Directorul Colegiului Pedagogic, Florin Lazar, le-a dat sugestii consilierilor locali despre rezolvarea programului “Scoala dupa scoala”

* se estimeaza ca in jur de 12.000 de familii din Bacau ar vrea sa isi lase copiii la scoala dupa orele de curs, fiindca din cauza serviciului nu au timp sa ii ia din institutiile de invatamânt * consilierii locali au votat sa se aloce spatii pentru activitatI in cadrul unitatilor de invatamânt, dar nu se stie cine sI in ce mod va avea grija de copiii ramasI dupa ore

Consiliul Local Bacau s-a intrunit luni in cadrul unei sedinte extraordinare, pentru a dezbate o ordine de zi cu sapte puncte, dintre care unul a iscat dispute extrem de aprinse. Este vorba despre proiectul prin care unitatilor de invatamânt primar si gimnazial li se pun la dizpozitie spatii in care elevii ar putea desfasura diverse activitati de educatie si invatamânt, in afara orelor de curs.

“Având in vedere numeroasele cazuri de familii din municipiul Bacau care nu pot asigura, din motive independente de vointa lor, satisfacerea nevoilor minime de educatie a copiilor, supravegherea copiilor dupa finalizarea orelor de curs, in conditiile in care parintii lor au program de serviciu mult peste cel al scolilor, având in vedere nevoia copiilor de socializare, de dezvoltare personala armonioasa intr-un cadru organizat si profesionist, propunem spre aprobare desfasurarea de activitati (…)

PUBLICITATE

In spatiile ce se vor pune la dispozitie gratuit, copiii care sunt inscrisi la respectiva unitate de invatamânt, copiii vor desfasura activitatI de educatie si invatamânt, vor primi sprijin in efectuarea temelor scolare, asistenta sociopedagogica, asistenta psihologica, logopedie, vor efectua activitati recreative si de dezvoltare personala”, a precizat primarul Cosmin Necula, in expunerea de motive a proiectului.

Cu toate ca aparent are forma unei hotarâri ce reglementeaza programul “scoala dupa scoala”, decizia are de fapt doar scopul de a pune la dispozitia elevilor din invatamântul primar si gimnazial spatii pentru activitatile mentionate. Acest lucru a fost clar stipulat de catre primarul Necula, iar de aici au plecat tot felul de discutii intre consilierii locali, multe dintre ele doar cu tenta politica, si nicidecum practice.

Principalul motiv pentru care hotarârea nu ofera cadrul integral pentru programul “scoala dupa scoala” este ca nu reglementeaza in ce conditii invatatorii sau profesorii care ar face ore suplimentare pot fi remunerati, sau nu se vorbeste nimic despre asigurarea conditiilor de gazduite a elevilor in afara orelor, de la supraveghere si integritatea personala la asigurarea hranei.

“Solutii in aceasta privinta se gasesc doar la nivelul Ministerului Educatiei, unde se elaboreaza metodologia necesara. Pe plan local, o sustinere financiara ar putea veni din partea asociatiilor de parinti sau din sponsorizari. La institutia pe care o conduc exista 150 de familii care au solicitat sa isi poata lasa copiii dupa ore. Ei platesc 40 de lei pe luna, bani care merg la personalul didactic si cel nedidactic care asigura continuitatea, si sapte lei pe zi pentru hrana”, a spus Florin Lazar, directorul Colegiului National Pedagogic Bacau, unul dintre managerii de institutii de invatamânt prezenti la sedinta.

Consilierul local Cristian Ghinghes a propus ca acordarea spatiilor sa ii includa si pe elevii de liceu, pentru activitatile acestora, insa amendamentul sau a fost respins. A urmat votul pentru intregul proiect, care a fost pozitiv in unanimitate. Asupra subiectului legat de programul “scoala dupa scoala” vom reveni pe larg intr-o editie viitoare.

Alte proiecte aflate pe ordinea de zi, care au fost aprobate in procedura mult mai facila, au vizat o suplimentare bugetara in domeniul invatamântului, o modificare in statutul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Bacau, o asociere cu Uniunea Armenilor – filiala Bacau, pentru organizarea Programului Cultural-Educational “Zilele Filmului Armenesc”, editia 2016 – Bacau. De asemenea, a fost aprobata asocierea intr-un parteneriat cu Asociatia Ingenious Drama pentru proiectia a doua filme lungmetraj, intre orele 19-24 din seara de 17 septembrie, in Parcul Catedralei.

Nu in ultimul rând, s-a aprobat si un parteneriat cu Asociatia CENASPER, la organizarea primei editii a Salonului de Toamna al Muzicii Folk si Blues, in perioada 15-18 septembrie. Asupra fiecaruia dintre aceste evenimente culturale vom reveni la momentul oportun.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Programul acesta este mult mai costisitor. 231 lei masa, plus dormitul, iar doamna… 100 lei per elev. Astfel, se face o diferenta la clasa intre elevul care contribuie la program si elevul care nu contribuie.

LĂSAȚI UN MESAJ