Revolta in educatie? Este o intrebare, care deocamdata nu are un raspuns clar. De ce? Acum, la inceputul lunii septembrie, trebuia sa fie momentul in care sindicalistii din Invatamânt sa se aseze din nou la masa discutiilor pentru a evita o eventuala greva in sistem, pe fondul nemultumirilor legate de salariile cadrelor didactice.

Insa, dupa cum spune liderul Sindicatului Liber din Invatamânt (SLI), filiala Bacau, prof. George Adrian Purcaru (foto), „asa cum anticipam, de altfel, actuala HG 582/2016 care vizeaza aplicarea «corectiilor» în sistemul de salarizare bugetar, vine si cu scaderi de salarii la secretarii si contabilii din unitatile scolare care au intre 19 si 29 de clase / grupe.

Din evaluarile noastre, diminuarile sunt intre 200 si 500 lei. In aceeasi ordine de idei, asa-zisele majorari rezultate prin aplicarea corectiilor sunt infime pentru cadrele didactice, cu sume cuprinse intre 10 si 60 de lei”.

PUBLICITATE

Ceea ce a dus la cresterea tensiunilor si la o regândire a urmatorilor pasi, care se pot concretiza chiar in miscari sindicale. Mai mult, SLI Bacau se declara pregatit si pentru a actiona in instanta aceste prevederi legislative daca prin noile incadrari, salariile personalului din Invatamânt vor fi mai mici.

„Totodata, SLI Bacau isi exprima profunda si justificata nemultumire pentru actuala stare de fapt, prin care constatam ca Guvernul Ciolos este un demn continuator al Guvernului Boc. Politica de a lua de la unii foarte mult si de a da la altii foarte putin este una descalificanta pentru un executiv care se pretinde european.

De asemenea, constatam cu tristete ca, desi mai sunt câteva zile pâna incepe scoala, nu exista inca un proiect al legii salarizarii asa cum a fost promis, inclusiv la discutia pe care reprezentantii sindicatelor din invatamânt au avut-o cu domnul Vice-Prim-Ministru Vasile Dâncu, in luna iunie 2016”, mai arara prof. Purcaru. Neseriozitatea actualilor guvernanti, spun sindicalistii, ii determina sa ia considerare chiar posibilitatea unor noi actiuni de protest in aceasta toamna.

Dascalii bacauani au renuntat la proteste chiar in preajma examenelor nationale, asta dupa ce, la inceputul lunii iunie s-au organizat si au participat, impreuna cu profesori din intreaga tara, la un miting de amploare in Capitala. Atunci li s-au promis modificari legislative, ulterior reprezentantii SLI au purtat si discutii cu factorii de decizie, insa totul s-a dovedit a fi in zadar. De aceea nu este exclus ca noul an scolar sa inceapa cu proteste, iar de Ziua Educatiei, la inceputul lunii octombrie, sa vorbim chiar de o greva generala.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Domnul de la sli profita de orice nenorocire pentru asi face un pic de imagine si pentru ceva gargara. Imi este cam sila de vorbe goale iar mult prea desele aparitii in acest cotidian ale domnului profesor de religie nu impresioneaza pe nimeni. Ar putea da munceasca mai mult… asa ca ss ii dau un sfat.

    • Este o persoana serioasa,nu are nevoie de nenorocirea altora pentru a avea o imagine pozitiva !! Cadrele didactice sa fie capabile sa-si sustina interesele- sa iasa in strada,sa pretinda drepturi dar,inainte de toate, sa-si faca datoria de dascali,pana acum au compromis viitorul multor copii !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ