare

Dupa nivelul de studii, conform datelor despre somajul inregistrat la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), populatia apta de munca dar numai cu studii primare, gimnaziale sau in scolile profesionale da cei mai multi someri si, in acest caz, se inregistreaza o usoara crestere. Minimul apare la categoria cu studii superioare, 489 persoane in octombrie 2015, ca si la cei cu studii liceale si postliceale (2.153 de someri). La aceeasi data, in judet somerii care aveau studii primare, gimnaziale si profesionale reprezentau 81,1% din total, urmati de cei cu studii liceale si postliceale,15,4%, si de someri cu studii superioare, 3,5%. In anul 2000, doar 76,6% dintre someri erau din prima categorie, 18,5% din cea de a doua, iar 4,9% din total erau somerii cu studii superioare. Nivelul maxim la aceasta ultima categorie s-a atins in anul 2011 (7,8%), iar proportia cea mai redusa la categoria celor cu studii mai putine in anul 2013 (68,4%).

Dincolo de nivelul de studii, dar dupa mediul din care provin somerii, se constata o crestere a numarului celor din mediul urban (10.451 acum), fata de rural (3.558), vizavi de scaderea generala a efectivului, mai ales fata de anii 2009 -2010.

Barbatii – mai multi angajati, mai multi someri

Pe sexe, dintotdeauna rata somajului la barbati a fost mai ridicata – spune Eugenia Harja, directorul Directiei Judetene de Statistica Bacau. „La sfârsit de octombrie 2015 insa am avut o rata a somajului de 60,9% la barbati (peste 8.500) si de 39,1% la femei (aproape 5.500). De-a lungul ultimilor aproape 15 ani, proportiile s-au pastrat aproximativ la aceleasi nivele. Ele s-au apropiat mai mult in anul 2011, când somerii femei au reprezentat 45% din total, iar barbatii 55%. Iar cel mai redus nivel al acestei proportii, in cazul femeilor, apare in anul 2005 (37,8%), in timp ce la barbati acesta a fost inregistrat in anul 2011 (55%)”, a explicat Eugenia Harja.

Somajul pe hârtie si dincolo de ea

La modul general, in ultimele luni ale acestui an se observa o scadere sau un nivel aproximativ constant al ratei somajului in judetul Bacau. „Si in economia judetului se observa o usoara revenire – a apreciat Eugenia Harja. Chiar numarul de salariati este in usoara crestere, in acest an. Dar, numarul de someri inregistrati nu-i cuprinde pe cei care au iesit din evidentele AJOFM si cred ca sunt destul de multi”. În realitate, somajul real este foarte greu de calculat. Pentru ca o buna parte a populatiei lucreaza exclusiv în agricultura si presteaza, în general, munci ziliere, uneori platite în produse, iar multi, foarte multi oameni (inclusiv din judetul Bacau) muncesc in strainatate, dar figureaza in statisticile nationale. Iar altii, din diverse motive, nu se mai declara persoane fara loc de munca.

„Definitia somajului, asa cum este ea data de Biroul International al Muncii, vizeaza toti oamenii fara locuri de munca, indiferent daca sunt sau nu luati in evidenta, sa nu ai loc de munca, sa fii in cautarea unuia si sa nu refuzi daca ti se ofera. La nivel de judet nu avem, insa, astfel de informatii, ci doar la nivel de tara sau de regiune, conform datelor din anchetele statistice in gospodariile populatiei”.
prof. univ. dr. Eugenia Harja, director executiv Directia Judeteana de Statistica BacauAbonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE