5 decembrie 2024

Punct. Și de la capăt…

Săptămâna trecută, forțele armate ucrainene au trimis în prima linie ultima brigadă de rezervă echipată cu tehnologie occidentală. După două luni și jumătate de „contraofensivă”, avansul cel mai semnificativ s-a înregistrat în sudul regiunii Orkiv, unde linia frontului a înaintat doar cu aproximativ 12 kilometri. Până la orașul Tokmak, un nod important de transport pe care ucrainenii ar vrea să-l cucerească, mai sunt încă 12 kilometri, dar așezarea este protejată de multiple linii defensive solid construite. Pe cealaltă axă de atac, în regiunea sudică a orașului Velyka Novosilka, progresul maxim realizat este de aproximativ 6 până la 8 kilometri. Satele „eliberate” nu mai există decât sub forma de ruine. Contraofensiva ucraineană trebuia să ajungă la Marea Azov sau măcar la mică distanță de toate arterele rutiere din partea de sud, pentru a le ține sub focul artileriei, împiedicând astfel aprovizionarea trupelor rusești.

Dar au trecut peste două luni și jumătate; circa 45.000 de soldați ucraineni au murit în cadrul unei ofensive care a plecat, de la început, cu handicapul de a nu avea acoperire aeriană. Raportul de morți pe front a fost de 8 ucraineni la un rus, după cum a anunțat președintele Belarusului, într-un interviu pentru un jurnalist ucrainean. În ciuda atacurilor cu drone asupra elementelor de infrastructură sau a construcțiilor civile, în ciuda bombardamentului masiv asupra populației civile din Donetk sau Belgorod, în ciuda eforturilor de propagandă ale Kievului, situația este critică.



Și asta, dincolo de faptul că ucrainenii sunt acum în inferioritate față de ruși, comanda ostilităților nu este asigurată de militari, ci de politicieni. Niște politicieni care au ajuns în funcții peste noapte, doar pe baza faptului că Zelensky a câștigat alegerile și ei erau prietenii lui. Niște politicieni fără experiență politică, fără cunoștințe militare și fără scrupule, care aruncă în foc zeci de mii de soldați pentru acțiuni de propagandă. Este, de acum notoriu, cazul Bahmutului, unde Ucraina a pierdut 75.000 de soldați valoroși doar pentru ca orașul să nu fie ocupat de ruși; retragerea preconizată de conducerea militară a fost interzisă de conducerea politică. Rezultatul este că Bahmutul a fost cucerit iar Ucraina a pierdut zeci de mii de militari, mulți cu o bună experiență de luptă.

NATO nu poate ajuta suficient Ucraina pentru a câștiga, pentru că Ucraina nu mai are personal militar disponibil. Pentru a stimula recrutările, Zelensky a concediat toți comandanții birourilor de recrutare, acuzându-i că au primit bani de la cei care nu voiau să meargă pe front; chiar și așa, baza de recrutare este aproape de zero, pe front ajung ori recruți foarte tineri ori foarte bătrâni.

Până la urmă, după cum am mai spus, este alegerea Ucrainei; din păcate, ceea ce se întâmplă în țara vecină ne afectează în felurite moduri și pe noi. Numai dacă ar fi creșterea deficitului bugetar cauzată de trimiterea de mărfuri în Ucraina – alimente, arme, muniții, carburant – și tot ar fi o mare problemă. Dar mai sunt și altele, între care afacerea cerealelor ucrainene, afacere care a pus pe butuci agricultura românească și acum continuă cu blocarea facilităților de transport. Din punct de vedere militar, suntem expuși pentru că trimitem arme unei țări aflate în conflict și, mai mult, facilitățile noastre militare sunt folosite de aviația americană care supraveghează ostilitățile și care transmite informații ucrainenilor.

Încă nu este clar ce se va întâmpla după ce rușii vor învinge Ucraina. Asta se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, orice ar spune propaganda. Va urma negocierea iar americanii nu sunt în situația de a pune condiții. Iar rușii cer resetarea situației existente înainte de extinderea NATO. Cu alte cuvinte, este o foarte mare șansă ca Europa de Est să fie exclusă din NATO sau chiar ca NATO să se desființeze din cauza tensiunilor care încep să cuprindă alianța. Nu e un secret că fervoarea războinică a Poloniei a început să deranjeze Germania, țara pe care conflictul din Ucraina a terminat-o din punct de vedere economic.

Cât despre noi… E ușor de imaginat ce se va întâmpla…

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -