Reprezentanți ai RAJA Constanța (operatorul de apă și canalizare al oneștenilor) au ajuns în teren după informarea de sâmbătă 30 iunie a Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB), conform căreia din cauza viiturii de pe râul Trotuș, în zona comunei Tg. Trotuș, la ieșirea din satul Tuta spre Pârâul Boghii, malul drept al râului a fost erodat pe o lungime de circa 100 de metri, formând o cavernă ce înaintează spre conducta de aducțiune a apei potabile de la Barajul Valea Uzului către Tg. Ocna – Onești.

Odată cu retragerea apelor ei au constatat că “ urmare fenomenelor meteorologice extreme și din cauza viiturii de pe râul Trotuș, malul drept al râului a fost erodat pe o lățime de 30 – 40 de metri și o lungime de peste 100 de metri, între localitățile Pârâul Boghii și Tuta.

Aici albia râului curge la o distanță de aproximativ patru metri de rețeaua de transport aparținând CRAB, existând pericolul prăbușirii malului din cauza eroziunii”.

La deplasarea ]n teren a reprezentanților RAJA Constanța din dimineața zilei de 1 iulie s-a observat că în ciuda faptului că debitul râului Trotuș a scăzut, eroziunea a avansat în timpul nopții cu aproximativ doi metri.

“În vederea prevenirii unor situații de forță majoră și reducerea riscului iminent de prăbușire a malurilor, avarierea conductei de transport aparținând CRAB cât și pentru reducerea efectelor nedorite pe care le-ar implica lipsa apei potabile pentru populație, pentru intervenția în regim de urgență RAJA SA Constanța, în calitate de operator – cumpărător al apei potabile furnizată de SC CRAB asigură această societate de tot suportul necesar, logistic și forță de muncă în vederea remedierii”- se arată într-un comunicat emis de Centrul Zonal Onești al RAJA Constanța.

Această firmă asigură utilizatorii serviciului de apă și canalizare de pe raza municipiului Onești că vor beneficia, după program, de apă potabilă din rezervor, dacă CRAB va întrerupe furnizarea acesteia, pentru o intervenție la conducta de aducțiune în zona afectată de intemperii.