Blocul nr. 4 se află în vecinătatea Consiliului Judeţean Bacău/foto: Ramona Ionescu

– o parte dintre proprietari nu au depus nici până la această dată documentele cerute de asociaţia de proprietari şi implicit, de primărie

La un an de zile de la demararea procedurilor tehnice privind reabilitarea/consolidarea blocurilor cu bulină din centrul oraşului, stadiul acestui proiect este tot la nivelul hârtiilor, al strângerii documentelor/acordurilor de la proprietari. Din blocurile nr. 4, 7, 9, 10 şi 12 de pe Calea Mărăşeşti, incluse în programul guvernamental de reducere a riscului seismic, stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 217/2016, încă mai sunt proprietari care nu au depus documentele necesare în vederea începerii lucrărilor. Documentul în cauză face referire la programul de acţiuni pe anul 2016 privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţe multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic.

Agenţii economici, mai receptivi decât proprietarii

PUBLICITATE

Administratorii asociaţiilor de proprietari spun că primii care au adus la termen documentele solicitate au fost agenţii economici. Proprietarii de apartamente aveau obligaţia să pună la dispoziţia asociaţiei un extras de carte funciară de la cadastru, copie după actul de proprietate al apartamentului, cartea de identitate a titularului şi o declaraţie notarială dată pe proprie răspundere că este de acord cu lucrările. Cei care nu au depus încă aceste documente au fost somaţi/înştiinţaţi de asociaţie să o facă cât mai urgent.

“Din păcate, avem câteva persoane care nu au depus documentaţia. Noi am predat toate documentele la primărie şi i-am anunţat că trebuie să meargă personal la primărie să depună dosarul cerut. Unii dintre proprietari mă întreabă şi acum dacă îi evacuează primăria când încep lucrările. Răspunsul este negativ. Primăria nu evacuează pe nimeni! Lucrările de consolidare se fac la nivelul structurii blocului, a brâului şi se intervine şi pe casa scării”, declară Traian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 3.

Singurul imobil din această asociaţie care face obiectul consolidării este blocul nr. 4, scara A/B. Clădirea de locuinţe are structura de rezistenţă şubrezită de cutremurele din anii 1977, 1986 sau 1990, resimţite în Bacău.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Eu nu cred in consolidare. Am vazut prin Italia asa ceva si la cutremur vilele (nici macar blocuri) au fost puse la pamant impreuna cu celelalte nemodificate. Doar bani cheltuiti de mafia politica aiurea, dar cu acordul cetateanului platitor si nestiutor. S-apoi am legat destule fiare in betoane, ancorat fatade de structura si imbinat diverse elemente ale acesteia cu casa liftului inca din timpul initial al construirii ca sa-mi dau seama ca asa ceva e aproape imposibil de refacut dupa….si Macerata ne arata ca am dreptate. Fiind centru cu preturi pe m2 destul de mari ar cam fi locul de daramat si reconstruit de la 0.

    • As vrea sa cititi cu atentie si cu calm ceea ce va scriu acum. In primul rand, consolidarea se face pe baza unui proiect tehnic complex, bazat pe studiu de caz, in speta situatia actuala a cladirii, cu toate modificarile facute la structura de rezistenta prin eventuale daramari ilegale de ziduri portante samd, ca si cu verificarea starii fundatiei. Proiectul este efectuat de catre ingineri structuristi, verificat de verificatori atestati si la final, semnat de catre expertul in constructii. Semnaturile pe un proiect atrag raspundere penala in cazul in care constructia sustine avarii structurale in cazul unui cutremur. Altfel spus, daca dumneavoastra credeti ca acesti specialisti fac treaba de mantuiala riscand sa intre in puscarie sau – si mai rau – sa piarda toata averea in eventuale procese civile de despagubire ulterioare unei prabusiri, va inselati rau. In tara sunt foarte putini experti si verificatori, tocmai pentru ca atestarea lor vine dupa un proces indelungat de examene si atestate, a unei vechimi considerabile in acest domeniu si a unei activitati fara pata, fara evenimente. Deci din punct de vedere a proiectarii acestor consolidari, chiar nu aveti de ce va teme. La nivelul executiei, avand in vedere importanta lucrarilor si riscurile implicate, toate partile interesate, incepand de la Primarie, autoritatile de stat, proiectanti, chiar si locatari urmaresc cu maxima atentie punerea in opera a lucrarii. Exista faze determinante (intermediare, altfel spus) unde proiectantul, daca constata ca lucrarea a fost facuta fara respectarea intocmai a proiectului, a cantitatilor de materiale, a calitatii lor, NU isi pune semnatura si lucrarea nu poate continua. Constructorul nu e de capul lui, si repet, ganditi-va ca sunt cladiri din centrul Bacaului, la o aruncatura de bat de Inspectoratul de Stat in Constructii, ai carui inspectori nu isi risca libertatea si cariera trecand cu vederea nereguli constatate. Lucrarile se fac FARA ca locaraii sa fie evacuati, ele vizeaza in principal fundatia si parterul, refacerea structurii de rezistenta afectate nu numai de cutremure ci si de eliminarea ilegala, in timp, a unor ziduri portante de rezistenta. Aceste blocuri sunt pe pozitionate pe axa Sud Nord, deci pe lungimea undei de propagare seismice, si aici se pune problema rigidizarii structurii astfel incat blocul sa lucreze solidar, desi are o lungime considerabila. Nu se pune problema incarcarilor, este vorba despre structuri cu inaltime mica, dar evident ca se vor face teste la grinzile interioare. Cautati sa intelegeti ca Romania nu mai este sat fara caini si ca in acest domeniu, mai ales la constructii de importanta mare cum e cazul scolilor, cladirilor de stat, blocurilor, barajelor, silozurilor, halelor care contin materiale periculoase samd, se aplica masuri foarte severe de control si de proiectare preventiva.

      • In parte ati scris bine dar la concluzia privind modul de interventie pentru consolidarea cladirilor ar fi fost mai bine sa cititi concluziile din expertizele tehnice aflate la Asociatii si veti putea observa ca lucrarile de consolidare nu in toate cazurile se refera la interventii la parter si subsol ci mult mai mult lucru care pune in discutie posibilitatea evacuarii locatarilor de la etajul 1. Constructiile sunt structuri cu parter flexibil ceea ce impune luarea unor masuri de intarire a structurii subsolului si parterului care inseamna – stalpi, grinzi, pereti si in unele cazuri planseul de peste parter.

  2. “Agenţii economici, mai receptivi decât proprietarii” Stiti de ce sun tmai receptivi? Nu stiti! Cel putin la Blocul 12 subsolurile au fost acaparate in timp, incepand cam de prin 2010 de agentii economici, iar la data cand s-a afisat de asociatie obligatia proprietarilor de a aduce declaratii notariale privind acceptul pentru consolidare al acestora, in luna septembrie 2016,o parte dintre noi am facut-o. Insa ce sa vezi, in 2017, am aflat ca subsolul corespunzator scarii F /marasesti/12/F, a fost consolidat (camasuirea stalpilor de rezistenta), ca a devenit proprietatea Galeriilor Alfa/ deci coform legii/cod civil, acest subsol care facea parte din proprietatea comuna a imobilului , la care mi s-a calcuat din constructie o cota indiviza, a devenit proprietatea acesteia. In concluzie, s-a cerut consolidarea blocurlui in conditiile in care consolidarea era definitivata la sol, cu modificari substantiale pentru galeri (extinderea surafetei initiale din constructie) , iar asociatia spune ca nu are cunostinta de aceste modificari! Mai mult de atat, modificari a suportat si instalatia de apa potabila la care eram bransati pe acelasi contor (galerii+locatari), cica tot fara stiinta asociatiei. Din septembrie 2016 si pana in iulie 2017, aproape luna de luna, eu am avut popbleme cu apa potabila, deoarece apa nu mai era potabila, era galbuie, uneori maronie la culoare! Cu un tupeu fantastic Asociatia s-a rastit la mine si mi-a spus sa curat filtru de la centrala ce de acolo se trage aceasta situati! (in conditiile incare teava de apa potabila era in baie, centrala fiind alimentata de acolo, si nu invers cum sugera presedinta! Ar mai fi mute de spus, insa cred ca voi primi aceleas raspunsuri pe care le-am primit si pana acum, intr-o totala bataie de joc! Si mai mult, incerc de pe 12 iulie 2017, cand am depus o cerere de primire in audienta la primarie, insa nici pana acum nu s-a intamplat evenimentul, spunandu-mi-se (pe 31.08.2017) ca sa merg acasa si sa astept sa fiu chemata, ca doar primarul nu o sa tina audienta special pentru mine si cand doresc eu, in conditiile incare m-am prezentat in zilele si la orele de audienta afisate, intotdeauna fiind inaintea mea cca.200 cetateni (pe care nu i-am vazut niciodata(macar unu) asteptandu-si randul)! E in septembrie 2017 si ma indoiesc ca acest comentariu va interesa pe cineva,

LĂSAȚI UN MESAJ