– actionarul majoritar a preferat diminuarea capitalului social si cauta solutii pentru refinantare

Actionarul majoritar al companiei Rafo Onesti, Petrochemical Holding, care detine peste 96,5% din capitalul social al acesteia, a repins, marti, 16 septembrie, in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), varianta dizolvarii societatii, masura ceruta de Legea societatilor comerciale ca effect al scaderii valorii activului net sub jumatate din valoarea capitalului social.

Actionarul majoritar a aprobat, insa, masura reducerii capitalului social de la circa 2,2 miliade de lei la numai 228,3 milioane de lei, prin diminuarea valorii nominale a actiunilor Rafo de la 2,5 la 0,26 de lei.

“Scopul reducerii capitalului social – arata directorul general al Rafo, Miroslav Dermendjiev – este remedierea dezechilibrului dintre activul net si capitalul social prin reducerea pierderilor care nu au fost acoperite din rezerve, iar metoda aplicata, de reducere a valorii nominale a unei actiuni, este considerata adecvata deoarece noua valoare nominala a unei actiuni este apropiata de valoarea de piata a actiunilor.”

Reducerea capitalului subscris isi va produce efectele dupa expirarea termenului de doua luni de la data publicarii hotarârii AGEA in Monitorul Oficial. Valoarea de piata a actiunii Rafo, societate cotata la Bursa de Valori Bucuresti, este in prezent de 0,09 lei, in scadere continua de acum un an, când ajunsese la aproape 0,40 de lei. Dar, valoarea actiunii a scazut, in ultimele 52 de saptamâni si la numai 0,01 lei.

Pentru votul din AGEA a trimis, prin fax, doua formulare de vot prin corespondenta si actionarul Prospectiuni, societate controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, care detine aproape 3% din capitalul social al Rafo, dar acestea nu au fost luate in calcul pentru ca nu au respectat cerintele de depunere si de identificare – sustin administratorii rafinariei.

Dupa diminuarea valorii actiunii Rafo, structura actionariatului ramâne neschimbata: Petrochemical Holding cu peste 96,5% din capitalul social, personae juridice cu peste 3,3% si persoane fizice cu 0,15%.

Administratorii Rafo au exprimat inca inainte de AGEA dorinta de a nu dizolva societatea si s-au pronuntat pentru refinatarea acesteia.

„Tinând seama de contextul economic general, conducerea societatii considera ca pâna în prezent s-au luat toate masurile necesare pentru asigurarea continuitatii, dar suportul oferit de actionarul majoritar nu mai este de ajuns, având în vedere efortul investitional pentru iesirea din procedura de reorganizare si inceperea moder­nizarii, de aceea se cauta noi surse de finantare“ – se arata intr-un mesaj catre actionari semnat de administratie.

Petrochemical Holding, din Viena, al carui lider este omul de afaceri Iakov Goldovskiy, a inceput tatonarea terenului pentru cautarea de surse de finantare, iar la jumatatea lunii iulie a primit, la Rafo, vizita a doi magnati ai petrolului din Rusia, interesati de a investi in rafinaria din Onesti.

De curând, la Viena s-a discutat din nou o astfel de oportunitate. Instalatiile de la Rafo nu mai functioneaza din anul 2008, iar la sfârsitul anului 2013 pierderea reportata se ridica la nivelul de 1,92 de miliarde de lei (435 de milioane de euro).