15 iulie 2024
ActualitateProprietarii unor cămine de bătrâni, sancționați pentru încălcarea legislației muncii

Proprietarii unor cămine de bătrâni, sancționați pentru încălcarea legislației muncii

Urmare a deficiențelor grave semnalate în multe din centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice din unele zone ale țării, în data de 10 iulie și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău a demarat o serie de controale la toate unitățile de profil din județul nostru.

Acțiunea, care s-a desfășurat în cadrul unei campanii naționale inițiată de Inspecția Muncii, a vizat verificarea din punct de vedere al relațiilor de muncă și al securității și sănătății în timpul lucrului a unui număr de 119 centre.Verificările au fost coordonate de reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Bacău, iar pentru realizarea scopului au fost constituite 5 echipe interinstituționale de control.

În urma acestor acțiuni, la o parte din centrele vizate au fost depistate mai multe abateri de la legislația muncii, care au atras amendarea administratorilor ori avertizarea lor.

Mai exact, inspectorii ITM-ului au aplicat 14 amenzi, în sumă totală de 120.500 lei, și 170 avertismente. Din acestea, 5 amenzi (42.500 lei) și 5 avertismente au fost date pentru încălcarea reglementărilor din domeniul relațiilor de muncă.

În acest domeniu, inspectorii ITM-ului au depistat la un centru o persoană care lucra fără forme legale, iar la alte unități de profil au constatat că nu erau respectate reglementările referitoare la munca suplimentară și de noapte, precum și la repausul săptămânal. Celelalte 9 amenzi (78.000 lei) și 174 avertismente au fost dispuse pentru nerespectarea normelor de sănătate și securitate în muncă (SSM).

Concret, s-a stabilit că la unele centre (angajatori) sancționate personalul nu a fost instruit corespunzător cu normele SSM sau nu au fost verificate PRAM prizele de pământ.

Restul angajatorilor amendați nu s-au preocupat ca salariații lor să beneficieze de controlul medical la încadrarea în muncă ori au refuzat să le pezinte inspectorilor documentele pe care aceștia le-au solicitat în timpul controlului.

Elena Țintaruspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri